PM2 tilbake i drift
Norske Skogs rasjonaliseringskniv er ikke bare aktiv i Skien, den svinges over Follum også. For å presse prisene i været har PM2 hatt et halvt års ''ferie''. Om få år er kanskje dette motivet historie.
Bildet inngår i albumet Treforedling i annet lys - Norske Skog - Follum er en hjørnestensbedrift på Ringerike. Tidligere var det en klynge av papirfabrikker ved Hofsfoss.
Øverst Hofsfoss, så Hofs Brug og Follum på hver sin side av Begna. Det to første var ganske gammeldagse og inneholdt mengder av industrihistoriske motiver som jeg ikke var moden nok til å forevige før det ble for sent.
I den tiden jeg jobbet der som ferievikar og praktikant, spiste Follum de andre og la mye ned.
--------------
Serien ligger både på Galleriet og Kritikken. Koblingen her virker når den vil.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-02-24 21:01:31
    Versjon #2
Utstyr
  • Canon EOS 300D
  • Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM
  • Blender-
  • Nei
  • AnnetProblem med jevne fargeoverganger i den fargete delen av himmelen etter siste .jpg komprimering til tillatt filstørrelse her. Utgangspunktet på ca. 900 kb er glatt, men sprekker uhelbredelig opp når dt komprimeres videre. NI lager bandaktig struktur om det brukes.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriIndustri
  • Lastet opp
  • Visninger618
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_178633} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (20)
Frank K.
Ja det er synd å bevitne rasjonaliseringen, som egentlig i mange tilfeller blir gjort for å fylle noen få sine allerede sprekkferdige kontoer på Antillene. Selv om omstrukturering i enkelte andre tilfeller viser seg å være helt nødvendig. Hva som gjelder i dette tilfellet er jeg usikker på. Er vel stor grad av propaganda og desperasjon i uttalelsene fra begge leire som forleder politikere og oss andre i den ene eller den andre retningen?

Bildet (endelig:-) ): Synes det er kraftfullt å se på denne røyken i beveglese over industriområdet. Den litt for massive mengden hadde blitt nøytralisert en smule om du hadde vært litt tidligere ute og fått med mer av det blå lyset på himmelen i bakgrunnen? Dette hadde også redusert styrken i lyset på bygningenes vegger. Forstyrres av krattet som sniker seg inn nede til høyre. Synes at disse 1200 + pixelbrede bildene blir vel store. Til tross for den litt negative kritikken, så har du fått frem et godt dokumentarbilde av en industriaktivitet som fortsatt klamrer seg fast her på berget.
Inger-Lise S.
Vedr. teksten, sier Frank det som er å si veldig godt!

Vedr. bildet, gjentar jeg det jeg har sagt før: Du er dyktig til å få tilsynelatende kjedelige motiv, som fabrikker m.mer, til å framstå som vakre!
Så også her. I tillegg til at du ved bildene gir god dokumentasjon.
Bra gjort!

Inger-Lise

Avsluttet .
Hei, meget god dokumentar av papirmaskin nr 2. Jeg bor i Vennesla hvor Hunsfoss hadde 1200 ansatte , nå er det 200

Teknisk sett skjønner jeg ikke hvordan du har løst lys damp mor svart bakgrunn ?
Lars-Anders M.
Ja den trengs. Takk for bildet.
Espen A. I.
Nå har ikke jeg hørt så mye fra denne kanten i og med at jeg kun har hørt om den i Skien, så holder meg kun til bildets innhold. Flotte dramatiske farger, men ramma fungerer ikke og den har du også fjernet ser jeg. Ser ut som et skikkelig spionbilde tatt om mørkeste natten oppi en skog. Ellers er røyken delikat, tro det eller ei, og den fungerer bra.

mvh Espen
Avsluttet .
hei odd tore,
takk for kommentar-jeg gleder meg.
du har mange fine bilder-liker dette best-stemming, farge, skarphet;
litt irritert av denne mange trær, pirk ;-)


hilsen ulle
Torbjørn K.
Hei

Så bildet i går, og likte det umiddelbart, men siden du alltid gir fyldige og utdypende kommentarer ville jeg ikke gi deg en kort, innholdsløs kommentar da jeg hadde dårlig tid.

Forandringer på lys eller ikke på v1 og v2, så er det ramma det eneste jeg legger merke til. Skal du ha meg til å observere forandringene umiddelbart bør den være lik på begge. Jeg synes det er utrolig elegant med en tynn ramme som gjengir fargene i bildet, og for meg gjør den at v2 ikke kan måle seg med v1.

Synes du har fått en veldig fin balanse i bildet, både med lys, farger og komposisjon forøvrig. Noe jeg også liker er at det ser ut som røyken går rett til værs til venstre, men at den heller en del til høyre.

Dette er et godt eksepmel på at industri og maskineri også kan være vakkert!

Torbjørn
Kurt S.
Nå har jeg studert bildet på to forskjellige skjermer men kan ikke se noen uregelmessigheter med hensyn til de fargeovergangene du nevner.
Uansett: Bra at du setter høye krav og ikke slurver med det som kan rettes på.
Etter mitt syn en flott eksponering.
Den gyldne røyken mot en svart natthimmel ble faktisk vakkert.
Det er kanskje mest damp som kommer opp her og mindre forurensning?
Får jeg håpe. Dersom det er mye forurensning i utslippet trekker jeg tilbake det jeg sa om vakkert -:)
Et veldig bra dokumentasjonsbilde uansett... og, ramma kan du godt ha med.
Synes den pynta opp og gjorde seg bra.
Mvh Kurt
Inger Anne Maritsdotter V.
Stemningsfullt bilde med en god dokumentasjonsverdi, bra historie til.

Støyen plager ikkje meg i #1, det som i grunn sjenerer en smule er alt buskaset i forgrunnen. Ville kanskje også kuttet bort øverste del av himmelen.

Inger Anne
ingebjørg fyrileiv g.
Jeg liker ikke fabrikker og industri, men det er jo nødvendig. Til en viss grad..Synes det er mye finere å se på fjell..Alt som slippes ut..

MEN dette bildet er virkelig bra, men jeg vil ikke si vakkert..
Du har kjempefine farger og det er fint opplyst.
Blå-grønn fargen på himmelen til høyre er en fin kontrast til det oransje.
V2 ble bedre, men rammen kan godt sette på igjen.

ha en fin lørdag, Odd Tore. Hilsen ingebjørg
John-Tore G.
Hei.
For meg er dette først og fremst eg supert dokumentarbilde. Har alltid hatt sansen for din evne til å formidle slike motiver fulgt av en god forklaring.
Jeg synes det høres ut som en brukbar tanke >Frank Kræmer kommer med ang å ta det litt tidligere også.
mvh John-Tore
ingeborg w.
Liker dette bildet godt, fabrikken ser rent imponerende ut. Det er flotte farger, den lille lysningen til høyre på himmelen er viktig. Tror ikke det hadde hjulpet mye om du hadde tatt bildet tidligere for det hadde nok blitt en helt annen stemning, at det meste av himmelen er så mørk gjør seg godt synes jeg. Buskaset trekker en del oppmerksomhet, men det er vanskelig å gjøre noe med om du ikke vil clone det bort og det regner jeg med at du har vurdert.
Ketil K.
Meget god industridokumentasjon. Og årsaken til nedleggelsene? Vi sitter ikke i samme grad med avisene som før vi internettbruekre.
Odd Tore S.
Det var ikke hit jeg skulle, men planer må endres om lyset er galt.
Skulle gjerne hatt litt mer himmellys her også, men da var det ikke kaldt nok. Avdampen, for alt dette er damp, bortsett fra det som strømmer ut av den røde djevel, blir ikke skikkelig synlig før ca -5 oC.
Dette er den gamle kraftledningsgata, hvor jeg tok mine første skjelvende nattbilder av Follum på 60-tallet. Nå kommer kraften fra annen retning, og krattet tar over.
Nedleggelse? Fabrikker i andre land gir mer overskudd, og penga rår.
Ivar:
Lys damp er et spørsmål om at noe lyser opp dampen. Her er det gjenskinnet fra områdebelysningen som ordner det.
Odd Tore
Stine J.
Hei Odd Tore,

Du har en egen evne til å få industribygg til å se vakre ut, så også her. Buskaset skulle jeg ønske at ikke var på bildet, men ikke så mye å gjøre med det. :-)

Flott teknisk.

mvh Stine
Sigrun F.
Wow!! Really good, Odd Tore! Its very impressing with this great colours!
Mange hilsen, Sigi
Hege J.
Norsk industri har til dels harde kår å stri med. Godt å se røyken som bevitner at her er det enda liv laga.

Som vanlig klarer du å forvandle udyret til å bli reneste skjønnheten. Dette ble et stemningsfullt nattbilde i varme, kledelige farger.
Fin dokumentasjon av en haltende norsk industri. Måtte dine dystre spådommer om framtida bli til skamme.
Jungelkniven du anbefalte meg å ta med til ''Kvernå'' kunne du imidlertid ha behov for selv også. En motorsag kunne eventuelt gjøre samme nytta i ditt tilfelle. ;-)

Mvh Hege
Avsluttet .
Dersom ryktene stemmer vil Norske Skog satse mer på produksjon i lavkostland, så det kan dessverre kanskje bli slik som du beskriver. Teknisk sett har du løst dette meget bra som vanlig, men det lyset som gir røykutslippet den nydelig farven er det som virkelig fenger. Ellers er dette nok et severdig industribilde fra deg.

MvhJRJ
Odd Eirik S.
Igjen en flott industridokumentasjon. Kompen er bra og du har en fin balanse i bildet. Farger og lang lukker gjør dette til rene eventyr bildet. Noe det sikkert var rent driftsøkonomisk i glansperioden.

Men tankene går også tilbake til den gang det ikke var fokus på miljø. Både når det gjelder natur og menneskelig. På veggene i disse lokalene er det nok preget mange skjebner fra fordums tid. Ikke alle med et like lykkelig endedikt. Om man har det noe bedre i dag er jo et annet spørsmål. Rent fysisk er det nok få som kan klage. Men profittjaget fra eierene er ikke skrudd ned og arbeidstid fra 08:00 til 16:00 er snart bare noe som kun eksisterer på papiret. Man blir nå tildags mer sliten i hodet enn i kroppen. Snart har vi vel en privat pskyolog alle mann for å kunne overleve. Om tidene har blitt bedre kan en jo saktens reflektere mer over.

Ser at du har brukt burn tool eller noe lignende på de lyseste områdene i v1 i forhold til v2. Synes det det fungerte best i v1 selv om det etter min smak var litt mye burn. I v2 blir disse sterke lysflekkene litt for fremtredene. Ramma er helt ok for min del. Det bidrar til å avgrense bildet fra bakgrunnen.

mvh
OddES
Odd Tore S.
Siste nye fra Follum er krav til innsparing på 18 mill kroner i lønninger i år. Det skal gjennomføres uten oppsigelser.
Det er nok lenge siden Follum tok seg av karer som Eugen og Oskar, den siste hadde fått utdelt en kost som han brukte som støtte mens han tenkte over verdenssituasjonen, og den var meget komplisert. Kosten var kjent som ''hvilepinnen''.
Det kan nok komme en sak til om Follum med litt fokus på kraftkrevende industri og kraftpriser.
Odd Eirik:
Jeg har ikke brukt Burn, men har valgt ønsket farge med Eydropper og lagt på over høylysene med Brush soft round med lav density, varierende diameter og antall penselstrøk avhengig av hvor lyst det var.
Burn gir et gråskjær som jeg synes blir galt på gyldne lys.
Men dette er også en skjermavhengig sport, på PS skjermen hjemme så det bra ut, her tipper det nok litt over.
Odd Tore
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu