Laksefiske anno 1920
Har prøvd å få til et nostalgisk uttrykk.
Bildet er forøvrig fra en flott kulp i Repparfjordelva.
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDiverse
  • Lastet opp
  • Visninger306
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_199227} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (10)
Andreas S.

Hei Stig!

Synes du har fått frem et flott gammeldags uttrykk på bildet her ja. Var kanskje ikke så mange fluestenger i 1920 men;-) Jeg ville kanskje forsøkt med et støy-filter for å få frem et enda mer gammeldags preg her. Komposisjonen din er veldig fin, det samme er sepiatonen.

Mvh. Andreas D.
Geir F.

Skjønner hva du tenker, det er vel sepiafargen som gjør det.
For meg virker ikke bildet gammmeldags i den forstand men heller tidløst. Og det er vel slik det oppleves når man er der alene med stanga og tankene sine. Tiden opphører på mange måter å eksistere.

Dette synes jeg er godt formidlet her med den storslagne naturen som kulisse. Selv om mannen gjør lite av seg i bildet ''drukner'' han ikke der han er plassert meget smart i det lyse feltet. Dette gjør at han trer frem på en god måte. Og bevegelsen er prima.

Trærne som avtegner seg som siluett i den lyse (natt?) himmelen gir bildet et magisk preg.

Synes dette er et av dine bedre bilder.

-geir f-
Ole E.

Hei Stig Børre,

Det første som slår meg er den dønn solide komposisjonen. Du har også unngått å brenne ut elvas høylys, noe som er veldig lett å gjøre, bra. Som Geir nevner, er plasseringen av personen meget velvalgt, øyet trekkes først mot det området som viser sterkest kontrast, her er det området rundt personen. Veldig bra!

Det var nok mange fluestenger i 1920, Andreas. Fluefiske er en eldgammel oppfinnelse :-) Dersom målet er å gi bildet et nostalgisk utrykk, støttes Andreas' forslag om å legge på et lite støyfilter e.l.
Odd Tore S.

Enda et bilde som kommer opp som et sort rektangel. Det har vært mange slike i det siste, og noen kommentarer forsvinner underveis, mens andre kommer to ganger.
Jeg får prøve igjen på en annen maskin senere, trengte bare å slippe ut litt damp nå over problemene her.
Odd Tore
Stig Børre E.

Takk for hyggelige kommentarer. Har ikke lyst til å legge inn støy/korn i bildet. Har jo sett en del bilder fra begynnelsen av århundret (har drevet litt med reproduksjon), og de er oppsiktsvekkende glatte og fine. Som Ole sier er fluefiske en gammel gren av sportsfiske. Izaak Walton skrev en bok med tittel The Compleet Angler på 1600 tallet som omhandlet fluefiske - forholdsvis likt det fisket vi bedriver i dag. De første fluene dereimot stammer fra år 200 etter kristus.

StigB
Andreas S.

Hehe, ja da skal jeg skjerpe kunnskapene mine:) Føler meg som en uvitende 80-modell akkurat nå! Men, man lærer stadig.. Fortsatt god sommer!

Mvh. Andreas D.
ingeborg w.

Kompen er fin. Jeg liker flateinndelingen. Mannen er pent plassert, så han synes godt selv om han er liten. Mangel på farge funker bra. Jeg ønsker meg enten bedre skarphet eller mer dybdeskarphet. Jeg tror det er det siste det skorter litt på.
Stig Børre E.

Andreas: Det var ikke meningen å mobbe deg - følte bare at det var på sin plass med en liten historietime :-)

Ingeborg: Takk for hyggelig kommentar. Du har rett i at dybdeskarpheten ikke er optimal. Jeg måtte velge mellom høy iso eller stor blenderåpning.
Landet på det siste.
Men siden dette skal illudere en fisker fra 1920 syns jeg denne tekniske skavanken er grei. De slet vel litt med dybdeskarphet på naturfoto med den tidens utstyr...:-)

StigB
Odd Tore S.

Det er alltid spennende å se når noen forsøker å gå tilbake i stil, teknikk og motiv.
Motivet synes jeg funker bra her, bra komp som muligens kunne vunnet litt på at du hadde gått litt mer mot høyre, slik at elvesvingen ikke ble kuttet. Det er så lite som skulle til, hadde det vært mer, hadde jeg neppe kommentert dette.
Personen burde vel hatt hatt eller sixpence, gjerne en eller annen form for vindjakke og nikkers. Men han er såpass liten i bildeflaten at dette er ubetydelig.
Tror ikke at dybdeskarphet var det store problemet på den tiden, om objektivet var skarpttegnende. Objektivenes styrke var vel ikke lysstyrken på de kameraene som folk kunne kjøpe. Men f.eks. fotograf Skarpmoen's (Kristiania) kontaktkopi fra storformat ''Hallingskarvet'' er generelt sett ikke svært skarp, og generell uskarphet kan være typisk. På det bildet er det også garantert brukt stativ.
Bildet hans har en mye mer brunaktig tone enn den du har valgt, og den finnes også på andre bilder vi har fra den tiden. Også en tendens til utbrenning, og lettere mørke partier enn det du har valgt. Glatt og fint, ikke synlige korn, som sagt storformat og kontaktkopi.
Elva på ditt bilde er ikke bevegelsesuskarp. Lurer på om det hadde gått så bra med den tidens trege filmemulsjoner og forholdsvis lyssvak optikk. Fosser på eldre bilder ser ofte uskarpe ut, men er gjerne retusjert.
Interessant å se hvordan du oppfatter fortiden. Ta dette som et innspill og ikke noen slags sannhet.
Jeg forsøkte meg nylig på den nærere fortid, bilde nr. 245004 , og har litt interesse for det gammeldagse. Men gamle bilder av skikkelig kvalitet er oftest mye bedre teknisk enn det mange gjenskapere og kommentatorer tror er riktig.
Odd Tore

Stig Børre E.

Takk for svært utfyllende kommentar Odd Tore. Jeg ser du kan mye om temaet. Så vidt jeg kan skjønne så er jeg ikke helt på jordet - men mangler noe for å komme helt i mål. Er det noe sted på nettet hvor man kan bla litt i bildearkiver - først og fremst naturfoto fra begynnelsen av 1900 tallet?

StigB
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu