Den siste våren ......
Endelig et vårstreif av sol over våningsuset på Kilen gamle gård. Syrinen blomsterer også i år, mens villbringebær og annet grønt gjør sitt beste for å skjule forfallet. Tuntreet derimot er felt forlengst.
Overlever huset en skikkelig snøvinter?
Denne sommeren kan være siste sjanse, rart å tenke på at det i alle fall bodde folk her i jula 1991.
-------------
Dette skulle egentlig vært først bilde i serien, men det ble en sen vår.
Bildet inngår i albumet Kilen gamle - Husmannsplass under Røssholm bruk på Ringerike. Gammelt og nedlagt småbruk på Ringerike i raskt forfall.
Stabbursdøra er datert 1863 og låvedør 1871. Nokså spesiell arkitektur med dører som ikke er over 180 cm høye, og vinduer som er like lavt plassert.
Våningshuset var i alle fall bebodd i julen 1991, men var allerede da i forfall.
Et fasinerende sted med detaljer som jeg mener det er vel verdt å bevare for ettertiden. Ser ut til å ha blitt et valfartssted for lokale fotografer.
Utstyr
  • EOS 20D
  • Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM
  • Blender-
  • Filmtype(ISO100)
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriArkitektur
  • Lastet opp
  • Visninger601
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_143213} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (21)
Vegard L.
Tekniske er det jo helt på topp. Dette kan du. Flott lys og fin komposisjon.
Mvh Vegard
Avsluttet .
Fin serie du har lagt ut her. Var litt spennt på hvordan dette huset så ut, og nå fikk jeg jo svaret. Trodde kanskje det ville være litt mer igjen av det, men det ser virkelig ut til at en god snøvinter vil ta knekken på det, so du nevner selv.

Meget god eksponering !

Svenn
Roger V.
Syntes dette bildet manglet den ekstra lille smellen i fargene, (eller er det min bærbare skjerm) spesielt på taket og på veggene. De forrige bilde dine hadde litt mer metning i fargene.

Roger
Rolf S.
Hei.
Et bilde som fungerer bra som en innledning til kolleksjonen ( eller en avslutning om det er det det er )
Som enkeltbilde synes jeg nok de tidligere bildene har vært mer interessante og kanskje mer personlige. Dette blir i større grad en registrering. Men det er jo ikke å forakte det heller.
M.v.h. Rolf
Steinulf L.
Forfall kan jo også være vakkert. Passer godt inn i serien.
Stine J.
Syns dette ble et koselig bilde med god fortelling til. Friske farger og fint utsnitt.

mvh Stine
Inger Anne Maritsdotter V.
Likte godt himmelpartiet her som eg syns passa bra sammen med bygningens ''tilstand''.
Et severdig bilde med god dokumentasjonsverdi.
Passende vill-vekst og ville blomster rundt huset, og med ein liten trestubbe på framsida, så får bildet eit nostalgisk og nedfalls preg over seg, som er veldig bra formidla av fotografen.
Mvh -iav-
Knut L.
Flotte bilder i denne serien fra Kilen Gård - god og interessant dokumentasjon med en vedmodig stemning. som du fint har greidd å formidle.

mvh
Knut
Thorfinn B.
'Enebolig med potensiale, i idylliske omgivelser''. Jeg er på husjakt om dagen og kan ikke unngå å tenke bolighandel her. Er de utroligste ting noen meglere klarer å trylle frem av ord på diverse falleferdige rønner. En annen tekst kan være ''Stor enebolig med sjel''.

Liten ordbok for oss på boligjakt:
*Stor enebolig med sjel= Gammel rønne med enorme fyringskostnader
*Praktisk leilighet: Knøttlite bad og kun tekjøkken
*Lettstelt hage: Liten tomt med mange naboer tett innpå.
*Etablert boligområde: Passe slitne hus med en god andel ustelte hager
*Enebolig med stort potensiale på stor tomt: Rivningsobjekt på tomt som ikke har sett en gressklipper på femten år.

etc etc :-))



Artig bilde :-)


Rolf David W.
Kjempe fint bilde, jeg personlig likte det best i gråskala. Fikk skikkelig sommer følelese av det!! og det trenger man i slike regntunge dager!
hehe...

RDW
Odd Tore S.
Takk for hyggelige kommentarer!
Det tok langt tid før dette bildet kunne bli til, fordi syrinen blomstret sent, og jeg ønsket solglimt og samtidig mørk himmel for stemningen sin del.
Bildet forteller mye, men ikke alt:
- det er fri gjennomsikt ved siden av utstikket
- dørene og takhøyden er langt under normal standard.
Alle dørene her er, også i driftsbygningene, er så lave at en normalt høy person ikke kan gå inn uten å bøye hodet. Bodde det pygmeer her, eller var dette et sparetiltak? Jordveien ser flat og fruktbar ut, og burde gi bra utkomme.
På gården er det fortsatt stabbur fra 1861 igjen, og en mengde detaljer, tæret gjennom mange år. Det kan nok komme mer med tiden herfra.
Roger:
Mindre futt i fargene her kommer nok av at det var sol. Alle de andre bildene har blitt tatt i overskyet vær og tildels regn. Jeg har dette også i overskyet og med blåmeis, men ønsket litt vårlig optimisme her.
Thorfinn:
Jeg har et godt tilbud på boligmarkedet, se bilde nr. 109364 . Fortsatt ledig! Enig med deg om ordboken, jeg ante ikke at mine foreldres hus fra 1950 var så fantastisk før det skulle selges, og det endte med budkrig.
Rolf David:
Enig i at dette gjorde seg bra i s/h, i forhold til de ekte s/h bildene jeg har av gamle hus mangler det likevel noe kontrast som måtte fikses i PS.
Odd Tore
Bjørn H.
Heisan

Fint bilde av denne gamle gården. Bra at du smørte deg med tålmodighet her, syrinene og den litt mørke himmelen gjør seg godt.

Utover det henger jeg meg litt på Rolf sin kommentar. Ikke misforstå, syns absolutt bildet er fint nok, men tror alikevel det ville passe godt i en serie.

De andre var nok vel så spennende p.g.a. detaljomfanget og fargene.

Bjørn ;¤

Fred S.
Jeg er vill etter slike hus ! Skulle tro vi hadde haugevis av dem her oppe i Namdalen, men en må lete godt for å finne dem. Fant et nylig som jeg fikk brukt til en slags ''fotosession'' sist helg.
Men du er mer seriøs enn meg når det gjelder slikt, ser jeg. Mens jeg bruker dem som kulisser, går du skikkelig inn i sjela på husene, slik du har gjort i foregående bilder også. Ser at flere bruker ordet ''koselig''; og det er jo nettopp det det er, med syrin og greier. Et absolutt OK bilde.

vh fred
Avsluttet .
Fungerer bra som en avslutning på din serie med bilder av denne gamle bygningen dette, synes jeg. Liker hvordan du først har vist frem detaljbilder for så etterhvert å bevege deg til større utsnitt med mer omgivelser. De foregående detaljbildene gav mere spenning i den forstand at de ikke ble så ''tydelige'' som her vor du har med hele huset og mye omgivelser. ved første øyekast som frittstående bilde ville jeg tenkt innstramming av utsnitt både på høyre side og i bunn. Men når jeg setter det i sammenheng med de foregående bildene, er dette utvilsomt helt ok.
Roger K.
Hei Ogg Tore!
Må si meg enig i det Tommy sier. Her har du valgt riktig veg å gå med detaljene først og helheten til slutt. Slike gamle byggninger er det vel noen som blir tatt vare på, men på langt nær nok. Det er vel en nasjonal oppgave vil jeg tro og kan ikke forvente at eventuelle arvinger/eiere er i stand til det. Byggeskikk og utførelse er en ting, men fasade er da ganske lik det vi ser i dag. Halvannen etasje med spissark er en ganske utbrett byggestil i dag også. Kjempeflott serie med tilhørende undertekst du har vist oss her.

Mvh RK
Erling K.
Dette likte jeg! Den dramatiske himmelen gjorde seg. Foruten en svart/hvitt versjon, ville en sepiatonet versjon gjort seg.

Hilsen ERling.
Jon-Petter T.
Fint å dokumentere plasser som dette. Det er forfallene idyller i dag, før sleit folk kanskje her for sitt daglige brød. Naturen tar altid over til slutt. Det er bare noe vi tror det, -at vi har kontrollen over den...

J-P
Cristina B.
Henger meg på rosen her, fordi kan ikke se det er noe å utsette på bildet.
Pent og sjarmerende bilde med gode naturlige farger.
Tenk, at det bodde folk her helt til for få år siden..
mvh Cristina
Rolf J.
Hus med sjel må være rette betegnelsen på dette en gang så bra huset.
At det har bodd folk her så sent som i 93 skulle en aldri tro.
Tror nok det står en vinter til, gamle tømmerhus er seige.
Like måten du dokumenterer forfallet av bygningen på. Det friske grønne og de vakre blomstene mot det trøtte og slitte grå, kronet av det forfalne mosegrodde taket med store hull. Ser at utelampen, sikkert i ren trass, fortsatt står med hel kuppel og venter på at noen skal komme å koble strømmen til igjen.
Rolf
Odd Tore S.
Hei, og takk for flere fine kommentarer!
Dette bildet er så absolutt ment å være en del av en serie, med hensikt å gi en oversikt og en antydning av miljøet.
Bildet kunne vært avslutingen på serien, eller begynnelsen, som det egentlig var planlagt. Vi får se. Det er artig å leke med idéen om et lite netthefte om Kilen gamle en gang når det blir tid og jeg finner ut hvordan slikt kan gjøres.
Bildet fra julen 1991 har gjerne en plass her også, dessuten har jeg flere planer både for oversikt og detaljer. Men alt avhenger av at lys og vær blir riktig for hvert motiv, og av årsveksten!
I dag holdes vel huset oppe av pipa. Det har begynt å rotere rundt denne, og stokkene i veggene glir i forhold til hverandre. Med stor snølast kan denne prosessen ta av. Heldigvis er dette et ganske snøfattig strøk.
Det som er sikkert er at ingen vil redde denne gården, de eneste spor her er etter biler som kjører seg fast i jorda når de har kjørt feil og skal snu, og fotografens forsiktige fotspor.
Det blir nok fortsatt noen detaljer herfra på dotten, men jeg håper at det klaffer med fotoforhold og tid for andre typer motiver snart også.
Odd Tore
Hans Jacob H.
Det første som slår meg når jeg ser dette huset, er det gapende hullet i taket. Et hus kan vel stå i mange år ubebodd bare taket er sånn nogenlunde tett. Men her har det fått et banesår, et dødsstøt virker det som. Her er det for sent å gjøre noe, og jeg tenker med gru hvordan det ser ut inni.
Og som ikke det var nok, har du fått med truende skyer bak. Med regn, kanskje masse regn, som trenger inn i hullet i taket og bidrar til å akselerere forfallet. Den gamle stammen av tuntreet kan også stå som symbol på det gamle som er forbi, mens ungskogen rundt kappes om å overta husets og stubbens plass.
Bildet ditt synes jeg fungerer finfint i serien din som en oversikt og oppsumering.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu