Jerpekylling
Naturens rytme kan være vanskelig å forstå. For eksempel at denne tassen da bildet ble tatt så første dagslys ca 2 uker tidligere, og allerede har vinger gode nok til å bære den de 2-3 meterene opp i været som behøves for å kunne beskue sin lokale verden med store øyne fra en grankvist. Nå i dag- 5 måneder senere kan den være i full sving med å sikre seg en egen liten skogteig, kan hende også en fremtidig jerpemake.
Bildet inngår i albumet Fugler i Gudbrandsdalen -
Utstyr
  • Nikon D200
  • Sigma 120-300mm f2,8
  • Brennvidde300mm
  • Blenderf/2.8
  • Lukker1/320s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger582
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_227299} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (18)
Fredrik T.
Fint bilde, liker utsnittet, men er litt usikker på om jeg ville beskjært bort greinen øverst til venstre i bilde. Historien ved bilde, gir det en dypere dimensjon, bra!
Odd E. k.
Hei Svein!
Ja, naturen er fasinerende. Den er ikke slik mot skogens dyr og fugler som den er til oss tobeinte skapninger som sikkert hører hjemme i et varmere strøk på grunn av pelsen og det å kunne greie kulden. Vi er noen hjelpeløse skapninger de første leveårene, og gå, nei det greier vi ikke før etter ca. 9-12 måneder. Denne skapningen har nok egenskaper som gjør at den må kunne greie seg selv på kortest tid, og da før sommeren er over. De kan virke puslete og hjelpeløse de første dagene, men utviklingen går veldig fort, og plutselig så farer de fra grein til grein. Flott med slike bilder Svein, det forteller nok hvor sårbar naturen kan være for ytre påvirkninger og hvor lett de kan forsvinne ut av vår fauna. Flott fanget, der skarpheten og komposisjonen,samt lyset og fotografen gjør dette til et severdig bilde.

Mvh

Odd E.
Hege E.
Dette var et fint bilde. bra skarphet :)

Hege E :)
Kjell Sigurd S.
Etter min mening et meget fint bilde! Du har fanget den lille tassen i et fint miljø og i en beskrivende positur - naturlig nysjerrig på verden og med en litt ''unselig'' holding. Lyset i bildet er flott. Komposisjonen er gjennomtenkt og fin, den øverste grenen hører med i rammen, og gir oss som betraktere en følelse av å smugtitte på kyllingen gjennom en åpning i treet. Veldig bra!

Kjell S
Kjell G.
Jeg er litt i tvil angående øvre, venstre gren. På den ene siden forstyrrer den litt, på den andre siden fungerer den som dekorativ innramming.

Uansett er dette en sjarmerende og bra skildring av skogens mange mysterier!

mvh kjellg
Rune S.
Utrolig flott bilde. Er enig med de som ville tatt bort greinen. Flott komposisjon og god skarphet. Du får ''jakte'' på foreldrene neste gang :)
Rune
Ketil K.
Dette er helt glimrende og fanger opp mye av stemningen fra de store mer ''Fønhus-ke'' naturbeskrivelsene. Selv husker jeg godt fra jeg som guttunge lå i ukevis i telt i Nordmarka og plutselig ble var jerpemors kalling på alle jerpekyllingene. Jeg sto i ro og de myldret rundt meg på vei ''hjem''. Det var en enorm naturopplevelse og jeg kommer aldri til å glemme den. Selvfølgelig var skogen der dette skjedde helt uberørt. og lyset holdt til mange bilder - hadde jeg bare hatt kamera. Men du har greid å feste dette på pikslene Svein! Fenomenalt. Snart må du gi ut bok - du skriver jo også så klart, veloverveiet og med omtanke. Jeg skal gjerne stå først i kjøperkøen jeg... Årets julegave 2007?
Kjartan T.
Morsomt bilde.

Ellers blir jeg (som deg) litt skeptisk når jeg ser fotografer som har jaktet på små fugleunger med kamera. Dersom en uerfaren fotograf kommer over et kull av skogsfugl, også jager og jobber lenge med å få tatt gode bilder så kan det gå galt. Regner med at du hadde kontroll, men du sender et signal som du kanskje bør gjøre betrakterne oppmerksom på?

Selv om det er et dillema så er det viktig at noen tar slike bilder og formidler naturglede og undring slik du gjør. Jerpeungen fortjener virkelig å komme på trykk.

Jeg melder meg også gjerne på å kjøper boka!
Eyvind R.
En fin natur- og fugleskildring med ''stemning''. En kledelig innramming av fuglen med kvistene. Fint lys på fuglen og bakgrunn som fremhever den. Jeg er som Kjell litt i tvil angående øvre, venstre gren (pirk..)

Mvh Eyvind
Jan Fredrik I.
Fint formidlet stemning som gir et godt innblikk i hvor skjør naturen rundt oss er. Er ikke helt sikker på om jeg liker greinen øverst til venstre, blikket blir dratt litt i den retningen som kan virke litt forstyrrende men samtidig er den med på å skape en fin naturlig ramme.
Mvh
Jan Fredrik
ingebjørg fyrileiv g.
Dette er en utrolig flott liten tass. Han har en fin positur og komposisjon og farger stemmer, selv om jeg kanskje ville ha kutta litt i toppen. En bok fra din hånd hadde så sannelig ikke vært en dum idé! Det ville blitt mange gode sider.

vh ingebjørg
Svein B.
Hei og takk for kommentarer.

Jeg har prøvd meg fram både med og uten greina øverst til venstre- og jeg synes bildet blir snaut, og redusert uten den greina- i forhold til om den er som her. Så for meg er dette den versjonen jeg vil vise dere. Men jeg vurderer selvfølgelig videre- og takker for innspill rundt dette.

KK: Ja- det å kunne ta del i naturens små hemmeligheter på denne måten er opplevelser som fester seg på minnet. Jerpa er hemmelighetsfull, og selv om jeg etterhvert har kommet jerpa inn på livet i andre situasjoner er dette mitt første og hittil eneste møte med jerpekyllinger.

KT: Du har helt rett i det du sier, og jeg vurderte lenge frem og tilbake om jeg skulle legge ut dette bildet. Jeg vet du kjenner min holdning til det å forstyrre det sårbare i naturen- men det gjør neppe alle som titter innom. Så en liten forklaring av situasjonen kan være på sin plass. Jeg satt her gjemt innunder ei gran, med kamuflasjenett- for å vente på en svartspett som jevnlig hadde fest på en stubbe like ved. Midt under denne (resultatløse) ventinga på svartspetten dukket jerpemor opp med sitt kull med kyllinger, og de tasset ivrig rundt i lyngen omkring meg. I løpet av den halvtimen de holdt seg rundt meg basket to av kyllingene seg opp i hver si lita gran rett ved meg og satt der ei stund. Det ga flotte opplevelser og muligheter til å studere disse småtassene- og et par bilder ble det ( itillegg til dette kan dere jo også se dette fra samme situasjon- bilde nr. 248608 ). Jeg lot faktisk være å ta mer enn tre-fire bilder av frykt for at de skulle bli oppmerksomme på meg. Kullet forlot arenaen uvitende om at et par av de hadde fått en kort karriere som modeller.

Jeg kan nevne at jeg aldri besøker de sikre jerpeområdene jeg kjenner til i hekketida- nettopp fordi jeg på ingen måte vil forstyrre de i denne tiden. Å lokke jerpe i sommerhalvåret gjør jeg bestemt ikke. Dette regner jeg med vil gi meg noen flere opplevelser med jerper i løpet av andre tider av året på sikt.

Bok- hm. Noen tanker streifer jo innimellom, men når jeg kikker i de bøkene jeg liker å se i selv så må jeg ærlig innrømme at det allerede finnes mye god underholdning i form av tekst og bilder- og i et skyhøyt nivå. Men en skal jo aldri si aldri. Det er uansett artig å se at i allefall etpar-tre bøker kan regnes som solgt ;)


Mvh
Svein B
Stig B.
Du kan regne med en bok til solgt. Gleder meg til en slik bok. Det er ikke sånn at det er bare et gitt antall bilder i verden som skal publiseres. Gode bilder fortjener alltid et publikum, og der hører definitivt dine hjemme.

Fin komposisjon der fuglen rammes inn av greiner. Flott også med den lyse himmelen i øvre kant. Selvsagt teknisk godt.

Fint også med teksten om hvordan dette foregikk.

Mvh Stig
Avsluttet .
Flott situasjon - der motlyset understreker følelsen av at den lille pønkeren skal ut i en stor verden. Det er interessant å sammenligne med det andre bildet fra samme seanse, som er teknisk bedre (mangler det ulne blåstikket som kanskje skyldes interne reflekser i objektivet?), men som ikke forteller den samme historien.

Greina oppe til venstre skal være med, det har du helt rett i!


Svein B.
Takker så mye for nye kommentarer.


Mvh
Svein B
Øyvind L.
Fikk meg til å trekke på smilebånda ja. Han passer overhodet ikke inn i barskogen må jeg si. Han blir for spinkel og ubetydelig der han sitter. Hehe...

Bildet er teknisk veldig bra synes jeg, og jeg liker godt posituren til denne fuglen. Fint fanget og fin historie.

Øyvind
Erlend K.
Flott bilde. Fine farger, god komposisjon og behagelig bakgrunn. Her var det mye bra. Du er dyktig til å ''finne frem'' gode fuglemotiver i naturen. Det skal du ha!
Aleksander M.
Flott bilde av en søt liten tass.

Mvh Aleksander
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu