Edderkopp i solnedgang
Urørlig og tålmodig sitter den og venter på napp i nettet.
I mellomtiden nyter den solnedgangen og at lysene tennes på Rykkin.
Bildet inngår i albumet Fra verandaen vår - Fra verandaen har vi utsikt over Vestre Bærum og åsene fra Vardåsen i syd til Gyrihaugen i nord med den bratte Rasmåsen midt imot. Vi ser også noen av de beste gjenværende jordbruksområdene i Bærum.
En brukbar standplass for vær- og lysmotiver.
Dessuten har vi faktisk en slags have, nærmest som en forlengelse av naturvernområdet Kolsås.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-08-30 23:13:57
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2006-08-31 23:11:49
    Versjon #3
Utstyr
  • Canon EOS 300D
  • Canon Macro EF 55 mm/2.5
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDyr
  • Lastet opp
  • Visninger637
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_208359} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (36)
Steinulf L.
Se her var den mye omtalte edderkopp i solnedgang. Flotte varme farger, støvflekkene(?) i høyre nedre del av bildet skaper fin balanse. Men det er en grå flekk under edderkoppen kl. 7 som kanskje burde klones vekk.
Anne-Lise S.
Steinulf ser akkurat det jeg ser; den grå flekken, eller lyset om du vil, under edderkoppen. Lysene til høyre passer godt inn og er medvirkende til dybden i bildet. Lysflekken til venstre forstyrrer bare. Ser også noen vannrette ''striper'' over bildet mer oppe der edderkoppen er, og det er ikke nettet. Har du etterbehandlet bildet og lagt på en slags canvas eller noe? Liker fargene og spillet fra lysene. Edderkoppen er i fin silhuett til bakgrunnen. Det er nesten så nettet forstyrrer og uroer.. Rare greier... Det skal jo være der.

Anne-Lise
Odd Tore S.
Alle flekkene er lysene på Rykkin helt ute av fokus, også den mer gråaktige, som muligens er en refleks.
Jeg lurte også på om den burde klones vekk, men lot den være, ellers hadde jo ingen kunne hatt noen mening om den.
Dette objektivet har seksbladet blender, det er det vel ikke tvil om. Om man ikke prøver å utnytte det på en positiv måte, gir det lite pene områder ute av fokus, tendens til stripedannelse og tydelige sekskanter.
Odd Tore
Hege J.
Et spesielt bilde, samtidig som det er både vakkert og stemningsfullt.
Den klare delingen i bildeflaten er dekorativ med sine motsatte farger. I øvre del er bakgrunnen i farger, med edderkoppen som svart kontrastfarge. I nedre del er det svarte hovedfargen, med de oransje-grønne refleksene fra lysene på Rykkin som kontrastfarge. Fargetonene passer perfekt sammen. Satt sammen blir dette helt nydelig! Den lille, grå refleksen som kan skimtes nede til venstre, ville jeg nok vurdert å fjerne.
Jeg forstår godt at edderkoppen nøt dette, og også at du var framme med kameraet, for dette ble dekorativt! Likte det veldig godt.

Mvh Hege
Odd Tore S.
Anne-Lise
Jeg har sjekket på to skjermer for striper, men skjønner ikke helt hva du mener.
Ingen spesielle effekter er brukt her, annet enn å klone vekk stjernehimmelen av hot pixels (sånn omtrent 20 stk) og ute-av-fokus frø som nettet hadde fanget. Ville ikke starte noen diskusjon om det var støv på brikka eller ikke!
Men det var, som vanlig, lave horisontale skylag/tåkelag over Krokskogen, og disse synes som mørkere ute-av-fokus striper.
Odd Tore
Stig Børre E.
Dette syns jeg ble veldig bra. Edderkoppen er perfekt plassert mot den varme himmelen. Fordelingen av flatene er fine. Lysrefleksene nede til høyre gjør det lille ekstra. Originalt og kreativt. Meget severdig.
De stripene det prates om er ikke synlige på mine to skjermer.

StigB
Ellen Therese R.
Hei Odd Tore!

Jeg ser også noen vannrette striper, men jeg hadde ikke tenkt på det hvis ikke Anne-Lise hadde nevnt det. Ser derimot endel striper fra nettet, men de synes jeg skal være der. Horizonten er litt skjev, men vet ikke egentlig om det gjør noe siden overgangen er så diffus. Lysflekkene gir en balanse til bildet. Forøvrig et veldig flott bilde.

Hilsen Ellen
Ivar B.
Ja dette har potensiale synes jeg, men ikke helt i mål etter min mening. Edderkoppen i et hjørne og refleksene i motsatt skaper forsåvidt en diagonal og balanse, men øynene mine blir løpende mellom disse områdene slik at jeg ikke finner helt roen. Jeg mener edderkoppen i seg selv, eller med lysene rett bak hadde vært en bedre løsning på dette motivet. Jeg er heller ikke tilhenger av sekskantete reflekser, men dette blir jo en helt personlig oppfatning. Mvh Ivar.
Odd Tore S.
Takker for flere kommentarer!
Kameraet sto nok watret opp da bildet ble tatt, men Krokskogen, eller kanskje heller det nordligste av Vestmarka, heller mot nord akkurat her. Et tema som har blitt diskutert her mange ganger, jeg valgte fysisk korrekt horisont denne gangen i stedet for optisk.
Et annet forhold mellom Rykkin og edderkoppen kunne nok hatt noe for seg, men siden den holdt til mellom fuglebrettet og blomsterkassa, var det ikke særlig valg i vinklingen. De andre kandidatene var enten for små eller fotosky.
Jeg er helt enig i at sekskantet blender ikke er tingen for reflekser, eller her egentlig ute-av-fokus lyspunkter. Ikke mulig å unngå på dette bildet fordi jeg ikke kom nærmere edderkoppen eller kunne vinkle annerledes, så da får man prøve å bruke dem så positivt som mulig. Jeg vil garantert ikke kjøpe et makroobjektiv som dette selv, alt for sjenerende ''bookeh''.
Odd Tore
ingebjørg fyrileiv g.
Hei, Odd Tore. Jeg synes at dette var både spesielt og bra utført.
Kveldstemningen er god og fargene forsterker dette. Jeg liker linjene
bak godt. Og refleksene er bare flotte! Når det gjelder skarpheten,
er det heller ingenting negatvit å si om den. Jeg likte dette godt.

vh ingebjørg
Tone A.
Hei Odd Tore
Dette spesielle solnedgangsbildet har eg sett på fleire gonger. Her er edderkoppen med sin silhuett og dei ørsmåe edderkoppspinntrådane, der ein av dei faktisk dannar ein diagonal frå ventre hjørnet til høgrekanten over refleksane. Elles så gir desse edderkopptrådane øverst i bildet noko litt ullent til bildet. Bakgrunnen øverst har duse varme fargar, dvs mest maleriske. Delinga med det blåepartiet i midten og det mørke partiet nederst gir ein flott eddekt mot desse fargerike refleksane som er motvekt mot edderkoppen i motsatt hjørne.
Skarpe detaljar spesielt når ein kan sjå dei ørsmåe trådane , det manglar berre litt fangst i trådane! Versjon 2 for meg og fargespelet er berre lekkert her.
:) Tone
Bjørn H.
Virkelig et stilig motiv dette Odd Tore -

Nydelig varmt lys og noen fine reflekser som absolutt spiller på lag med Petter edderkopp -

Jeg syns alikevel bildet virker litt tungt i toneforløpet, så jeg hentet det inn i PS og så litt nærmere på det ... Høylyskurven i leveles lå helt i bånn ?? Jeg dro litt i spaken og dermed kom spesielt refleksene mye bedre frem og ga en sterke effekt.

Men dette dreier seg om smak og behag, men hvis du ikke har sjekket det, (noe jeg regner med du har gjort) test det ut... Motivet åpner seg og puster bedre... vel vel ... dette blir vel den smaken og den baken -

Fint var det uansett .

Bjørn.

Avsluttet .
Jeg er nok den som ikke syntes dette var noe særlig motiv. Som det ble sagt over her av Ivar B. så finner jeg ikke ro i bildet, blir liksom løpende frem og tilbake fra edderkopp til refleksene på andre siden og klarer ikke å finne noen interresseområder.
Tungt og dystert og en edderkopp er vel ikke det fineste i siluett:)

Så slik ble det denne gangen.

mvh arild
Stig B.
Litt mørkt i tonene, men jeg likte denne siluetten, som komposisjonsmessig balanseres mot lyspunktene i det andre hjørnet. For meg er deet ikke noe plagsom ''flakking med blikket'' her.

Mvh Stig
Odd Tore S.
Jeg har i v3 forsøkt å bearbeide råfilen slik at bildet blir lysere.
Fargestøy setter store begrensninger for dette.
Odd Tore
Bjørn H.
Ser ikke noe fargestøy i den siste versjonen her Odd Tore. Men du balanserer det sikkert hårfint innenfor.

V3 virker mye kvikkere og mer tiltalende på meg :)

Bjørn.
Odd Tore S.
Bjørn,
På PSskjermen min ligger fargestøyen helt på grensen og litt over denne i den lyseste delen av overgangen mellom ås og himmel, men NI fikser den fortsatt.
På denne, litt mørkere skjermen, hadde det nok vært margin for en enda litt lysere versjon. Jeg tror at du har mørkere skjerm enn PSskjermen min, som ser ut som om den har lyse mellomtoner. Jeg har forsøkt å justere den ned noe uten å påvirke gjengivelsen av høylysene samtidig, men den ser ut til å være smartere enn jeg er og står imot.
Odd Tore
Øyvind A.
Jeg synes det er fint, foretrekker v3.

Men så var det de blenderlamellene da. Om du hadde latt blenderen være åpen (det skulle vel likevel bli nok dof om kamerarertningen var perpendikulær på Petter) så hadde du fått pene, runde reflekser. Det blir mer tiltalende synes jeg. Dette er forresten en av mine store kjepphester, lurer på hvor mange ganger jeg har skrevet noe tilsvarende her inne ;o(

Jeg opplever den sterkeste refleksen som for dominerende. Jeg ville enten beskjært for å bli kvitt den, eller lagt den i samme toneleie som de øvrige. Så treffer blikket lettere der det skal, og refleksene fungerer bedre som smaksforsterker og ikke som konkurrerende hovedrett.

Ø.
Espen A. I.
v3 ble en forbedring. Likte dette, stemning til tusen, samt at lysflekkene bak (kalles vel bokeh) tilfører bildet noe helt spesielt, kan ikke sette ord på det, men det virker i allefall bra eller i en positiv retning

mvh Espen
Anne-Lise S.
Stripene ligger mest i overgangen fra det mørke partiet til den fargede himmelen. Det er der de synes best. Jeg ser dem ved å sitte og bevege hodet/øynene oppover og nedover med blikket i fokus innover i den overgangen. Mulig jeg bare er ualminnelig nøye, fordi jeg vet hvor gode bilder du kan ta! ;-)

V2 ble veldig bra! Ser diskusjonen rundt flakkende blikk ift lysene til høyre. Ja, det er riktig at blikket går fra edderkoppen til lysene til bakgrunnshimmelen og rundt omkring. Men på meg er det ikke forstyrrende. Det gjør bare bildet interessant!

Anne-Lise
Odd Tore S.
Takk for kommentarer i flere retninger!
Ikke en vanlig sak dette. Opptaket ble gjort 6. august og det tok en god del tid før jeg fant at det var potenisiale i motivet.
Lysflekkene var problemet og muligheten.
Sekskantet pga liten blenderåpning, ja, det stemmer nok, men når autofokus ikke virker, og søker med ekstra vinkelsøker er for mørk til å fokusere skikkelig, blender jeg ned så edderkoppen med rimelig sikkerhet blir skarp, og tar heller resten som det kommer.
De kunne naturligvis blitt bluret etterpå, slikt gjør jeg ikke så lett.
Den lyseste flekken har blitt holdt på opprinnelig nivå hele tiden, mens de andre har blitt piffet oppp underveis. Det høres ut som om den lyseste burde vært dempet.
Anne-Lise: Når jeg beveger hodet slik du sier, ser jeg også striper. Det gjør jeg på andre bilder med slike overganger også. Heller til at dette er en egenskap med skjermen, den er vel ikke beregnet til ''dynamisk'' betraktning.
Takk for tipsene, nå har jeg noen utfordringer å pusle med.
Odd Tore
Tom A. T.
Annerledes og severdig edderkoppbilde hvor v3 er den mest smakfulle på min skjerm. At det er nivåforskjell på lysflekkene med avtagende intensitet mot venstre og et par tre grønne under syntes jeg bidrar til å gi bildet dynamikk, men jeg også tror du med fordel kunne brukt noe i nærheten av åpen blender. Uansett er det et innsektsbilde litt utenom det vanlige og ganske så severdig.
mvh Tom T
Avsluttet .
Hei!

Artig silhuette av en edderkopp i solnedgang. Syns v3 er best her.

Mvh Jon Martin
Odd Eirik S.
Hei!

Fin kveldssteming og fint motiv av edderkopp. Edderkopper er absolutt mye mer tiltalende i silhuett enn som et rent makro bilde. Synes nok det blir litt mye lys nede til høyre. For å være helt ærlig så står dette seg best i mine øyne helt uten lysflekkene. Men allikevel et meget seeverdig bilde. Lyset i v3 fungerer så absolutt best.

mvh
OddES
Thomas M.
som sagt..et utrolig spennende bilde. har aldri sett maken. versjon 3 er topp!

Thomas Mørch
Torbjørn K.
Mye ros her, og det er fortjent. Jeg nøyer meg med å si at lysrefleksene nede til høyre gjør dette bildet. Meget bra og annerledes insektbilde.

Torbjørn
Andreas S.
Hei

Et meget flott bilde med en skarp og fin silhuett på edderkoppen. V3 med noe mer markerte fargetoner er super.

Mvh. Andreas D.
Roger K.
Hei Odd Tore!
Har lest igjennom kommentarene ovenfor og ikke mere å tilføye der. Det eneste jeg kan tilføye er at støy som nevnes ikke er å se noe til her. Jeg sitter på en av de lyse skjermer og finner dette perfekt lyssatt. Plasseringen av denne jaktende krabaten i bildeflaten synes jeg du har gjort et bra valg. Det virker nesten som den prøver å klore seg fast til bunnen i bilde som akkurat berøres. Reflekser tåler jeg og uten dem ville det nok blitt ganske tomt denne gangen.

Mvh RK
ingeborg w.
Et annerledes bilde du har tatt her. En av dine styrker er at du ser motiver andre ikke ser og løser motivvalget på annen måte enn mange andre. Jeg liker godt bildet med edderkoppen pent plassert på ene siden og refleksene på den andre. Det var godt du fjernet den lille grå saken under edderkoppen. For meg er det helt greit at horisonten er ''skjev''. Sånn er det ofte i den virkelig verden, ting heller opp og ned og det ene og det andre svinger hit og dit. Både den lysere og den mørkere versjonen funker bra her.
Rune H.
Holder også på #3!
Annerledes edderkopp-silhouett-bilde, hvorpå sekskantene absolutt trekker opp!
Rune
Inger-Lise S.
Hei Odd Tore! Edderkopp og god stemning i samme slengen er ikke værst..Godt gjort! Lysrefleksene gjorde seg veldig godt her. Samtidig står de i stil med himmelen. Et bilde dyktig presentert, som vanlig fra deg:-)

Inger-Lise
Inger-Lise S.
Likte v#3 best!
Odd Tore S.
Takker for enda flere kommentarer!
Planen var jo å lage et annerledes bilde, en ny vri på elg i solnedgang.
Fint å se at så mange tar utfordringen både med edderkoppen og alle sekskantene.
I et lite intermesso i ferien sitter jeg nå ved laptop uten ekstra skjerm.
Ingen tvil her, v3, alt annet blir for mørkt og tungt.
Odd Tore
Inger-Lise S.
Hei Odd Tore! Jeg har et spørsmål jeg velger å stille her, i fall andre lurer på det samme:
Du skriver at du sitter ved en laptop uten ekstra skjerm. Jeg har sett lignende uttalelser før andre steder.
Jeg sitter her med 3 laptoper uten ekstra skjerm ( de 2 eldste med hver sine ''særegenheter'', men i bruk, den siste splitter ny med en skjerm benevnt: 15,4 '' WXGA CrystalBrite LCD (16 ms).(sier ikke meg så mye)De står her på rekke uten at jeg kan se noen fargeforskjell på bilder...
Men nå lurer jeg på om jeg ville vært tjent med stasjonære saker, om jeg har ulemper ved å ha bærbar? Jeg har alltid brukt kun det....

Mvh Inger-Lise
Odd Tore S.
Min laptop har en høyoppløst 15'' skjerm 1600*1400(?) pixler (control panel>appearance and themes>change screen resolution>settings).
Denne er skarp nok, men er veldig følsom for betraktningsvinkel. Bare ved å vinkle skjermen litt forskjellig går bildet fra å være undereksponert med sterke kontraster til å bli overeksponert og grått. Dette er ikke holdbart for PS-jobbing, selv om det med litt trening og innstilling av skjermen først på et bilde som jeg kjenner fra andre skjermer og fra kommentarer her, kan gi brukbare resultater.
Jeg kjøpte derfor en 17 '' LCD som i sin tid var Best Buy i tillegg. Den har bare 1280*1024 pixler, men er mye mindre følsom overfor betraktningsvinkel. Etter kommentarene her å dømme er den lysere i mellomtonene enn det som er vanlig, og jeg har ikke klart å trimme den ''ned''. Nå i sommerferien står den på hytta.
På jobb, dvs. her og nå i lunchpausen, har jeg en 19 '' LCD med samme oppløsning. Den er mørkere i mellomtonene, og om jeg har tid, bruker jeg den til fintrim av grå/fargetonene.
Jeg vil nok satse på en stasjonær sak som kan kalibreres rimelig enkelt og som helst er bra kalibrert på forhånd. Pris og fotobudsjett passer ikke helt sammen enda, det som anbefales her på dotten ligger gjerne på 10 000 kr.
Hvis du føler at du har god kontroll med laptop, haster det vel ikke med stasjonær skjerm, men for meg var det nesten nødvendig. Og jeg som betalte ekstra for å få akkurat den skjermen på laptoppen!
Jeg har også en høyoppløst CRT. På den er mellomtonene mye mørkere og fargene litt annerledes. Den synes jeg er så spesiell at jeg ikke bruker den til PS-arbeide, men da jeg printet ut julekort, var det god overensstemmelse mellom den og printeren, mens det som var bra på de andre skjermene ble for mørkt når det ble printet.
Kort oppsummert: Dette er for inviklativt for meg nå, men jeg skal tenke grundig gjennom hele saken igjen den dagen det kommer et kamera som jeg vil oppgradere til og som passer i fotobudsjettet.
Odd Tore
Inger-Lise S.
Takk til deg Odd Tore!
En dyktig kar viste meg i vilken vinkel laptopens skjerm skal stå i forhold til blikket mitt, og jeg har ingen problemer der om jeg ikke bøyer skjermen for mye fram eller bak.
For meg passer det best med bærbar, selv om jeg nå har PC,ne på datarom,stort sett, og aldri i stua lenger.
Om det dreier seg om kun mørkhetsgrad og oppløsning, ser jeg lyst på det, for slikt er en vanesak (stillingen på skjermen)På samme måte som jeg er vant til at bilder jeg skal skrive ut, bør være ørlite for lyse, da de mørkner litt ved utskrift: Er blitt vant til det og behersker det.
Men ville jo syns det var synd om bildene viste unødig dårlig kvalitet da ;-)
Ikke minst når jeg har kjøpt en ny laptop, en dyr en. Det ville også blitt trangt på hobbyrommet mitt:-) Har allerede 2 databord...m.mer
Så håper jeg bare at det du skriver om mellomtonene ikke gjelder min nye..
Selv om jeg kan kjøpe ny stasjonær, er det jo nesten for galt som det er med 3...
Men du skriver om oppløsning og da trooor jeg at jeg ikke bør engste meg..
Takk igjen!
Mvh Inger-Lise
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu