Fossen i Urselva
Ca. 25 m fall ned i juvet, hvor det fortsatt ligger spor av snø.
Mesteparten av året en beskjeden bekk, men viser muskler og blir elv etter langvarig regnvær.
Stedet for fotografer med pigger under skoene!
Bildet inngår i albumet Langs Urselva - Urselva renner fra Vestmarka nord forbi det stupbratte Ringikastet og videre i den ganske trange, skyggefulle og steinfylte Ursdalen til det hele vider seg ut i klassisk jordbrukslandskap ved Persbråten.
En tur gjennom dalen går forbi mange tildels godt gjemte kulturminner og småbarsk natur med litt spesiell flora.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-06-19 15:54:04
    Versjon #2
Utstyr
  • Canon EOS 300D
  • Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM
  • Brennvidde17mm
  • Blender-
  • Nei
  • AnnetPrøv horisontal flip!!!
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger545
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_194984} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (20)
Ole E.
Skarpt og livlig bilde. Komponert på en litt annen måte enn slike motiv, det liker jeg. Mye fart og liv i dette bildet. Bra.
Stig Børre E.
Fin dynamikk, flotte farger. Fin diagonal komposisjon.
Ville kanskje vurdert å kutte litt i toppen. Uansett et flott sluttresultat.

StigB
Hege J.
Store naturkrefter i sving og følgelig et bilde med mye liv.
Vinkel og komposisjon er upåklagelig. Flott med den lange, diagonalt plasserte stokken.

Jeg synes av en eller annen grunn at med et fall på 25 meter burde det vises igjen i bedre dybdefølelse i bildet enn hva tilfellet er her. Spent på å lese hva andre, og ikke minst du selv, mener. :-)

Mvh Hege
Lars-Anders M.
Dette liker du godt skjønner jeg. Vann og vild natur er spennende. Men jeg får ikke akkurat den store følelsen av det dyp du skriver om. men visst ed det vakkert.
Ann F.
Jeg leser hva du skriver.
Men ser det ikke.
Retning ned - ja. Fossefall - ja. Siste spor av snø - ja.
25 m ned - nei. Det får jeg ikke følelsen av, heller 5 m.
Eller er kanskje ikke dette hele fallet?

Det er mulig jeg hadde beskåret ned til under den tørre kvisten som stikker ned i nordnordøst. Både fordi den blir mer og mer synlig etterhvert, og også for å konsentrere formatet om utsnittet og bevegelsesretningen.

Og så kommer 500 kr-spørsmålet: hvilken vei renner vannet?
Først ser det ut som du peker nedover i juvet mot venstre, vannet renner da nedover i juvet mot bildets nordvestre kant. På den annen side (i sydøstlige kant), ser det ut som vannet renner ut av bildet der også, med vippen og buen det danner. Vasskillet er, såvidt jeg vet, ikke der du skriver . .

Mvh Ann
Ann F.
Jeg leser hva du skriver.
Men ser det ikke.
Retning ned - ja. Fossefall - ja. Siste spor av snø - ja.
25 m ned - nei. Det får jeg ikke følelsen av, heller 5 m.
Eller er kanskje ikke dette hele fallet?

Det er mulig jeg hadde beskåret ned til under den tørre kvisten som stikker ned i nordnordøst. Både fordi den blir mer og mer synlig etterhvert, og også for å konsentrere formatet om utsnittet og bevegelsesretningen.

Og så kommer 500 kr-spørsmålet: hvilken vei renner vannet?
Først ser det ut som du peker nedover i juvet mot venstre, vannet renner da nedover i juvet mot bildets nordvestre kant. På den annen side (i sydøstlige kant), ser det ut som vannet renner ut av bildet der også, med vippen og buen det danner. Vasskillet er, såvidt jeg vet, ikke der du skriver . .

Mvh Ann
Ketil K.
Jeg synes bildet har flott dynamikk, og vannet renner vel relativt opplagt med toppunkt nederste høyre hjørne. Men Ann er inne på viktige problemer ved denne typen av bilder. Har selv forsøkt noe tilsvarende, men blir stående med merkelig flate resultater, som på ingen måte står i forhold til den visuelle opplevelsen av fossen. Likevel er dette meget bra gjennomført, og jeg får litt følelsen av at her har jeg ikke lyst til å falle utfor..
Jan Frode A.
Ble sittende å studere bildet, og lese kommentarene. Der er noe som på en måte ikke er der, da med tanke på dette fallet på 25 meter. Så fant jeg fram til funksjonen 'Flip horisontalt', og da ble bildet mye mere 'korrekt' i forhold til dramatikken du beskriver i underteksten. Ifra denne synsvinkelen bidrar også stokken til å lede blikket innover, og tilfører dybde. Men så er et kanskje feil allikevel å snu bildet sånt når det fører til at kart og terreng ikke stemmer overens? Men jeg liker bildet den veien :-)

mvh Jan Frode
Odd Tore S.
Takker for kommentarene!
Jeg har også problemer med dybdefølelsen her.
Flip horizontal er vanligvis ikke min greie, og virker vanligvis heller ikke for meg. Vel, her gjør det det, også for meg, så for de som ikke har sett dette i virkeligheten, anbefales det!
Ellers har jeg to åtgjerder i hodet:
- ta med mennesklig målestokk, men Atie har akkurat fjernet halvparten av en menisk, og hadde fortåelig nok ikke lyst til å klatre inn hit og så parkere i fossespruten
- kamerastandpunkt lenger ute over stupet, krever stativ med låsbare vinkler for benene, motvekt, muligens også utligger til kameraet, ikke på budsjettet foreløbig
Jeg har ikke tenkt å git opp denne utfordringen, så kanskje etter et passende nytt regnskyll og kone med bedre kne.
Odd Tore
ingeborg w.
Jeg synes lukkertiden er velvalgt her. Men det ser ikke så dypt ut. Det er nok noe med det psykologiske i at vannet renner fra nedre hjørne til det øverste tror jeg.
ingebjørg fyrileiv g.
Fin bekk du har her, Odd Tore. Nei, heller ikke jeg ser at det er 25 meter og kanskje en foss. Flott valg av lukkertid. Men jeg irriterer meg over røret (?) som
tar så alt for mye av min oppmerksomhet.

vh ingebjørg
Odd Tore S.
'Røret'', eller rettere ''rørene'' i elva er ett av mange svært lange, grove og rettvokste tømmerstokker som ligger i fossen og i fossejuvet. Du ser mer av to slike på bilde nr. 239569 også.
Hvorfor de ligger der, aner jeg ikke. Kanskje noen har forsøkt å renne de nedover dalen vinterstid, det er i alle fall tømmer av en helt annen dimensjon enn det som brukes til vanlig skurlast. Skulle nesten tro at det var mastetømmer som nå begynner å råtne.
De gjør i alle fall ikke livet lettere for fotografen!
Men litt lenger ned i elva er det også spor av en ordentlig rørledning fra et nødvannverk da Bærum var i ferd med å forvokse seg på slutten av 1950-tallet.
Odd Tore
Tone A.
Eit flott bilde av fossen som viser kreftene sine nedover mot juvet. Den horisontale flippen viste iallefall meg kor høgt det er, så har hadde ikkje eg stått! Forgrunnen gjer mykje for bildet med den fresande fossen som viser sine krefter og gir liv til bildet. Fin komposisjon med steinpartiet i hjørnet med gule flekkar på steinane og litt vegetasjon.
Den lange tømmerstokken er ein fineffekt mot det fresande vatnet og det gir dybde til bildet. Mange steinar og alt er blaut, fine fargar og flott komposisjon og bruk av lukkartid. Men eg skriv utifrå at eg har flippa bildet horisontalt!
:) Tone
Odd Tore S.
Har lagt ut speilet versjon som v2.
Speiling eller ikke, problemet er at jeg ikke får kameraet 40 cm lenger utover, slik at den loddrette delen av fossen synes. Den er helt gjemt nå. Går ikke uten stativ heller, for da får jeg bilde av føttene mine.
Løsningen må være bedre stativ med ben med låsbar vinkel, utligger og motvekt.
Odd Tore
Roger K.
Hei hei, Odd Tore!
Ser du er litt i det våte elementet for tiden. Nå har jeg vekslet litt mellom dine versjonerher og holder på din siste. Litt pussig hvordan inntrykket føles mellom de to. På den speilete versjonen får jeg et mere sug ned i bunnen på fossen. Nesten så en må holde seg fast for å ikke bli med ned. Vinklingen synes jeg er helt ok selv om ønsket hadde vært å komme seg litt lengre ut. Hadde noen forsøk selv i helga, men valgte det sikre.

Roger
Erik J.
Dette oser av kraft og dynamikk. Her har jeg vært mange ganger. Du skulle prøve å komme deg til fossen nedenfra, ikke lett men bra motiv derfra.
Mvh
Erik Jørgensen
Odd Tore S.
Jeg har nok mange opptak nedenfra, har til og med ryddet grener og trær der for mer fri sikt.
Men det er ovenfra som er utfordringen, synes jeg, fordi det er mye vanskeligere å få både dynamikk og dybde fra den vinklen.
Det er nok et stykke å gå før det motivet sitter.
Og fossen ned i Storekvelvi på Hallingskarvet er en enda mer spennende utfordring.
Odd Tore
Inger Anne Maritsdotter V.
Syns det er eit interessant dokumentarisk uttrykk, og med akkurat passe lukkertid på fossefallet.
Trur eg går for #2, men er litt usikker.

Inger Anne
Janne L.
Hei.
Jeg ble sittende å kikke på bildet. Innteresant at du har valgt den vinkelen. Det gjorde et relativt greit bildet litt mer spennende. En ny vri på noe vi har sett mange ganger før.
Janne
Hans Jacob H.
Friske takter i Urselva. Stokken(e) som ligger i fossen hjelper på og redder dybdefølelse til en viss grad i dette bildet. Ikke enkelt å gjenskape dybde og høydefølelse på et flatt bilde og under forhold du beskriver her nei. Det hjelper faktisk med speilvending selv om dokumentareffekten blir så som så.

Var forresten på åstedet nå i sommer for å gjennopplive gamle minner, inspirert av ditt første bilde herfra. Med kamera trasket jeg mot skoslitern i 28+ og stekende sol midt på dagen. Ikke spesielt gunstig forhold for naturfotografering med andre ord. Og fossen var en stor skuffelse, den sildret som en hageslange og knapt nok det. Men jeg kan dokumentere at det er høyt og med kronglete adkomst, og nok et spennende sted å være med de vannmengdene du har fanget her.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu