Tornskate 2 mndr? gammel
En ganske sjelden art som for eksempel er så å si utryddet i England. Går nok kraftig tilbake i Norge også. Om noen år er den nok vekk her og.
Bildet inngår i albumet Norske fuglearter - En serie med artsbilder av fugler som finnes i Norge, men hvor bildene ikke nødvendigvis er tatt i Norge. Får jeg miljøet rundt fuglen med i bildet tas det nok med, selv om det da ofte ikke blir rolig bakgrunn eller forgrunn for den saks skyld.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2005-08-17 19:24:56
    Versjon #2
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger550
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_151266} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (19)
Arne S.
Som tidligere hobbyornitolog lar jeg meg imponere av bredden og kvaliteten på dine mange fugleportrett. Så også dette. Jeg har sett tornskate bare en gang, i Østfold.

Insektet gjør motivet levende, selv om den sikkert er død (:) Valørene i bakgrunnen er duse og fine. Litt minus for synlig oppskarping på buken og stjerten.
Hans Jacob H.
Imponerende fugle (og insekts-:)) portrett.
Virkelig god jobb med å utjevne kontraster fra direkte sollys, og skyggen fra insektet mot fuglekroppen var virkelig bra. Skarpt og fint, flotte farger og en rolig og difus bakgrunn. Jeg regner med at man ikke har særlig lang tid på seg å ta et slikt bilde, siden det sikkert bare er et kort stopp før den iler inn til barna med maten...
Noe rar (støy/korn) på fuglen og kvisten, kanskje pga. oppskarping tro?
Ketil K.
Takk for kommentarer. Jeg ser dessverre ikke den støyen på min LCD skjerm, skjermen avslører rett og slett ikke støy så godt. Kvisten er forresten en fjorårs dunkjevle og fuglen er en unge som så vidt har lært seg å fange insekter selv.
Avsluttet .
83 av 100 bilder er i seg selv imponerende. Når det gjelder det teknisk og komposisjonene dine, blir det til at jeg gjentar meg selv når jeg sier at det er på topp. Ellers er dette en art jeg aldri har sett.

MvhJRH
Jostein M.
Her kaster jeg meg på AS sin kommentar. Smålekkert Kjetil.
Mvh
Jostein
Steinulf L.
Dette er flott. Det gjør ikke noe om du informerer oss om tekniske data. :-)
Jonny E.
Hei hei

Du leverer fuglebilder av høy kvalitet, også på andre bilder,
ingen tvil om det.

Angående ''usm-støy'' e det en god del på begge
versjonan og da har eg sett på to crt- og en flatskjerm.
Det samme gjelder det siste bildet på galleriet,
men på tidligere bilder e det ikke et problem.


Ha en god kveld

. JonnyE
Finn M.
Meget flott fugleportrett med et behagelig lys og vakre farger. Den rødbrune vingen på insektet utgjør en flott kontrast til den blå bakgrunnen.

mvh Finn
Inger-Lise S.
Meget godt bilde! Flott skarphet, godt fanget og nydelig bakgrunn.

Inger-Lise
Eyvind R.
Nok et fint artsportrett fra deg Kjetil. God komposisjon med fin nærhet til fuglen og meget fin og dus bakgrunn. Insektet ''gjør'' bildet.

MVH Eyvind
Jan-Eilert P.
Enig med Arne Strømme. Virkelig en imponerende serie fugleportretter du legger ut. Tydelig at du bruker mye tid i felt. Dette er et meget flott artsportrett også.

mvh Jan-Eilert
Kjartan T.
Henger meg på positive komentarer her. Den unge fuglen har et flott utrykk, fin insektsfangst og en god positur på denne pinnen. I tillegg er lyset nesten det jeg vil kalle ''deilig''.

Etter å ha vært først ute med det bildemessige går jeg så forsiktig over til den tekniske siden. (Poengterer at den da ikke er det viktigste her:) Likevel må jeg også påpeke støy i fjærdrakta. Ganske tydelig på mine skjermer. Hadde du brukt kamuflasje, mer tid og kommet deg nærmere hadde nok resultatet blitt enda bedre. Enig?

Fantastisk at du allerede er oppe på 85 arter, og det med ganske så bra kvalitet!

Var forøvrig ikke klar over tornskatas markante tilbakegang. Ikke særlig morsomt å høre. Vet noen hva det skyldes?
Geir B.
Veldig bra, ikke annet å si om dette.

Geir.
Ketil K.
Takk for nye kommentarer. Kjartan: Jeg var så nærme som jeg skulle, dette bildet er redusert kraftig i størrelse. så jeg får heller skylde på etterbehandlingen og at jeg ikke ser støy selv her i særlig grad, blir nok tricket av det. Tilbakegangen i England tror jeg skyldes sikkert flere forhold, dels tas habitatene til denne fuglen, dels ligger England i utkanten av utbredelsesområdet, hvor det der merkes sterkest og først når en art er i tilbakegang. Selv holder jeg øye med to habitater der tornskaten er forsvunnet bare i løpet av et par år. Det ene ligger inntil en bilvei, som er blitt mye kraftigere trafikkert de siste årene, det har nok vært tilstrekkelig til at også kanskje insektlivet ved veien reduseres. og/eller at fuglene forstyrres. I det andre habitatet er det ikke lenger samme mengde kyr og sauer som før + økt menneskelig aktivitet. Det rene og lite varierte kornlandskapet på Østlandet er neppe heldig for mangfoldet i insektlivet her, rensket som det er for husdyr på gårdene mange steder. Det slår jo også ut for eksempelvis låvesvale. Men dette kan jeg ikke mye om, så det får bli antagelser. Vet ikke om det er forsket noe på tornskatetilbakegangen.

Dette er status i Engand: Summer visitor to Europe. Once bred commonly in Britain in suitable habitat, now only an occasional pair breed. Can still be found as a scarce passage mirgant, mainly along the east coast. I Nederland er det rapportert at fuglen har sluttet å hekke fra år 2000. Man regner med at det skyldes tilbakegang i enkelte insektarter som tornskaten for det meste lever av. Pesticider er fort årsaken til det, foruten ødeleggesle av habitater. Det forskes på hva den store tilbakegangen skyldes.
Ketil K.
Har sjekket litt nærmere, det ser ut til å kunne skyldes tilbakegang av en eller flere insektarter bl.a. en tordivelart - Anomala dubias. Så man prøver å finne ut hvorfor dette insektet er i tilbakegang mange steder. Tornskaten er i toppen av sin næringskjede og har foruten insekter, både firfisler og småfugler på menyen.
Ketil K.
Har undersøkt nærmere. Tornskaten er tilbake både i Finland og Sverige, men har klart seg ikke så verst i Norge frem til 1990 tallet. Den er gått tilbake i lavlandet, men har funnet nye områder å være i fra 1950-tallet - nemlig i flatehogstfelter med ny ungskog, som det jo er mange av. Men deter 10 år gamle rapporter.jeg har sett
Carsten A.
Meget bra såvel billedmessig som teknisk, og fin naturbeskrivelse.

Har ikke helt sansen for de tekniske innvendingene som her vært fremme her. Artifaktene i skyggedelen av fjærdrakten ser forøvrig ikke først og fremst ut som ''native noise'' fra kameraet, mer som behandlingsartifakter, trolig kunne partiell skjerming under oppskarping ha gjort slikt vesentlig mindre synlig.

MVH CA
Kjartan T.
Takk for god info om tornskata, Kjetil. Det jo nesten så jeg ville anbefale deg å skrive noen ord i ''Vår fuglefauna'' om dette. For meg var det helt nytt at denne fuglen har så store problemer. Og det er jo tydelig at 10 år gamle rapporter om fuglen trenger oppfølging.

Gode bilder til saken har du jo allerede.
Ketil K.
Takk for det Kjartan. Jeg har sjekket med Norsk Hekkefugltaksering, men fant ikke noe spesielt om tornskaten der. Det står kun flg: Arter med tilhold i jordbrukslandskapet gjennom hekkesesongen har gjennomgående vist negativ trend slik som ellers i Europa. Signifikant nedgang ble funnet hos storspove og gulspurv, men også alle de andre artene i jordbrukslandskapet hadde negativ korrelasjonsverdi . Arter med tilhold i skog har ikke vist noen trend.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu