Hit, og ikke lenger
En dag var det bare slutt.
Om det var sjåføren som falt for aldersgrensen eller det var egne indre svakheter kan man bare spekulere.
En ting er sikker: Her var det full stopp inntil rust og råte fortærer den med plan og blikk, eller den forfremmes til veteranbilhimmelen.
Men omgivelsene er det ikke håp for, salryggethet er stilen her.
International L-160, tidlig 50-taller.
Bildet inngår i albumet Utkantstrok i Hallingdal - I utkantene av Hallingdal ligger hyllegårdene. Noen fortsatt bebodd, andre fraflyttet og i fritt forfall.
Noen ser ut som om de bare ble forlatt, med gardsbilen i garasjen eller klar til en økt til foran huset.
Et spennende område for oppdagelsesreiser.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-11-15 21:01:08
    Versjon #2
Utstyr
  • Canon EOS 300D
  • Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriBil/motor/Kjøretøy
  • Lastet opp
  • Visninger838
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_223031} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (31)
Jørgen K.
Flott bilde. Likte best v1. Bra bildetekst!
Kjell Sigurd S.
Flott miljøbilde fra en plass på landet som har passert sin storhetstid. Fasinerende miljø med både hus og bil. Liker som tidligere nevnt ofte slike fotografier i s/h, men her synes jeg det var så mye informasjon og miljø i fargene at det var for mye som gikk tapt i s/h utgaven. Fint og tett utsnitt. Du kunne kanskje tatt med hele treet oppe til venstre, det er med på å understreke forfallet. Flott bilde som godt kunne fått plass på veggen hos meg.

Kjell S
Kenneth K.
På dette bilde syns jeg nesten svart/hvitt var best. Jeg syns synd på sånne biler. Det hadde vært en fin bil på veien dette her. Fint gjennomført bilde.


mvh Kenneth
Steinulf L.
Fargeversjonen for meg. Hva er det som gjør at gamle fjellgårder tiltrkker seg bilvrak? Det er ikke kun et Hallingdalsfenomen...
Rolf J.
Dette burde jo være en sterk kandidat til veteranbilhimmelen, karosseriet er jo ennå rimelig helt, lyktene er på plass, treverket kan fornyes og de kan ikke være så mange igjen av disse.
Synes at #1 er best, de fine fargevalørene blir borte i SH, antar bildet er tatt i regnvær siden bilen er så blank. Kunne nok tenkt meg at mer av miljøet rundt bilen var med. kanskje også et tatt forfra fra andre siden slik at mer av huset vi ser litt av til høyre for bilen kommer med. Et for tett utsnitt av et slikt motiv kan lett ende opp som bare et bilde av et gammelt bilvrak, og det hadde blitt noe helt annet enn dette.

MVH
Rolf
Judit W.
Hei Odd Tore!

I like both versions; the black & white reminds me of '50s ;( but the coloured version is much warmer and is closer to my taste this time, so I prefer Versjon #1. I like that you always find the speciality of the 'nature' and you share it here :) It's not a surprise that this photo is perfect again!

Judit :)
Odd E. k.
Hei Odd Tore!

Et fint fanget motiv, der fortiden begynner å komme godt til syne. Storsamfunnet har erobret tiden, der slike doninger ikke har noen mulighet til å henge med. Denne Kan få en ny tid, da med kyndige hender fra veteranklubben, der den med stolthet kan komme på veiene igjen, da som en veteranbil i kortesjen.
Flott fanget, der komposisjonen og utsnittet er meget bra. Fint parkert, blant gamle hus, der mose og gress gjør favntak. Flott levert Odd Tore!

Mvh

Odd E.
Sophus L.
Fin miljøskildring fra en forlatt gård. Bilvraket må åpenbart ha stått der noen år siden mosen vokser friskt på lasteplanet. Versjon 1 gir den beste skildringen av stemningen.
mvh
Sophus
Stig Børre E.
Dette syns jeg ble veldig bra. Artig med tankene rundt hvorfor bilen plutselig ble parkert. Miljøet er flott og plasseringen av elementene er veldig bra. Fargeversjonen er best. Tok du noen detaljbilder (de vil jeg i så fall også gjerne se!)?

StigB
Lars-Anders M.
Ja disse biler som står igen ute i naturen erbåde vakkre og forsøpplende. bar bilde Odd Tore.
mvh
L-A M
Jan v.
Meget god dokumentasjon med grundig kommentar.

Bildet i seg selv er fortreffelig, med en ryddig komposisjon hvor alle elementer spiller på lag. Friske mettede farger og meget godt detalrikdom.

Ja, som Kenneth sier, det er nesten som en føler med bilen som er latt i stikken i all ensomhet etter et langt og sikkert strevsomt liv.

Et bilde med mye historie, og til ettertanke.

Mvh Jan
ingebjørg fyrileiv g.
Godt dokumentert med veldig fin tilleggstekst. Teknisk og komposisjonsmessig
er det også bra. Tøff bil ;)

-ingebjørg
G. Hanna W.
Litt tris til og med greide nå jeg å bli med så lekker tekst til et stemmnings fullt bilde!
Godt jobba med begge deler!

Mvh G.Hanna.
Odd Tore S.
Jeg synes at det blir noe nesten monumentalt over slike forlatte biler som har fått noen dekaders patina over seg. For meg er ikke disse vrak, et vrak er en kollisjonsskadet eller slaktet bil, og slike synes jeg best hører hjemme hos høggern.
Omgivelsene hører med, miljø er viktig for meg. Spesielle detaljer kan være like spennende, men det blir en litt annen sak.
Dette er ikke den samme fraflyttede gården som Plymouthen var på. Det viste seg at gårdkjerringa her hadde bygd nytt på den andre siden av veien og litt unna, og oppdaget hva jeg holdt på med. Etter at hun hadde forsikret seg om at jeg ikke var alvorlig mentalt forstyrret, gikk hun med på at jeg fotograferte bilen, men ikke husene på gården. Hun holdt meg under oppsikt hele tiden, og det ble da litt vanskelig å konsentrere seg om mulige detaljstudier i regnet.
Jeg respekterer fullt ut at de som eier slikt som dette vil ha et ord med i laget når det kommer framandfolk med kamera til gards.
Odd Tore
karim j.
Heisann Jørgen.
Version 1 er den beste syns jeg... viktig og se den røde fargen på bilen. I V2 tror vi at bilen er bare møkkete.
It is important to see the red color, or rather rust on the car, which will give this old-fashioned aspect.
Teskstet passer akkurat ;)
Hilsen Karim
kåre l.
Versjon 1 for meg også :-)
Likte godt at bilen var våt. Tror det gjorde fargene bedre, ikke bare matt og forlatt. Ser nesten ut til at bilen er rygget opp dit for egen maskin, for så å bli glemt. Virker komplett og ikke et umulig restaurerings prosjekt.
Flott bilde :-)
Camilla S.
Heisann

Her var det virkelig god skildring med masse flotte detaljer.
Bildet fremstår som knivskarpt i hele bildet, og det passer utmerket inn i denne typen bilder som har så mye viktig informasjon å fortelle. Synes de knallrøde rognebærene var flotte i bildet, mye fint å studere.
Fargeversjonen er absolutt best i mine øyner:)

-Camilla
Ivar B.
Herlig bilde med en spennende og flott historie. Ja man kan bare fantasere og fundere over historien. Liker at du bare har tatt med deler av husene. Miljøbilde, men likevel tett og nært. Bra!. Mvh Ivar.
Anne-Lise S.
Oh du herlige nostalgi på alle kanter! Dette er rett og slett vakkert! Her kunne jeg gjerne ha sitti i flere timer og bare nydt detaljene rundt meg! Det du her har fanget er så vakkert. Noen ser på det som skrap og ''kast det''. Jeg finner slike steder og slike ting vakre. De bærer på en hel historie. Liker begge versjoner, men kanskje s-h versjonen er hakket bedre. Uansett så innehar begge versjoner en god ro, litt vemod ift tanker, men fremfor alt en ufattelig ro.....

Anne-Lise
Nils G.
Vemod er nå mitt første innfall. Slike bilder fører alltid til at tankene flyter i rettning mot dem som en gang bodde her og som gjorde så godt de kunne. Bildet er vakkert men historien er trist.
Jeg liker også godt at miljøet er med for det er der fortellingen ligger.
Fargene er slik jeg gjerne vil minnes at de er om sommeren med god mettning.
Jeg synes beskjæringen er bra.
Nils
Odd Tore S.
Takk til dere siste også.
Jeg foretrekker v1 her, mest fordi veggene her ikke har så mye karakter som garasjen til Plymouthen hadde, og at bilen blir glatt og noe karakterløs i s/h. Og så må den være lys eplegrønn. Eller babyblå. Slik var moten den gang, også for lastebiler.
Bilen har nok gått dit den står for egen maskin, og så bare blitt forlatt. Den Fiat 509A som jeg i sin tid kjøpte, hadde blitt kjørt på låven i 1959, og bare stått der til 1989. Bonden kjøpte Moskvitch, og døde.
Utkantstrøkene er verdt en tur!
Odd Tore
Roger K.
Hei Odd Tore!
Historie i både bilde og tekst er et godt varemerke fra deg. Her har du fått med deg omkringliggende miljø til en eier som har garantert har en historie bak seg. Kontrastene til dagens lettvinthet er stor. Denne karen hadde kanskje sveiv til lasteplanet og datidens slit gikk på kroppsbevegelser. Litt trasig at ikke slikt blir tatt vare på, men det handler om tid nå. Bemerkelsesverdig hvor godt bygningene holder seg. Regner med tjæra holder liv i gammel byggning en stund til. Innland og ikke vær og vind som herjer mest, vil jeg tro. Fargeversjonen for min del. Meget bra dokumentasjon du viser her.

En trivelig helg

Mvh RK

Øyvind A.
Bilen er jo nydelig, og settingen for øvrig ser jo bra ut den også.
Din tilnærming til motivet er veldig dokumentarisk. Og utfra det, synes jeg det er det er bra og at det er lite å utsette på bildet.

Men, det dokumentariske blir lett temmelig ''rett på''. Det som kunne gitt meg en større opplevelse, er om du klarte å gi slike bilder et mer personlig preg, med hensyn til komposisjon, innfallsvinkel og virkemidler for øvrig.

Ellers så merker jeg meg din beskrivelse av hvordan eieren påvirket opptakssituasjonen, jeg skjønner jo at arbeidsforholdene ikke var de beste.

Ø.
Tom A. T.
Til tross for øa sitt ønske om ''personlig preg'' tror jeg 100% sikkert at jeg hadde foreslått deg som fotograf her om navnet ikke hadde stått under bildet ;o).. Farger, lys og det du har tatt med av omgivelser og hus syntes jeg harmonerer godt sett ut fra et dokumentarisk synspunkt og således syntes jeg dette fungerer bra.
mvh Tom T
kai j.
Flott skildring av en forgangen tid hvor historien kommer veldig godt frem. Man kan virkelig lure på om ting har blitt så mye bedre i dag en det var den gang. Uansett et bra bilde.

Mvh Kai Jensen
ingeborg w.
Her viser du et miljø som ser ut som det har blitt forlatt i hast. Det ser ut som det fortsatt er ting inne i huset. Alt i bildet, fra bilen, den skeive bygningen i front, huset med det rare i og de ødelagte gardinene til det knekkede treet i bakgrunnen vitner om forfall og det som engang var.
Torbjørn K.
Nok ett finurlig gammel-bil bilde fra deg. Jeg liker veldig godt at den står litt på ''halv-åtte'' ute i åkeren. Det forsterker inntrykket av at det trolig er en stund siden denne har vært ute på veien. Som på det forrige bildet, så går jeg helt klart for sort-hvitt-versjonen her. Bra bruk av bildeflata og en fin, rolig komposisjon. Forøvrig så klarer jeg ikke så se noen voldsom stor teknisk forskjell i bildene du har brukt 17-55mm på og 17-85mm, 300D, 20D og 400D på.

Torbjørn
Odd Tore S.
Takk for flere kommentarer!
Disse senker ikke lysten til å dra på flere oppdagelsesreiser til utkantstroka.
Øyvind,
Jeg har nok noen helt andre vinklinger på denne også, men jeg klarte ikke å få den store inspirasjonen når jeg måtte snakke samtidig. Har noen andre vinklinger på Plymouthen også. Ingen av disse opptakene er rett fram i PS.
Torbjørn,
Jeg ser heller ikke vesentlge forskjeller på de kameraene og objektivene som er listet ovenfor når bildet er downsamplet og .jpg-komprimert til formatet på dotten.
På bildene rett ut av kameraet er det mer å se (subjektivt), f.eks. mer CA i hjørnene med 17-85 og 18-55 i forhold til 17-55. 17-55 og F/2.8 gir raskere og sikrere AF i dårlig lys, og bedre mulighet til å bedømme bildet i Canons mørke og trange søker.
300D har mer fargestøy enn 20D, og 400D så ut til å ha mindre enn 20D. Flere pixler er OK ved utsnitt, ellers har ikke jeg hatt noen bevisst glede av dette.
Men den beste målestokken her ville nok vært de bildene jeg finner at jeg ikke kan legge ut, fordi de er for svake teknisk. Og D200 er fortsatt under vurdering.
Odd Tore

Avsluttet .
Et herlig bilde fra svunnen tid; å som jeg lengter tilbake av og til:)

Men da hadde vi ikke hatt PC, digitale fotokamera osv.
Vel, nok om det, her har du et flott bilde med en lastebil som ser ganske bra ut tross alderen. Likte veldig godt den formen og strukturen lastekarmen har fått i årenes løp.
Karosseriet ser veldig fint ut, hadde den stått her på Jæren hadde det trolig ikke vært mer karosseri igjen pga alt havsaltet som fyker ganske langt inn i landet til tider.
Det kan se ut som du har valgt den optimale ståsted for opptaket, og det fungerer bra.

mvh arild
Nils-Petter W.
Hei !
I motsetning til det andre bildet ditt fra utkantstroka i Hallingdal,likte jeg sv/hv-versonen best her.

Legger til et bilde jeg tok i sommer,da det var storfint besøk på mine hjemtrakter.
Disse bilene ligger nok ikke i kategorien forfall,snarere tvert i mot.
http://foto.no/cgi-bin/bilder/vis_bilde.cgi?id=243081

Nils-Petter Westbye
Asbjørn M.
Fin dokumentar fra utkantstrok dette. V1, takk.
Litt trist og vemodig at kjøretøy og bygninger står og forfaller
på denne måten.
Egentlig framstår bilen som et forlokkende restaurerings-prosjekt.
Ei kanne bensin, WB40, rørtang, og et sett fastnøkler, så får man
kanskje svev på doningen. ;-)

Asbjørn
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu