I møte med høst-kulda, med Skabb-helvete på kroppen
Ikke alt i naturen er vakkert. Ofte er naturen brutal og nådeløs. Vanligvis viser vi fram det vakre på naturbilder, men hva med naturbilder som vekker andre følelser.

Hva føler for eksempel du når du ser denne skabbreven?
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-08-30 21:02:10
    Versjon #2
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Annet300mm frihånd, v2: 500mm frihånd.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger844
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_208344} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (14)
Aina Helene O.

Heisann...
jeg er kjempeglad i dyr og lik veldig godt å ta bilder av dem... Fint knipset bilde, men jeg håper for revens skyld at den blir tatt av dage før vinteren kommer stakkar...

MVH
Aina Helene
Stig Børre E.

Uff. Dette var rett og slett vondt å se på.
Er det i det hele tatt noe sjans for at dette dyret klarer seg?

Godt dokumentert - litt vel trangt utsnitt.

StigB
Jan-Eilert P.

Takk for raske tilbakemeldinger.

Stig B: Jeg får også vondt i meg når jeg ser dette bildet. Blir nesten kvalm. Nei, den klarer seg ikke uten behandling og vil bukke under.
Helge S.

Hvor er det du har vært nu?
Må vel ta hagla med neste gang jeg er ute å kjører. Er redd disse lever en god stund utover vinteren, og de rekker å smitte både hunder og andre rever.
Jan-Eilert P.

Hei Helge. Ja smittefaren er et problem.

Ble opprinnelig tipset om en fjellrev (2 tips). Og den så faktisk ganske lik ut på avstand. Jeg ble bekymret for den så skabbsmittet ut. Kunne ikke artsbestemme den (v1) før jeg fikk se på bildene. Da var det ingen tvil om at det var rødrev. Kullsøskene (V2) hadde mer rødt i seg. Dessuten har den hvit haletipp noe som kun rødreven har. (Det har jeg lært nå)

Det er sant at disse smitter både hunder og andre rever. Det er derfor viktig å få skutt de bort. Til orientering har jeg gitt beskjed videre. Jeg snakka med SNO som hadde fått flere tips om fjellrev i området.

Jeg hadde heller ikke våpen med meg da bildene ble tatt.

J-EP
Avsluttet .

Du spør hva betrakteren føler når han ser dette bildet, og jeg får vondt som de andre. Naturfoto blir ofte glansbilder, en slags trofejakt. Fint at du viser den andre siden også.

Inge
ingebjørg fyrileiv g.

Slikt er sterkt/forferdelig å se, men det trengs for dokumentasjon og kunnskap.
Smitten går raskt, det er det ingen tvil om. Der jeg bor var det en tid masse av
dem og d ble selvfølgelig ''tatt hånd om''. Hunden vår ble smittet raskt etter å ha hatt besøk..

-ingebjørg
Helge S.

Jeg har også fått tips om fjellrev men det er altså bare å glemme. Synes det var litt merkelig om det skulle være fjellrev så nært intil tettbygd strøk.
Stig B.

Stygt å se, men det er den andre siden av naturens glansbilde som vi alltid forsøker å fremstille.

Det blir jo også en del av dilemmaet en kan ha som fotograf: skal man dokumentere uten å påvirke, eller skal man også påvirke den naturen man observerer, som her ved å hjelpe stakkaren ut av systemet, eller ved å la den påvirke stammen ellers som jo er naturlig måte for systemet å redusere bestander på selv om det ikke er spesielt ''humant''.

Mvh Stig
Jan-Eilert P.

Takk for innspill alle sammen.

Ja dette er naturens skyggeside. Den er ikke særlig vakker. Den vil vi helst glemme. Hadde jeg hatt våpen her hadde jeg nok tatt den av dage. Dette for å redusere smittefare. Ikke noe særlig dersom man får reveskabb i f.eks den lille fjellrevbestanden.

Spennende det du skriver Stig og det er som du skriver naturen gang. Om man skal gripe inn eller ikke er også en vurdering. Jeg har også kommet over elg, rein og svalbardrein som har ligget for døden og ikke har orket å reise seg opp. I de tilfellene har jeg ikke grepet inn, selv om jeg har hatt våpen. I andre tilfeller har jeg avlivet dyr som har blitt påkjørt. Det finnes ikke noen regel tror jeg og man får vurdere det fra situasjon til situasjon. Jeg angrer imidlertid ikke på de gangene jeg har latt dyra ligge i fred for å dø heller.

J-EP
Ketil K.

Sykdom holder bestandene i sjakk. Hos mennesker derimot, har legevitenskapen hatt slik suksess at vi får et enda større problem i hodet: Overbefolkning. Medisin er bra, men menneskeheten har sviktet jorden og oss selv ved elendig familieplanlegging i svært mange land i verden. Befolkningseksplosjonen synes bare så dårlig som sykdom. Skulle ønske den var like tydelig som skabben på denne stakkars reven. Men det er sånn her i livet, de synlige og åpenbare ting lar vi oss berøres av, mens de mer fjerne, men minst like skadelige forhold ofte går oss mer eller mindre forbi.
Jan-Eilert P.

Takk Ketil for at du byr på dine refleksjoner når du ser bildet. Setter pris på det.

Er helt enig i det du skriver. Foresten idiotisk at vi med 6 milliarder mennesker på jorden har verdensreligioner som forbyr prevensjon.

J-EP
Avsluttet .

Fint bilde av stygg virkelighet.

PS: Har kommentert din kommentar til bilde bilde nr. 125455 :-)

Mvh
Kjetil Sie
Kjell G.

Fryktelig!

Alle som har hund, forstår lett hvilke lidelser det er snakk om. På denne type bilder synes jeg det er greit at utsnittet er tett, selv om ''det ikke hadde gjort noe'' om bakenden hadde vært med!

mvh kjellg
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu