Kvennhølet
Her, midt i tjukke skauen, trangt og ulendt, lå det en gang ei kvern. Den er merket på kartet fra 1825.
Hvem som eide og drev den er ikke kjent, men det var en avsides finneplass et par kilometer unna, i dag småbruket Kampen.
Uansett, bratt og ulendt var det å frakte kornet både til og fra, og mørkt og trangt var det sikkert der da også. Med gråbein i skogen var det nok godt å kunne trolle på skogfinners vis.
Fossen er ca. 2 m høy, og har tilstrekkelig vannføring for en kvernkall i perioder med mye nedbør. Det er ruiner etter en tørrbygd grunnmur nedenfor fossen, bildet er tatt fra denne.
Bildet inngår i albumet Turorientering for alle, også fotografer - Turorientering er tingen for deg som liker å komme deg ut i naturen og bli kjent på nye steder. Typisk familieaktivitet, og tempoet velger du selv. Gode muligheter for den fotointeresserte til å oppdage nye motiver, både landskap og dyr.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-10-21 19:21:59
    Versjon #2
Utstyr
  • Canon 20D
  • EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM
  • Brennvidde51mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker30s
  • Filmtype(ISO100)
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger692
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_217733} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (32)
Anders F. R.
Nydelig!

Komposisjon, farger, eksponering, tid, sløring i vannet, det hele: Jeg bare digger det! Ekstra bonus for den lille roterende hvirvelstrømmen til venstre.

Hilsen Anders F. R.
Robin J.
Spennende bilde.Trolsk lys. God komposisjon og teknisk bra. Dette likte også jeg. Mvh RJ
Inge S.
Hei.
Liker det jeg ser her og må si at dette ble meget severdig.
Meget bra.

Mvh Inge
Camilla S.
Heisann

Nydelig, liker den mørke tonen som er over hele bildet, blir litt sånn mystisk og gjemt inni skogen stemning.
God skarpet i hele bildet.
Gir deg også pluss for virvelen i bildet, den lagde litt spenning og gav noe ekstra i motivet.
Fint at du legger ut litt ''historie'' om stedet, spennende å høre om:)

-Camilla
Steinulf L.
Svært vakkert sløret vann bilde. Passe mørkt og dystert til å passe til historien din. Fine tegninger i steinveggen og et flott lys. Fin diagonal dannet av foss og bekk. Et tiltalende bilde som nok kan virke positivt inn på overveielser om man skal starte med turorientering.
kåre l.
Vakkert, veldig vakkert :-)
Diagonalen sammen med stripen av høstfarget lyng og den lille virvelen... Meget godt komponert og skutt. :-)
Erik J.
Nydelig sløret vann. Turorientering vil jeg gjerne starte med, men i første omgang vil jeg strekke meg mot å få til bilder av denne type. Eksponerings- og ISO-verdier angitt tilsier at det har vært rimelig mørkt. Filter?
Avsluttet .
Det är precis så här jag vill se ett vattenfall. Mjukt och svepande med fallet som en slöjja. Om man är ute efter just denna effekt är det så här det skall tas! Ett vattenfall kan även tas med kortare slutartid för ett mer levande uttryck, och det påtalas ju ofta att man vill se det mer ''naturligt'' men då vill jag nog se ett vattenfall med kraftigare flöde.

Detta stillsamma vatten i den omgivning det har är som godis för sinnet, en trollsk stämning med dess mörka omgivning. Höstfärgerna som bryter igenom skogens mörker och ramar in fallet. En Jhon Bauer bild som skulle göra sig utmärkt som fondvägg! Mycket vackert!
Mvh
Elisabeth
Stig Børre E.
Flott! Dette skiller seg litt fra mengden pga de mørke tonene. Helt på grensen til å gro igjen.
Super komposisjon.

StigB
Inger Anne Maritsdotter V.
Flott bilde fra skogen, passe sløring på bekken, ville vurdert å beskjære i øvre del slik at det ble fokus på vannfallet i forgrunnen, det i bakgrunnen er vinklet slik at det forsvinner litt.
Fine naturlige farger.

Inger Anne
Espen A. I.
Absolutt godkjent dette.
Det første jeg legger merke til er den virvelen til venstre
som gjør mye for bildet. Legger igjen en liten signatur fra bekken
kanskje? Uansett, teknisk pent.

-Espen
ingeborg w.
Stilig bilde du har tatt her. Mørkt og dystert, men med godt med detaljer. Et godt eksempel på at en ikke trenger sterke farger. Jeg likte spesielt godt den lille virvelen til venstre.
Nils G.
Nydelig. Dette har jeg virkelig sansen for. Den mørke undertonen gjør det hele litt mystisk og spennende. Her ser jeg jo klart at 30 sek gjør sløret omtrent perfekt samtidig som vi også kan se hva som skjuler seg bak sløret.
Som mange andre allerede har nevnt synes jeg også at den sirkulære hvivelstrømmen er et skikkelig positivt element som hos meg liksom understreker det mystiske her.
Beksjæringen er kanskje litt for åpen?

Inspirasjonen er trigget. Takk skal du ha.
Nils
Torbjørn K.
Klassisk og stemningsfult fosse-bilde dette her. Fin dybde og bra sløring i bildet. En detalj som jeg liker ekstra godt i dette bildet er strømvirvelen som man kan se i dammen under fossen. Bildet er nesten litt vel klassisk til å være tatt av deg, er vandt med litt artige og finnurlige løsninger fra deg :-)

Mulig at jeg må gratulere deg med ny glugge, men jeg blir ikke helt klok på hva du holder på med for tiden. Ser at ditt forrige bilde er tatt med 400D? Antar at du setter strek over evt. D200-vurderinger dersom du har kjøpt dette objektivet?

Torbjørn
Judit W.
Hei Odd Tore!

I think I can't say anything new in my comment - your photo is just beautiful!

Judit :)
Odd Tore S.
Takk for mye skryt!
Hvirvelstrømmen var meget viktig for meg, kamerastandpunkt måtte velges slik at den kom på riktig sted. Ganske spennende med mosegrodd og våt rundstein som underlag, og halvmørkt under tykk tåke.
Ikke aktuelt med kutt her, i Kvennhølet lukkes bekken igjen av skogen. Dette er et ekte og mørkt høl, og høl er lukket!
Torbjørn, jeg prøver fotoutstyr for arbeidsgiver, også for å få erfaring med det slik at tilfeldige brukere kan få litt veiledning.
EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM var en positiv opplevelse, men krever et forholdsvis tungt kamera med godt grep for å balansere. 20D var bra, 400D var vanskelig.
Med dette objektivet og kamera med stor og lys søker skulle jeg funke litt bedre i dårlig lys. Nikon D200 med tilsvarende objektiv ville vært fint. Jeg sitter på gjerdet fortsatt, må se hva både Nikon og Canon kommer opp med til våren. Foreløbig oppfyller ingen av dem mine ønsker godt nok.
Odd Tore
Ann F.
Helt enig med klubbkamerat Andrs F.
Bortsett fra at jeg ville laget en V2 beskåret nedenfra til over greina. Og sammenlignet dem. Mulig at V2 vinner . . .

Mvh Ann
Kjell Sigurd S.
Dette har jeg gått glipp av. Flott komposisjon og et meget vellykket valg av eksponering. Det beste slør-i-vann-bilde jeg har sett på en stund. Liker veldig godt det mørke leiet du har lagt deg på. Eneste minus er kvisten nederst. Godt sett og godt fanget.

Kjell S
Vegard L.
Vakkert sett på min nye fantastiske NEC-skjerm. Greina ned til venstre stjeler litt oppmerksomhet, men flott sløring og et behaglig bilde er det.
Mvh Vegard
Anne-Lise S.
Bort med greina som ligger nede i bildet, og jeg ville anbefalt dette! Utrolig god stemning i bildet, og komposisjonen er god. Spennende med virvelen i vannet. Den gjør veldig mye for hele bildet. God sløring.

Anne-Lise
Odd Tore S.
Middelstor grein kan lage mye bry!
Jeg var oppmerksom på greina før opptakene begynte, men lot være å fjerne den fordi
- den var nå en gang en etablert del av miljøet i Kvennhølet
- fjerning kunne gjort at skummet som lager hvirvelen gikk tapt, verste fall også overflatestrømningen som laget den
Som dokumentasjon av Kvennhølet har den livets rett.
Som sløret fossebilde kan den godt ofres, ingen sak å klone bort en mørk kveld.
Odd Tore
Ivar B.
Liker den mørke toneleie du har gitt det, synes det formidler en litt mørk og våt høstkveld. Versjon 2 ble meget bra, der greina er borte uten at du måtte foreta et kutt i bunnen. Godt levert dette. Mvh Ivar.
Inger-Lise S.
Du verden så lekker effekt du har fått på vannet! Et nydelig motiv dette. Jeg liker best v#2 pga den fjernede greina. Fin tekst følger som vanlig bildene dine.
Merker meg lukker,blender og brennvidde her!

Inger-Lise:-)
Lars-Anders M.
Meget godt komponert. Liker spesielt virvelen som er med på bildet. Toppenbild.
Ketil K.
Velomponert, med fin gjengivelse av vannet som har et flott lys. Blir sittende og lure på om det er et gammelt 2CV-bilhjul eller en virvel til venstre. Det hever bildet.
Odd Tore S.
Hvirvelen er en hvirvel, har div nærstudier av den også, men de funket ikke så bra.
Skulle gjerne sett at det var rester av en qværnstein i området, men den fant jeg ikke, ikke denne gangen i alle fall.
Selv om det kanskje hadde vært underholdende å trille et 2CVhjul ned til bekken, hadde det garantert ikke vært mye gøy å få det i trilleposisjon. Men med alle de som flyr rundt i distriktet her og trekker på bilhjul for å få kondis til å gå til Syd- eller Nordpolen, er funn av bilhjul på merkelige steder i naturen nok ikke til å utelukke!
Odd Tore
G. Hanna W.
liker dette bilde ditt veldig godt!
Elsker den ringen i vannet på venstre side,
V2 uten pinnen i forgrunn er desidert best!

Gleder meg til å se mer!

Mvh G.Hanna.
G. Hanna W.
liker dette bilde ditt veldig godt!
Elsker den ringen i vannet på venstre side,
V2 uten pinnen i forgrunn er desidert best!

Gleder meg til å se mer!

Mvh G.Hanna.
Avsluttet .
Hei
Et mektig flott bilde. Herlig komposisjon med dybde i bildet og ekstrem fin sløring på vannet. Likte godt den sirkelen av vann rundt en sten der til venstre.
Flott og mørkt terreng, et usedvanlig fint bilde Odd Tore.

mvh arild
Tom A. T.
Klassisk motiv, men utførelsen er av det bra slaget. Særlig v2 ble rent og severdig. Lukkertiden er også avstemt slik at du får en meget behagelig sløring som tar god vare på stukturen, og fargene er akkurat passe høstlige for lyset du har hatt til rådighet.
mvh Tom T
Nina S.
Mørkt og vakkert, har sett dette motivet noen ganger nå, men tåler absolutt dette.
Et stort pluss med virvelen og det vakre lyset der vannet treffer flaten.
Mvh Nina
Tore U.
Heisann,

Veldig lekkert gjengitt. Passende bevegelsesuskarphet i vannet som gir bildet et behagelig preg. Klart at grenen i V1 skjemmer noe, men ikke mer enn at jeg ville latt den leve.

Som nevnt, et klassisk motiv som det har gått litt inflasjon i, men her er utførelsen så bra at det mer enn vel får passere.

mvh
Tore
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu