Lappfiskand hann
Fotografert ved Østensjøvannet i ettermiddag. Ca. 80 gangers forstørrelse. Artsportrett. En meget vakker og temmelig sjelden and som bare hekker med noen få par i Norge, spesielt i Pasvik og Finnmark for øvrig.
Bildet inngår i albumet Norske fuglearter - En serie med artsbilder av fugler som finnes i Norge, men hvor bildene ikke nødvendigvis er tatt i Norge. Får jeg miljøet rundt fuglen med i bildet tas det nok med, selv om det da ofte ikke blir rolig bakgrunn eller forgrunn for den saks skyld.
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger620
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_135013} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (13)
Avsluttet .

Ja flott bilde men blev lit oskarp i hodet hälsar Leif
Nina E.

En nydelig and! Tror ikke jeg har sett denne ved Østensjøvannet. Siden bildet er oppforstørret en del, fremkommer det en del korn i bildet. Men noen ganger tar man motivet som det er. Det viktigste er at du har fotografert en sjelden fugl. For øvrig fint lys i bildet. Virkelig artig! Mvh ne
Stine J.

Nydelig fugl. Kvaliteten på bilde er ikke helt til din vanlige , sikkert pga oppforstørrelsen. Du har mistet skarphet og bildet fremstår veldig kornete. Men artig som Nina er inne på.

mvh Stine
Carsten A.

Fin fugl, men bildet lider litt under et ekstremutsnitt. Bildet git likevel godt inntrykk av arten og dens fjærdrakt - selv om detaljgjengivelsen ikke er på topp og bildet virker noe soft.

Jeg tror forresten det vil være mer opplysende for de fleste å angi utsnitt eller forstørrelsesgrad som brøkdel av opprinnelig opptak. Det blir vanskelig å vite om det her dreier seg om optisk forstørrelse ved bruk av lang brennvidde under opptaket eller om et lite utsnitt som er forstørret, eventuelt en kombinasjon.

Faktisk syns jeg det er vanskelig å forholde seg til en opplysning om ''80 gangers forstørrelse'' i forbindelse med fotografering. I dette tilfellet er bildet vist på skjerm kanskje ikke så veldig langt fra fuglens størrelse i virkeligheten (f.eks. kan fugle være på dene størrelse eller 2-3 ganger større). Termen ''80 gangers forstørrelse'' kan i og for seg oppfattes som om den delen av opptaket som er brukt er forstørret 80x, eventuelt at det er 1/80 av flateinnholdet i opptaket som er vist i bildet. Personlig ville jeg ha lettere for å se sammenhengen med bildekvaliteten om jeg fikk vite om det anvendte utsnittets mål i millimeter (i fokusplanet), eller kanskje enklest utsnittets mål angitt i piksler (høyde/bredde) i originalopptaket.

MVH CA
Ketil K.

Takker for kommentarene her. Forstørrelsopplysningen var mest for å forklare hvorfor bildet ikke var særlig skarpt. Jeg synes en indikasjon om at dette er tatt på relativ lang avstand holder i så måte.

Personlig skulle jeg gjerne heller hatt begrepet ''avstand til motivet'' - det er det mest relevante for mitt behov, men går jo ikke an å lese av EXIF filen meg bekjent. Kunne godt tenkt meg avstandsmåler innebygget i kameraet, slik at det er mulig å finne ut hvilken fotoavstand som er en rimelig grense for det man behøver å prøve seg på, gitt den optikken og det utstyr man har.

Jeg la bildet ut, dels fordi jeg synes det er fint å kunne presentere arter jeg ikke har vist bilder av før, dels fordi jeg synes fuglen er så vakker og følte det kompenserte for den halvlabre kvaliteten. Og også for å vise hvilket formidabelt mangfold som over tid kan sees ved Østensjøvannet.
Ketil K.

For ordens skyld har jeg gjennomgått dataene - bredden er 1492 pixler. Det tilsier 4,31x digital forstørrelse og der brukt 15xoptisk - så jeg var litt heavy i angivelsen - den var kun tatt på øyemål. Den fototekniske forstørrelsen er altså 65 ganger.
Kjell G.

Du er en kløpper til å finne sjeldne fugler, Ketil !
Vurdert ut fra skarphet og detaljering er det vel ikke helt i toppklassen, men attraktivt er det. Jeg har aldri sett en slik fugl før, og jeg synes det er både interessant og riktig å formidle et slikt bilde til andre fugleinteresserte.

mvh kjellg
Venche J.

Vakker fugl. Du sier den finnes i Finnmark.
Da blir det en utfordring å finne ut hvor. :)

Wenche.
Svein B.

Heisann, du kom deg raskt ut og fikk foreviget denne lille juvelen, den er jo en absolutt nydelig liten and. Jeg fikk med meg det skulle være både hann og hunn der, så du begge? Først og fremst er det artig å se såpass nære og rimelig detaljerte bilder av denne anda, og det bildetekniske lar jeg passere. Det meste om det er sagt over. Får håpe det dukker opp noen slike i ''mine'' områder om ikke alt for lenge også.

Mvh
Svein B
Ketil K.

Hjertelig takk for nye kommentarer. Wenche: Lappfiskanda hekker i opphengte kasser i Pasvik i gammel furuskog i det vesentlige. Holmfoss er et sted den har hekket. Det skal også være mulig å se den på høsten ved Skogfoss. Og den skal hekke ved Neidenelva.
Og Kjell, det er nok ikke jeg som fant fuglen. Det ble lagt ut melding om den på internett som Svein er inne på. Jeg bor/jobber bare 3 min. kjøring fra vannet, så det er ikke noen stor jobb å komme seg bort dit. Noen hunn så jeg i utgangspunktet ikke, hannen svømte alene omkring, men det var en kvinandhunn i nærheten.
Ellers har jeg finregnet på ny på forstørrelsen, og kom til at den faktisk var 106 ganger. Jeg kunne dermed neppe ventet å påregne mer detaljer enn her tror jeg. Det blåste dessuten noe, og anda var i bevegelse.
Nils B.

Greit artsbilde men som noen påpeker så mangler det noe. Sjelden er den jo ikke (men etter sigende var den det). Her vestpå har jeg registrert opptil 7-10 hanner i samme område vinteren igjennom og hunnene var selvfølgelig tilstede. Det er ei stund siden jeg var ute i området nå, men regner med at de har fløyet nordover når denne kommentaren skives. bilde nr. 148255
mvh Nils
Ketil K.

Bildet ditt av lappfiskhanner er meget flott Nils! At det er en ansamling om vinteren av arten sydvestpå i Norge vinterstid betyr ikke at dette er noen vanlig art i Norge, selv om det selvfølgelig kan oppfattes slik når du i ditt lokalområde har så mange fugler av arten samlet der gjennom vinteren. Iflg. Norges Fugleatlas hekket det for ca. ti år siden ikke mer enn 10 -20 par av arten i Norge (Finnmark). I tillegg kommer en del østfra hit om vinteren. På http://www.fugleatlas.no/ er det registrert kun 9 hekkende par, til dels så langt syd som Verdal og Steinkjer i senere tid. Dette er nok en art som utbrer seg, den er relativt ny i Norge. Se ellers Christian Tillers nydelige bilder av arten på http://home.online.no/~ctiller/fugler/lappfiskand.html
Avsluttet .

Vakker fugel og fint presentert.
Selv med et slikt ekstremutsnitt har det jo blitt bra.

MvhJRH
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu