Februarlys
Det er to grunner til at jeg legger ut dette bildet. Den ene er at jeg faktisk ble veldig godt fornøyd med det endelige resultatet. Den andre er for å vise hvor utrolig mye du kan ''berge'' et bilde med å jobbe riktig med det.

Dette bildet trodde jeg var ''tapt'' da det var ganske mye undereksponert. Det ble tatt rett før mitt forrige bilde, og jeg justerte opp eksponeringstiden ganske mye når jeg så hvor undereksponert dette bildet ble. Når jeg begynte å jobbe med filen derimot så jeg fort at her kunne jeg ''berge'' fram et godt bilde. Raw-filen er derfor hentet frem og overeksponert hele 1,9 blendertrinn med Phase One, Capture One Pro. Deretter ble det behandlet ferdig til det endelige resultatet med PS CS 2.

Dette viser også hvor utrolig viktig det er å utnytte det fantastiske formatet som RAW er. Konverter RAW - filen til en 16-bits TIF-fil så har du det klart beste utgangspunktet å jobbe videre med. Et bilde som dette hadde vært helt håpløst å få noe godt ut av hvis jeg hadde tatt det med JPG!!!

Jeg legger det derfor ut det endelige resultatet som versjon 1 og utgangspunktet som versjon 2 for å vise hva jeg startet med. Håper dere synes bildet ble bra og at informasjonen var nyttig!

Med vennlig hilsen
TS foto

Torgeir Sørensen
http://www.tsfoto.no
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-02-13 11:20:31
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2006-02-13 12:05:43
    Versjon #3
Utstyr
  • Canon 1DS MKII
  • Canon EF 17-40 f:4,0 L USM
  • Brennvidde20mm
  • Blenderf/7.1
  • Lukker101s
  • FilmtypeDigital ISO 100, RAW
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNattbilder
  • Lastet opp
  • Visninger919
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_176819} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (14)
Villy N.

Bra jobba!

Gjerne legg ut et bilde som er justert fra JPG og 8bit, det blir helt grelt! ,_)

mvh Villy Norås
Bjarne B.

Du har fått mye ut av denne bildefila, spesielt nedre del ble veldig bra i måneskinnet. Øvre halvdel er litt overjustert, kunne vært tonet litt ned.

Mvh Bjarne
Torgeir S.

Hei og takk for kommentarer. Personlig kan jeg ikke være enig i at jeg har gjort for mye i øvre del, slik bildet er nå er mye mer det jeg opplevde av lyset slik det var. Bildet burde vært eksponert i 3 - 4 minutter og da ville det blitt mer slik.

Jeg har nå på oppfordring fra Villy lagt til en versjon 3 hvor jeg har presset frem eksponeringen fra en 8-bits JPG - fil. Her ser dere virkelig hvor dramatisk dårligere resultatet vil bli. Moralen er, ta med RAW hvis dere har mulighet!

Mhv. Torgeir
Villy N.

TS.

(Versjon 3)

''Fytt'i rakker'n!''

,-)

mvh Villy Norås
Bente K.

Hei, den informasjonen du har gitt til bildet satte jeg virkelig pris på. Det var interessant å se både versjon 2 og 3 sammen med din kommentar om hvordan du har jobbet. Takk for det! (Jeg har ikke satt meg inn i hvordan jeg bruker raw-fil enda.)
Jeg har beundret begge februarbildene, de er helt fantastiske.
mvh Bente
Torgeir S.

Godt å høre Bente, dette er litt av det jeg mener bildekritikken/galleriet på foto.no kan og bør brukes til. Det må da være av stor interresse å få en slik type informasjon slik at vi mer ''avanserte'' brukere kan gi litt ekstra av våre erfaringer og forklare hvordan man nyttiggjør seg best mulig de verktøyene vi har.

Håper flere hadde nytte av denne ''demoen''!

Mvh. Torgeir
Tor-Erik E.

Hei.

Her har du visst dratt for hardt i hendlene. Komposisjonsmessig er det ikke mye jeg ville gjort annerledes. Men i himmelen er fargemetningen dratt for langt, ser store spor og linjer langs nordlyset, som igjen er klare indikasjoner på at fargen ikke flyter slik den skal. Nordlys tåler ikke hard fargemetning, da skjer nettopp det som har skjedd her, man får kanter og linjer i overgangene mellom de ulike fargene... Desverre, har nok sett bedre bilder fra deg enn dette her.

Mvh Tor-Erik
Torgeir S.

Hei Tor-Erik, har du lest underteksten på dette bildet, det er en grunn til at jeg har lagt det ut?! Les det som står under og se på de andre versjonene så skjønner du hvorfor. Dette bildet er i utgangspunktet ikke lagt ut som et ''frittsåtende'' bilde.

Mvh. Torgeir
Tor-Erik E.

Joda, har lest det... Som et demonstrasjonsbilde for hva som er mulig på hente ut av en RAW fil duger dette...:)
Per Harald O.

Takk for tipset!
Lærerikt dette;)
Per R. G.

litt for mye farver det har blitt tivlifarver her men litt mere justering blir bildet bra ja raw er et flott format
Tom K.

Hei
Så bilde flyktig den dagen du la det inn, men det satte spor. Er nå tilbake og ser hvor lite jeg kan angående digitalfotografering, spesielt etterbehandling.
Har bare brukt jpeg til nå, men her må jeg ut å skaffe meg mer kunskap med bruk av raw-filer. Takk for at du la ut bilde i v1 og v2 med all tekst under. Bilde ble flott, et som blir husket av undertegnede.

Mvh Tom
Torgeir S.

Takk for hyggelig kommentar Tom, og andre! Det er godt å se at min kunnskap også kan være til hjelp for andre. Det er en av grunnene til at jeg legger ut bilder og eksempler, samt at jeg alltid legger godt med info om opptaksforhold, utstyr og eksponeringsdata. Jeg mener at alle burde legge ut det da det for mange er svært interessant å se, for å få et innblikk hvordan bildene er tatt. Det er herved en oppfordring til alle!

Mvh. Torgeir
alexander h.

sallan dette var bra!... kjempe vakkert:D
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu