Stengt for godt
Grendeskulen i Grovbygda er stengt for godt. Grinda dit likeså, og gamlevegen gror til.
Enda et stykke utkantnorge er på vei til å bli et minne.
--------------
Et annet bilde her på dotten viser et annet hus som grendeskulen. Etter min mening er det våningshuset på gården hvor Plymouthen bor, mens dette må være grendeskulen. Skolehus fra den tiden har typisk store vindusflater, slik at dagslyset kan utnyttes best mulig. Jeg startet folkeskolen på en slik firedelt skole, dvs. at det var bare fire klasser, men sju klassetrinn slik som folkeskolen var lagt opp dengang. Det var også bare skole annenhver dag, men desto lenger dager.
Bildet inngår i albumet Utkantstrok i Hallingdal - I utkantene av Hallingdal ligger hyllegårdene. Noen fortsatt bebodd, andre fraflyttet og i fritt forfall.
Noen ser ut som om de bare ble forlatt, med gardsbilen i garasjen eller klar til en økt til foran huset.
Et spennende område for oppdagelsesreiser.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-11-22 21:16:46
    Versjon #2
Utstyr
  • Canon EOS 300D
  • Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriArkitektur
  • Lastet opp
  • Visninger483
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_224408} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (24)
Anne-Lise S.
På sett og vis liker jeg fargeversjonen best. Dvs. jeg liker godt hvordan denne skolestua kommer bedre frem i fargeversjonen, mens den blir mer bortgjemt i sort-hvitten, noe som er synd siden dette er en flott bygning i naturlige omgivelser. Ja, jeg ser også at lyset var svært spesielt da du tok dette. Det synes også best i V2. Likevel har jeg veldig sansen for V1. Stemningen i sort-hvit bilder er ofte roligere enn i en farga versjon, så også her. Det er noe med forgrunnen i V2 som gjør bildet mer urolig enn det fortjener. Her oser det jo av ro og harmoni, og det forsvinner litt der. Likevel er fargene svært vakre, og lyset kan nok takkes for det (og kanskje noe etterarbeid også). Nei, jeg vet sannelig ikke. Jeg tror jeg må gå for begge!

Anne-Lise
Bente K.
For meg fungerer fargeversjonen best, der kommer skigarden og skolehuset best til sin rett blant den frodige vegetasjonen rundt. Slik du har komponert bildet, frister du nærmest betrakteren til å åpne porten for å gå videre inn i bildet. Gamle hus har sjel.
mvh Bente
Robin J.
Vakkert og da fargeversjon. Mvh RJ
Steinulf L.
Fargeversjonen for meg også. Fascinerende lys.
Kjell Sigurd S.
Godt sett og fint laget. Jeg synes også at elementene i bildet kommer best til sin rett i fargeversjonene. Skogen er såpass kontrastfull at den i s/h versjonen forvirrer blikket litt ifht hovedmotivet. Et fint utsnitt og et bilde som forteller en historie, eller ihvertfall setter i gang fantasien. Liker det.

Kjell S
Ivar B.
Absolutt fargeversjonen for min del også. Et nydelig lys i den og gir et litt friskere miljø samtidig som det gamle huset kommer bedre til sin rett synes jeg. Komposisjonen er flott. Fint innrammet av frodig vegetasjon, og betrakteren inviteres til å åpne grinda og gå på oppdagelsesferd. Mvh Ivar.
Caroline M. S.
Tror nesten jeg liker svart-hvitt versjonen best (merkelig siden jeg ofte pleier å like farger best). Enig med de andre at skolehuset forsvinner litt i svart-hvitt versjonen, men nettopp derfor liker jeg den. Det er så mye strå og trær her (fint at detaljene i enkeltstråene og trærene kommer så godt fram forresten) at jeg synes det passer at skolehuset forsvinner blant de - gammelt hus, ikke i bruk lenger - naturen har tatt over.
ingebjørg fyrileiv g.
Så fint at du tar vare på disse stedene/kulturskattene. Komposisjonen er veldig fin. Jeg liker også fargeversjonen best. Den grå blir mer trist, men ikke dyster pga det lyse lyset. Fargene/lyset er supert. Bildet har en fin innamming med trærne til høyre og verstre.

vh ingebjørg
Stig B.
Jeg liker som oftest fargeversjonene best, men her synes jeg temaet passer best til sv/hvitt utgaven. Der ser en det forlatte som du sier i teksten, på en bedre måte.

Fin komposisjon med skrått gjerde og huset i det gyldne snitt, og halvveis gjemt i skogen.

Mvh Stig
Lars-Anders M.
Rart men jeg skrev en kommentar tidligere i dag. Den er fjernet! Jeg liker fortsatt nyanserne i det sv bildet. Bra komp og nostalgi her.
mvh
L-A M.
Inger Anne Maritsdotter V.
Likte også best fargeversjonen,
et flott bilde som oser av nostalgi og svunnen tid,
fine høstfarger i et velkomponert bilde.

Inger Anne
Avsluttet .
Grunnen til at vi fleste liker farveversjonen her er ganske innlysende. Med lite kontraster i bildeflaten blir sort-hvitt bilde litt blast og intetsigende.

Med farveversjonen får vi se landskapet - som jo er veldig tett med trær - i nesten sagt en annen dimensjon, en får med seg synsinntrykket mye bedre ved at farver gir en bedre dybdefølelse og helhetlig sanse-tilfredsstillelse.

Et lite stykke Norge som er vel verdt å ta vare på, og jeg synes du formidler det bra med dette bildet.
Kan nesten se ut som det ikke finnes andre vinkler/ståsted for å få et bilde av huset?

mvh arild
Judit W.
Hei Odd Tore!

The coloured version for me :)

Judit :)
Odd Tore S.
Takk for kommentarer!
Tydelig at de fleste går for fargeversjonen. Jeg hadde ventet en del kommentarer om merkelige farger på denne, for det var et helt spesielt lys da dette opptaket ble gjort. Det var bare bilder av dette huset som fikk disse fargene. Mulig at kameraets automatiske hvitbalanse ble forvirret av motlyset og fargen på huset. Bildet er korrigert for sterkt blåstikk.
s/h ble laget på en annen datamaskin og en annen skjerm enn vanlig. På min vanlige PS skjerm ble v1 litt blass og kontrastsvak.
Det var nok mulig å komme nærmere huset, og min kone tok en god del bilder av det fra forskjellige vinkler. Men strålende sol og blå himmel er ikke så greit for denne typen motiver.
Odd Tore
Ketil K.
Fargeversjonen for meg. Huset blir borte i det grå i sh/hv.versjonen. Historien i dette er jo merkelig. Mens hytter i fjellet selges som varmt hvetebrød til skyhøye priser og det bygges oppover i dalene som aldri før, forsvinner samtidig de gamle utkantsamfunnene. Regler fra vikingtiden (odelsloven) og regler om bo- og driveplikt har ødelagt mer enn det har reddet bygdenorge. All fleksibilitet og tilpasning på landsbygda er jo stoppet opp med slike ufattelige regler. Tiden vil vise at man kan ikke tvinge mennesker med lovverk av den typen. Hvem vil kjøpe og pusse opp noe som helst, når en annen om en del år kan komme med odelsloven i hånden og si, takk nå overtar jeg, til lav takst.

Det blir regler som prøver å oppheve tyngdekraften, de vil komme ned på jorden før eller senere, og kanskje medføre at samfunn kan opprettholde en bedre livskraft enn nå. Men skolen her viser at det som er sikkert, er at ting forandrer seg, og den som klarer å tilpasse seg forandringene har de beste mulighetene. Denne grendeskolen hadde nok ingen sjanse uansett.
Knut L.
Fargeversjonen for meg, også !

Fin kontrast der mellom det ''brukte'' (i gråskala) og naturens friske farger som kommer igjen og igjen.

Utmerket tittel til motivet - og interessant tekst resp. info.

mvh
Knut
Stig Børre E.
Dette bildet gjør seg helt klart best i farger.
Komposisjonen er veldig bra, flott lys og fine farger. Teknisk på topp.
Den skjeve porten gjør mye for bildet.
Fin historie bak (som vanlig).

StigB
Gunnar H.
Fint bilde som forteller en interessant historie sammen med tittel og tekst, men som fungerer utmerket alene også. I motsetning til flertallet som har kommentert, liker jeg best å se S/H-versjonen. Valget av S/H eller farger påvirker betrakterens plassering i tid - i alle fall i mitt tilfelle. S/H-versjonen fører meg tilbake i tid og gir meg enslags 'datidsopplevelse'. Fargeversjonen derimot, understreker mere avstanden fra idag til 'dengang' og at det er 'kroken på grinda' for denne grendeskolen. Slik sett er farger i sterkere grad med på å understreke budskapet.

Forøvrig også fin komposisjon og plassering av elementene.
Gunnar
Odd Tore S.
Takk for flere meninger!
Hensikten med å legge ut s/h som v1 var å se om den ga grunnlag for å tenke seg tilbake til 1950-tallet, da det sannsynligvis var fortsatt skole her og gamleveien var i full bruk.
Konverteringen fra farger var ikke grei, og jeg er ikke fornøyd med tegningen av bladene på trærne midt i bildet. De er litt merkelige i originalfila også, men berger seg bedre i farger med litt oppskarping og øket kontrast.
Tre av brukene der ser ut til å være bebodd fortsatt, men jordene drives ikke. To av dem har nye våningshus. Til det tredje var veien sperret på en slik måte at vi ikke ville ta sjansen på å opprøre beboeren, men der var det utsikt til spennende landsbruksredskaper.
Odd Tore
Nils G.
Fargeversjonen er klar vinner hos meg. I sv/hv versjonen synes jeg det blir for mange små detaljer over alt i bildet. Med fargene blir det liksom betydelig mer ryddig.
Den skrå grinda skaper synes jeg skaper en spennende vinkling videre innover i bildet.

Nils
ingeborg w.
Jeg foretrekker fargeversjonen, med de varme fargene i vegetasjonen mot de kalde på huset og grinda. Forfallet gjør sitt inntog. Det er synd det ikke blir vedlikeholdt. Jeg ville tiltet bildet litt mot høyre, da jeg synes alle de loddrette linjene heller mer eller mindre mot venstre.
Odd Tore S.
Ingeborg,
Det er riktig at det venstre hjørnet på huset heller mot venstre. Det kommer av avsluttningen av tømmervegg kombinert med takrenne.
Bildet er rettet opp vhja Rectangle tool i Actual Pixels (originalfila) i forhold til lodrette linjer i vinduer og vinduskarmer, med mest vekt på vinduene som er mest midt i bildet. Disse er parallelle med sidekantene i bildet.
Men hjørnet er ikke loddrett.
Odd Tore
Roger K.
Hei Odd Tore!
Litt langt ut i leksa jeg da jeg har hatt litt ferie. Ble lite med foto.no noen dager.
Nå har jeg hatt oppe begge dine versjoner og heller til s/h versjonen. Kommer vel av at jeg jobber litt med gamle bilder etter min mor og far. Min far hadde denne hobbyen og der ligger noen bilder etter ham som jeg tar fatt i. Ut fra tittel og beskrivelse heller dette over til litt eldre historie. Her kan du bare ane den gjenngrodde stie til skolen. Den stengte porten forteller sitt. Her plasserer du bygningen fint inn i bildeflaten der den dukker opp inne i skogen. Heller den litt eller er det terrenget som gir meg et puss? God jobb av deg som vanlig.

Mvh Roger
Avsluttet .
Nog ser det stängt och tillbommat ut.. Samtidigt som det är lite sorgligt att gamla hus får lämnas till förgängelse, så är det oerhört vackert att se på. Gamla hus åldras med värdighet och alltid med skönhet.

Jag gillar den sv/v varianten bäst då den hjälper till att addera känslan av vad du beskriver i texten. Väl komponerat och en bra gråskala även om jag personligen hade önskar en aningens mer svärta.

Vackert, tidlöst, sorgmodigt och nostalgiskt. Mycket bra!
Mvh
Elisabeth
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu