Vendehals
Vendehalsen sitter gjerne på en noe særpreget måte- på langs med greina. Dette gjør den gjerne når den synger sin høylytte strofe.
Et gammelt bilde, og vel ett lite ''ekstranummer'' i vendehalsserien min fra godt og vel ett år tilbake. Jeg synes dette bildet hører med siden det også viser et særegent kjennetegn for vendehalsen.
Bildet inngår i albumet Fugler i Gudbrandsdalen -
Utstyr
  • Nikon D100
  • Nikon AF-I 500/4 D IF ED
  • Brennvidde700mm
  • Blenderf/7.1
  • Lukker1/320s
  • Nei
  • Annet1,4x tc
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger522
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_231468} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (23)
ronny s.

Det er eit kjempe flott bilde av en litt sjenert tass. skarpt og fin. ka du brukar for og få denne fram på bestilling. Eller er det ein liten foretningshemlighet.;o)..
Arild L.

Svært flott. Bra fokus og komp. Liker stubben og kvisten fuglen sitter på, de stemmer med fargene på fuglen. Den duse bakgrunnen passer bra og framhever fuglen.

Mvh Arild
Monika Frisvold V.

Hei
Flott komp med fugel og grenen..likte at han strekte halsen paraelt med grenen..fint lys og bakgrunn! mvh monika
Kjetil Greger P.

Gammelt eller ei, en fulltreffer er det uansett :)
Terje B.

Et skarpt og fint bilde, og at den ''poserer'' akkurat på den stubben, var jo akkurat som bestillt, fordi det gjør hele bildet, i det hele et velbalansert bilde også bakgrunnen som er i grønndus gjør at dette blir serdeles bra!

Mvh
Terje
Ivar B.

Sjeldnt å se bilde av denne fuglen. Tror ikke jeg har sett den live heller jeg. Posituren skaper fin dynamikk i bildet. Ellers så slår det meg hvor godt kamuflert den er i forhold til omgivelsene. Godt gjennomført artportrett. Mvh Ivar.
Avsluttet .

Kjempefint bilde og litt spesielt,ser nesten ut som om den har frosset fast på greina slik som den sitter.Fine farger,skarpt og godt og en fin komposisjon,kan man forlange så mye mer:-)
Hilsen Tone!
Kjartan T.

Denne serien hadde du virkelig klaff med. Må si at det hender at jeg både tenker på og drømmer om disse bildene når jeg sitter på post og venter på et blinkskudd. Morsomt å se flere bilder av vendehalsen, og om dette bildet ikke er så spektakulert som de forrige i serien så hører det også med.

Ryddig bakgrunn, godt lys, fin grein og en facinerende fugl.
Stig B.

Skriver under på Kjartan sin kommentar dette, det er en vakker serie av en spesiell fugl. Ikke farlig med slikt arkiv.

Mvh Stig
Aleksander M.

Veldig fint bilde av vendehalsen. Har aldri sett den selv, vet du om noen lokaliteter i Gudbrandsdalen som du kan fortelle om?

Mvh Aleksander
Knut Børge S.

Nydelig bilde av vendehalsen, skarphet og komp er flott. Ellers fine omgivelser. Men det slår nok ikke et av dine andre bilder av denne arten, der den viser sin lange tunge!:)
mvh KBS
Hans-Jørgen H.

Hallo Svein!
Et av de beste vendehalsbildene jeg har sett! Fantastisk hvilke kamuflasjefarger denne har når den sitter i en slik biotop som her. For meg en litt mystisk, myteomspunnet fugl. Blir alltid så glad når jeg hører dens intense, høylytte skriking oppi lia tidlig på våren. Den er med og skaper stemning i skogen en vårmorgen. Minner i fjærdrakt og farver egentlig litt på nattravnen.
Skarpt og fint. Visste ikke at den pleier å sitte på langs av greina når den synger.
Hilsen Hans-Jørgen
Egil S.

Meget godt bilde!
En skjelden fugel å se om man ikke vet hvor man skal se etter den.
Flott jobb dette!
Kjell Sigurd S.

Flott av en sjelden gjest. Litt av en kamuflasjedrakt. Teknisk sitter det som vanlig bra. Her blir småpirk overflødig. Veldig bra!

Kjell S
Aleksander M.

Her er en kommentar til Knut Børge Strøm sin kommentar:
Jeg går ut fra at han kanskje mener bilde nr. 184100. Det er også kjempebra synes jeg!
Jeg synes at dette er et bedre ''rent artsportrett'', men jeg synes det andre er et bedre bilde som han sier.

Mvh Aleksander
Kjetil S.

Virkelig bra vendehalsbilde. Har selv nesten ikke sett vendehals i Norge, bortsett fra på holmer og skjær ute ved kysten på trekket. Ikke et lett bilde å ta dette. Perfekt eksponering og bakgrunn.

mvh Kjetil
Bent O.

Hei Svein, et meget fint bilde av en fugl jeg aldri har sett. Har heller ikke sett dine tidligere bilder av denne fuglen, men synes dette var meget bra. Det meste stemmer jo her slik jeg kan bedømme det.

mvh Bent
Jon Erik V.

Hei.

Jeg har heller aldri opplevd denne fuglen, og moro å se den så godt dokumentert som her. Meget flott miljø og skarphet og alt stemmer på skjermen her.

Mvh Jon
Svein B.

Hei, og takk for alle kommentarene folkens.

rs: Denne er vel neppe mulig å få på bestilling- fremgangsmåten jeg har brukt er beskrevet under ett av bildene tidligere i serien- bilde nr. 184376 .

KT: Jeg er veldig glad for denne serien med vendehalsbilder jeg fikk selv også. For bare 15-20 år siden var vendehalsen vanlig her i mine hjemtrakter, og den var nærmest en plage for en guttunge som skulle prøve å hjelpe fluesnappere og meiser med fuglekasser. Vendehalsen saboterte mange hekkinger. I dag er ikke vendehalsen en årlig opplevelse engang, og lauvskogliene om våren er tomme når ikke ''såtita'' som den lokalt kalles her høres lengre.

AM: Vendehalsen er blitt en sporadisk gjest som dukker opp noe uforutsigbart- men den kan nok lettere finnes på noen lokaliteter enn andre. Men det er en kort periode på våren det er størst sjanse, og det gjelder å lete godt de dagene. Varme og frodige lauvskoglier er ett tips, maur er også ett nøkkelord. Vi kan ta litt nærmere på mail hvis du har planer om å se etter den ved en anledning.

HJH: Ja, vendehalsen hører våren til- og selv da den var vanlig var den vanskelig å se godt. Den holder seg gjerne litt høyt oppe i de større lauvtrærne- der den høres langt lettere enn den sees. Som sagt- det er rart når en går å lytter daglig om våren alle steder der det kan være vendehalsbiotop- før var den ''over alt'', nå er jeg glad om jeg er borti en eller to pr år. Vi får håpe den får en opptur igjen og ikke blir helt borte i allefall.

Mvh
Svein B
ronny s.

Takk for det tipset: Då er det berre og lære seg fleire fuglesanger og komme seg ut i skogen.
Mvh Ronny
Magnar L.

Du kan være glad og stolt av at du fikk denne serien av vendehalsen. Denne serien må være noe av det beste som finnes av denne arten. Dette bildet føyer seg fint inn i rekken. Det ser ut til at denne arten har gått sterkt tilbake de siste åra dessverre.
mvh Magnar
Ketil K.

Vendehalsen er ikke en rødlisteart, men hører til blant de sårbare artene med sterk tilbakegang, som kan gå over i gruppen direkte truet dersom de negative faktorene fortsetter å virke. Som hulromsruger er den avhengig av gamle trær og fuglekasser. Men hvorfor den omtrent er blitt borte, bortsett fra mangel på hule, gamle trær, er vel delvis ukjent og skyldes kanskje ikke nødvendigvis forholdene her i landet.

Meget flott serie du har laget, svært god dokumentasjon av arten og dens opptreden og dette bildet er ikke noe unntak. Mulig den prøver å kamuflere seg mens den synger?


Om fugler i Norge som er nye rødlistearter se:

http://www.birdlife.no/naturforvaltning/nyheter/?id=94

og liste over Norges 78 rødlistefuglearter ex Svalbard se:

http://www.birdlife.no/naturforvaltning/pdf/200612_rodlista.pdf
Terje S.

Hei Svein !

Nydlig Vendehals bilde med kjempeflott komposisjon og en vakker trerot.
Bakgrunnen passer fortreffelig og som alltid er det tekniske meget bra.

Mvh Terje
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu