Lofoten, 2006
Bildet inngår i albumet By Invisible Light - UV/IR bilder:
Fotografering uten å se noe som helst. (i søkeren), men med alle muligheter for å ta bilder på tradisjonelt vis likevel
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger1884
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_207661} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (18)
Geir Helge S.
Spesielt. Den noe bizzare kontrasten mellom de lyse ''fargene'' i forgrunnen og den mørke, nærmest fargeløse bakgrunnen gjør det hele litt vanskelig å fordøye som naturfoto. Våre hjerner er innstilt på at dette er fargekombinasjoner som ikke lar seg forene med virkeligheten (selv om ''fargene'' i høyeste grad eksisterer utenfor vårt synsspekter).
Det plager meg at horisonten ikke er rettet opp (eller har du en hensikt med det?).
I motsetning til mange av dine andre bilder er dette et bilde jeg ikke greier å rope hurra for ved første øyekast.... Jeg får klikke meg inn igjen og se senere.

Mvh Geir
Birna R.
Hva som fremstår merkverdig er helt avhengig av øynene som ser, samt de evt. forventninger man måtte ha.

Min hensikt med bildet er å vise alternativer, ikke løsninger. Jeg har stort sett kjørt sv/hv IR siste året, men akkurat dette motivet mener jeg kommer best frem i farger. Jeg har ulike varianter og valgte denne som gir mer ''trolsk'' vinterstemning enn de øvrige.

Horisonten er ikke så skjev at det plager meg nevneverdig, men igjen dette er en personlig sak. Følte jeg at det var et stort behov for å få akkurat denne skrålinjen rett i et bilde hvor det ellers bare er skjeve linjer så var det nok mulig å få til.
Carsten S.
Sellom motivet bærer fine linjer og gjentagelser i seg, så er for meg det mest interessante å se en annen virkelighet. Kanskje mer som insekter ser verden? Kanskje IR?
Personlig syns jeg det hadde vært interessant å vite litt mer om det tekniske.
Geir Helge S.
Hei Bjørn og takk for svar. Jeg undres litt over at du skriver ''...vinterstemning...''. For meg ser det ut som om det er geitrams i forgrunnen...er bildet tatt om vinteren? Det er vel bare meg som blir lurt av grønnfargen på gresset :-)
Mvh Geir
Birna R.
Vel, selvsagt er det sommer og geitrams er helt korrekt, men ''vinterstemning'' referer til hvordan øyene i bakgrunnen fremstår, samt følelsen av vintermørket. Igjen en kontrast som jeg har prøvd å utnytte maksimalt.

Bildet er tatt for etpar dager siden på nordsiden av Austvågøy. Jeg brukte en D70 modifisert for IR (uten intern filterpakke) sammen med en 85/1.4 Nikkor av gammel type, samt et B+W O-92 filter. ISO 200, håndholdt som vanlig. Har ikke kommet sålangt at jeg har fått sjekket GPS-data mot kartet og lagt inn alle stedsnavnene, det kommer nok, men først må jeg komme meg gjennom altfor mange GB med bildefiler fra denne turen.
Avsluttet .
Ser en bort fra det tekniske og IR-effekten, så fremstår dette som et (til deg å være) uvanlig tradisjonelt landskapsbilde. Når jeg en gang skifter ut min D70 med annet kamerahus er det nok en fare for at den blir beholdt for så å få fjernet den interne filtreringen. For det er vel slik at du tjener opp en anseelig mengde blendertrinn ved å gjøre det? Selv har jeg problemer med å få korte nok lukkertider til å håndholdt unngå bevegelsesuskarphet - også med den relativt gjennomsiktige 89B-type filter som du har brukt her.
Geir Helge S.
Takker for svar Bjørn. Du har rett i at det skapes en vinterstemning i bakgrunnen, og at kontrastene til forgrunnen er påfallende. I så måte har du lyktes godt med bildet.
Mvh Geir
Jon Erik V.
Oi,

X-ray med farger!
Likte dette!

jon
Magnar B.
spennande… ein annleis fargeverden. Likar uttrykket på øya der ute. Heftige fargar og fargekontrastar, gøy at du er så utradisjonell. Inspirerer!
Anne-Lise S.
Hei Bjørn!

Spennende å se andre typer bilder du har tatt, i forhold til bildene du tok med og viste i Vennesla på fotodagene der opp for 1 år eller 2 siden. Som du selv sa den gang: Helt tradisjonelle postkortbilder tas for å kunne leve av å være fotograf. Tror du var inne på noe der!

Her er det virkelig kontraster. Ser det du vil ha frem med det vinterlige bak og forgrunnen som oser av sensommer. Fargene lurer øynene. Vi forventer noe annet; det reelle. Spennende bilde å studere!

Anne-Lise
Inger Anne Maritsdotter V.
Eg liker virkelig det eg ser, både i henhold til IR/farger, komp., lys og utsnitt.

Spennende og severdig!

Inger Anne
Kai-Wilhelm N.
Nå har jeg tittet og tittet og tittet og..... Og jeg har jo mine meninger..
Bildet er ok, men jeg ville hatt *litt* mer sprut i fjellene.. Blå neon.. Ville stått så godt til det gule og irritert; virkelig irritert masse.. Nå irriterer det bare at det ikke er der. Men det er vel meningen det. Irritasjon blir det jo uansett. Men blått -det er tingen det. Åsså blir det iskaldt. brr.

mvh
-k

Birna R.
Jeg har andre fargevarianter da KWN, noen av dem kunne vel tiltalt deg bedre :) Eller i svart/hvitt om det skulle passe.

Meniongen min var å forsterke vinterfølelsen i bakgrunnen og den iboende kontrasten til forgrunnen. Ingen sak å lage fjellene på øya så blå så blå, men det var altså ikke helt min mening. Men jeg er alltid åpen for innspill vet du.
Kristian Eugen B.
Aiai! Sprekt dette her Bjørn! Ser veldig spennende ut. Er det vanlig at det er litt vanskelig å få det helt skarpt?

Mvh. Kristian
Birna R.
Håndholdt på en eller annen ugudelig tid i dette tilfellet, antakelig rundt 1/20 sek med en 85mm.. Originalen er skarp *nok* og det får greie seg. Bildekvalitet har jo intet med skarphet å gjøre så vidt jeg vet.
Carsten S.
Skjønner det da riktig at fargene 'legger' du til, eller hvordan er det? Antar jeg riktig at du få bare gråskalering i originalen? Hvis ja, legger du fargene på den måten at de er konsistent med gråskala? Altså for dette bildet, mørk er 'kallest' og rødt er 'varmest'?
Eller er jeg nå helt på feil spor?
Birna R.
Fargene lages av kameraet i dette tilfellet. Jeg har anvendt et mindre tett IR-filter enn mitt sedvanlige 87C, og det blir masser av ''farger'' i opptaket. Per definisjon skal ikke farger eksistere i IR, men det vet verken kamera, Bayerfilteret eller programvaren noe om.
Carsten S.
:) takk for svaret.

Jeg spørte litt pga av genuint interesse men... dette gir meg også anledning for å si dette.
I mine øye kommer i svaret ditt også fram at du, med din funderte spesial kunnskap, allikevel ikke la deg begrense av det. Vet ikke om jeg har formulert det riktig, men jeg vurdere dette som sjelden egenskap og et stor plus.

Ikke akkurat 'bildekritikk' men det få være lov etter klokka 12 ;)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu