Mia har funnet pinne, jo større jo bedre!
 • Versjoner:
 • Versjon #1
  Original
 • Lagt inn: 2006-04-02 22:35:19
  Versjon #2
Utstyr
 • Nikon D200
 • Tamron SP AF 90mm/2.8 Di Macro 272E
 • Brennvidde90 el 126mm
 • Blenderf/6.3
 • Lukker1/350s
 • Nei
 • AnnetISO 250. Muligens er det brukt Kenko 1.4x på dette bildet, husker ikke, den vises ikke i exif
 • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
 • KategoriDyr
 • Lastet opp
 • Visninger1586
 • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_183860} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (10)
Steinulf L.

He,he, kjenner igjen dette. I vårt tilfelle var det tømmerstokk i vann.
Audun S.

Takk for kommentar! Det skal du få meg til å tro, for denne er på langt nær den største hun har kommet med. :-)
Torbjørn K.

Å legge ut bilder av kjæledyr blir litt på samme måte som å legge ut familiebilder. Dyret/barnet/personen vil ha spesiell betydning for fotografen, og en ukjent betrakter vil ikke føle det samme. Det skal med andre ord svært mye til for å lykkes, spesielt siden det også legges ut mange slike bilder.

Her synes jeg at du gjør det meget bra. Du viser en artig og uvanlig situasjon som får meg til å le. Nettop dette skiller bildet mye fra de to andre, som jeg synes faller gjennom. Ikke ofte midtstilte komposisjoner fungerer, men her passer det bra. Jeg liker fotspora som viser hvordan hunden kom inn i bildet, men synes kanskje kvistene ideelt sett ikke burde vært med. Noe mer luft på sidene, og kanskje litt kutt i topp og bunn kunne kanskje også vært bra for å fremheve størrelsen på stokken.

Eksponeringsmessig er dette en mandommsprøve både for kamera og fotograf. Mener å ha lest at du hovedsaklig bruker jpeg, men dette er et skoleeksempel på en situasjon der det lønner seg å bruke raw. Den svarte pelsen er tildels gjengrodd. I et slikt bilde er det f.eks viktig med øyekontakt, og jeg sliter litt med å finne øynene på bildet. De burde truffet meg umiddelbart første gang jeg så bildet. Med f.eks rawshooter essentials er det heller ikke noen heksekunst å bruke raw. Jeg tror bare å trykke på ''auto exposure'' ville gitt deg et mye bedre bilde. Manualen er bra og lettlest og programmet er gratis (www.pixmantec.com).

Fikk forøvrig canons 10-22mm i posten i går kveld, så da spørs det om jeg ikke må ta meg en tur ut å leke litt :-)

Torbjørn

Odd Tore S.

Lekepinne for åpne områder.
I skauen kan det komme mye artig ut av slike ''king skize'' pinner, ser ut til at ikke alle hunder med pinnedille har mental kapasitet til å løse problemet med lang pinne på tvers blant trestammer.
Samarbeidsvillig hund som sørger for litt diagonalkomp med pinnen sin. Øynene er svakheten med bildet synes jeg, i det hele tatt er det mørke lite detaljert. Muligvis også et slags blåskjær over hele bildet.
Du må finne deg i at bilder med D200 blir vurdert strengt teknisk!
Odd Tore
Audun S.

Torbjørn: Takker for gjennomtenkt og konstruktiv kommentar både ang bildets innhold og tekniske kvalitet. Jeg har dette bildet kun i JPG, desverre. Jeg prøvde å gjøre noe med det i går i Nikon Capture med kurveverktøyet på originalfila, men desverre så sprekker det opp ved den nødvendige behandlingen. Tok noen bilder i går med RAW+ JPG, og har nå konvertert RAW-fila slik teksten til vesjon 2 viser. Jeg har lite erfaring med kurveverktøyet (kun brukt det litt ved scanning), så behandlingen er neppe optimal. Disse bildene v #1 (JPG) og v #2 (RAW) viser nok at det i høyeste grad er fornuftig å bruke RAW i slike situasjoner (f.eks svart hund og hvit snø og andre vanskelige motiver. Det er nok helst ved motiver med mindre kontraster D200 gir svært hyggelig bildekvalitet rett ut av kamera. Skal vurdere Rawshooter også....

Odd Tore: Takker også deg for kommentaren, se ellers det jeg skrev til Torbjørn. I dag fant hun en tilsvarende pinne i tett skog, hun satte seg fast, med da var det bare å bruke rå makt til kjeppen brakk, glad og fornøyd tok hun den største delen med seg videre (fikk desverre ikke bilde av hendelsen, skulle ellers lagt det inn).

Heretter blir det nok mye RAW + JPG. :-)
Torbjørn K.

V2 er riktignok et annet bilde, men egner seg bra som eksempel på bruk av RAW og bildebehandling i etterkant. Dette liker jeg enda bedre. Tett blikkontakt med hunden, og snø i lufta skaper action og dynamikk i bildet. Toneforløpet i pelsen er vesentlig bedre og jeg liker måten pinnen går på skrå gjennom bilet.

Dersom du har lite erfaring med kurveverktøyet vil jeg spesielt anbefale Rawshooter Essentials. I motsetning til levels som justerer ''global'' kontrast med å gjøre mellomtonene mørkere eller lysere, er kurveverktøyet bra til å fin-justere høylys og skygge slik som i dette bildet. Å få det bra til er vanskelig dersom man ikke har stål-kontroll med curve-verktøyet.

Rawshooter har to spaker for ''highlight contrast'' og ''shadow contrast'' som gjør akkurat den samme operasjonen, men mye raskere og mer brukervennlig. Med Rawshooter ville jeg først justert ''global lysstyrke'' med eksponerings-spaken. Så finjusterer du shadow og highlight contrast for å hente frem utbrendte eller gjengrodde detaljer. Det kan også lønne seg å spe på litt ''fill light'' for å hente frem ytterligere detaljer i de mørke partiene. Trykker du auto exposure så har du et godt utgangspunkt og sannsynligvis trenger du bare å finjustere litt for å få et svært bra resultat. Og som sagt, Essentials versjonen er gratis. Dersom du ikke er vandt med å bruke curves trenger du heller ikke å vurdere premium-versjonen til en senere anledning.

Torbjørn


Odd Tore S.

v2: Se det ja, nå fikk pelsen hår og hunden øyne.
Og min lyst på D200 ble ikke mindre, selv om du til tider reklamerer så hardt verbalt for det at jeg i ren trass trekker fra i stedet for å legge til. Fotobudsjettet liker det best slik, Canonoptikk på Nikon er verre enn skudd på feil skive.
Odd Tore
Audun S.

Takk nok en gang Torbjørn for god og konstruktiv kritikk.

Jeg ser i ettertid at jeg kanskje kunne tatt litt mer i med oppskarpingen, men var litt redd for at det ble for mye. Har merket at en må være forsiktig å manipulere for mye i kurveverktøyet, men at det er god støtte i å ha histogrammet etter endringen oppe samtidig, slik at en ser at det ikke sprekker opp for mye. Tror jeg må laste ned Rawshooter og prøve den også, konverteringen tok laaang tid med min gamle steinalder-PC. Har ikke stresset med RAW for jeg tenke å skaffe ny maskin, men det blir vel fortsatt en stund til, så jeg får vel bruke det som funker lettest inntil videre. Takker så mye for gode tips!

Innholdsmessig er nok ikke disse bildene så interessante for andre, men de kan vel være interessante for å illustrere forskjellene mellom RAW/JPG og vise hvor begrensingene med JPG ligger.

Odd Tore, takk til deg også! Du har inntatt en sunn holdning. :-)
André Sahlman H.

Større pinne, større glede?

Vel jeg sliter ikke med å se øynene på hunden, noe som en ofte ikke klarer på mørke hunder på avstand, og da også i noe motlys (eller på dyrets skyggeside). Men i V2 har hunden fått klar skygge. Skyggen er noe mer diffus i V1, og her kommer naturlig forvirring blant all snøen i Mia sin snute, som trekker vekk oppmerksom heten i 'øyekontakt søken'.

Noe sier meg at Lukkerhastigheten er sinsyk høy, og blender for lav, jeg mistenker tradisjonelt bruk av Av-prioritert-innstilling i sollys og snø.

Jeg syns V1 er best, og fungerer finest selv om øynene nesten forsvinner, for noen, i pelsen.
Audun S.

Takk Andre´ for din gode kommentar! Du har rett i dette med lysforholdene i de to bildene, og slik sett har RAW-bilder et fortrinn som er urettferdig for sammenligningens skyld mellom v1 og v2. Likevel, RAW-opptak er nok en ubetinget fordel ved slike vanskelige motiver. Ser også øynene, men det var så vanskelig å gjøre det bedre at jeg ikke gav meg om å legge samme bildet ut i ny versjon.

I opptaket i v2 vill jeg prøve D200/Tamron 90/2.8 Di med følgefokus, og lukkertiden er med hensikt rask (for å eliminere bevegelsesuskarhet) og blenderen innstilt på en praktisk verdi for å ikke få altfor kort dybdeskarphet. Fokus ser ut til å ha truffet bra (som tidligere nevnt kunne dette vært litt mer oppskarpet, var visst litt forsiktig). Vil prøve følgefokus på eller nær største blender også for å se om den jobber eksakt nok med dette objektivet.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu