Kampen for jordelivet
Det utspiller seg tusenvis av variasjoner over slike drama der ute -hver dag! Over fjellvidder og åpent hav, mellom ranke trelegger og langs blanke vassdrag. I ytterst få glimt har jeg fått ta del i slike sceneopptredener, hvor aktørene spiller med selve livet som innsats. Det gjør inntrykk når intense rovfugløyne setter blikket sitt i ditt, og det gnistrer i skarpe våpen!
Utstyr
  • Canon EOS 1V
  • 300mm-bl. 2,8
  • Brennvidde300mm
  • Blenderf/2.8
  • Lukker1/500s
  • FilmtypeFujichrom 400 II
  • Nei
  • AnnetPanorering, 10 bilder pr. sek.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger2685
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_122206} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (34)
Stig B.

Virkelig bra timer situasjon her, som viser fart og råskap med full konsentrasjon om oppgaven.

Teknisk er dette godt løst, med fin skarphet og masse detaljer, både i fjør og vanndråper. God øyekontakt. Det harde lyset er godt håndtert.

Er dette på åte ved å legge ut fisk, eller er det ''egenfanget''???

Undres på om jeg ville beskjært litt på toppen, for å få bort landstripa.

Må ha vært en stor opplevelse å få med seg dette.

Mvh Stig
Thor B.

Ikke så meget å si her,må ha vært en flott opplevelse dette.Virkelig helklaff med at den tar en fisk.

tbh
Morten J.

Om jeg bare kunne fått et sådant drama festet på brikken min ville jeg vært gla.

Jeg er ingen ekspert men jeg trur du kommer til å få megen skryt for denne. Kan ikke se hva du kunne gjort bedre her. 10 poeng av 10 ;-)
Roger V.

Sier meg enig i de foregående kommentarene. Veldig bra fanget. Detaljrikt og rått.

Roger
Isak G.

Nydelig bilde, helt perfekt :)
Allan K.

Har ikke opplevd maken!
Dette er et av de beste ørnebilder undertegnede noengang har sett.

Akkurat passe med ''luft'' på de riktige plassene. Vingen som nesten er nede i vannet, spruten som henger bak. Ørnas blikk. Farger som smeller.
Dette var et blinkskudd som fortjener stående applaus, samt en stjerne fra meg.

mvh

Allan
Avsluttet .

Tror jeg skal gå enda lenger en Allan her og si at dette er DET beste ørnebildet jeg har sett hvertfall. Ble bare sittende å gape.. Kan ikke se noe som kunne vært gjort bedre.. 10 av 10 mulige fra meg! :)

-Torkel-
Børge J.

Milde himmel.. dette var dødsbra.
En ren innertier..
BJ
Frank K.

Fantastisk!

Man kan ikke sette fingeren på noe om det ikke er noe :)
Torgeir S.

Et aldeles fantastisk ørnebilde, alt stemmer her, BOKMERKET!!!!!

Mvh. Torgeir
Ketil K.

Dette er meget flott!! Perfekt timing, flott lys, positur og fangst.

Nedenstående er ikke ment som noen kritikk av ditt bilde - mer en generell vurdering for denne type bilder:

Jeg synes du skal oppgi i hvilken grad dette er tatt under kontrollerte forhold - i hvilken grad det dreier seg om halvtam tilvant ørn, utlagt fisk, arrangert havørnfototur osv. Bildet er det samme - magien blir forskjellig. Ingressen din indikerer indirekte at du vel her opererer med et bilde uten at det er snakk om mer eller mindre kontrollerte forhold, men gir en faktisk beskrivelse av kampen for tilværelsen og ikke mating av havørna fra båt.

Jeg viser til tidligere diskusjoner om dette med rovdyr- og rovfuglbilder. I Nord-Norge er det etter hvert blitt litt ''industri'' med havørntur pr. fiskebåt - og det dukker opp uttallige tilsynelatende omtrent like havørnbilder. Da forsvinner moroa og interessen - og man blir fort sittende igjen med en litt halvklam følelse av at noe ikke stemmer. Da er det greit å vite om man tar feil.
Ketil K.

Skylder å legge til at jeg nå ser at du har beskrevet hva som var situasjonen på ditt forrige bilde, så da gjenstår at det etter min bedømmelse faktisk bør nevnes i forbindelse med hver gang en slik type bilde legges ut. Dette er altså et forslag, og ikke noen kritikk av deg overhodet, bare så det er presisert, det må gjelde for meg selv og i den grad jeg tar bilder med åte el.l. og i den grad det dreier seg om arter og motiver der det må anses riktig å gjøre. Ved bilder av kjøttmeis, måker og stokkender skulle dette altså ikke være noe behov, men ved bjørn, jerv, ørn osv. synes jeg saken stiller seg litt anderledes, siden ekte villmarksbilder av disse dyrene er sjeldnere og betydelig vanskeligere å få enn de tatt under kontrollerte forhold.
Andreas Kalvig A.

Fantastisk bilde. Legger meg flat.
Tore W.

Hei Ketil.
Det er selvsagt lov å spørre. Bildet viser isolert sett et rent villmarksdrama utenfor Trøndelagskysten. Ørna er der av egen fri vilje og selv om fisken er lagt ut, er det like fullt en kamp for tilværelsen for ørna. Den har sultne unger som tigger om mat, så det ikke noe slaraffenliv den bedriver sommeren med. En ting er i alle fall sikkert -jeg prøver ikke å føre noen bak lyset, og er helt åpen om hvordan jeg jobber. Jeg har kanskje noen triks for å lykkes som jeg er litt forsiktig med, men selve opptakssituasjonene dølges ikke. Som du selv sier er det ikke vanskelig å få ørn og fisk i søkeren, da det er mange som forer ørn. Den bildemessige utfordringen er likefullt vrien. Det å treffe med skarphet, lysmåling og komposisjon handler om timing, rutine og litt flaks. Selve fangstsituasjonen går så raskt at kameraer med 8-10 bilder pr. sek nok gir en fordel med å fange akkurat det rette øyeblikket. Føler ikke at jeg går på akkord med hverken ørn eller miljø om situasjonen er foring eller ei. Ørna er langt fra halvtam og ikke kan en kalle dette kontrolerte forhold, selv om fisken var servert på et glinsende sølv-havfat.

Forøvrig, takk for kommentarer!

tore w
Jan-Eilert P.

Terningkast: 6- bokmerket!

Vedrørende KK sitt innlegg:

Bilder av bjønn, jerv og ørn på åte er ikke under kontrollerte forhold slik jeg ser det. Hensikten med å merke bilder tatt i dyreparker for kontrollerte forhold er at det ikke er alltid fauna stemmer med artens naturlige miljø. Dersom fotografen har etablert et åte og fått et dyr inn på dette i dyrets naturlige miljø, snakker man selvsagt ikke om kontrollerte forhold. (Jegere og fotografer har brukt åte som en jaktform i alle tider for å lure arter som spiser kadaver til seg) Opplysningsverdien om at dette bildet er tatt på åte er derfor ganske liten. Kun for å nysgjerrighet eller generell åpenhet rundt slike bilder.

Nå er det vel ikke fotografens jegerkvaltieter som blir vurdert på foto.no, men jeg har også sans for åpenhet på området. Ikke minst fordi man enkelt kan kjøpe seg inn hos proffesjonelle aktører. Det har heller ingen verdi for vurderingen av et enkelt bilde annet enn at det liker vesentlig mindre arbeidstimer bak et bilde av f.eks ørn tatt på åte hos en proffesjonell aktør enn dersom man har gjort dette forarbeidet selv.

Full åpenhet er positivt og vitner om åpenhet, men ikke en nødvendighet for selve vurderingen av selve bildet. (Såfremt at bildet er tatt i dyrets naturlige miljø og ikke i dyrepark.)

Jan-Eilert
Ketil K.

Dette har altså ikke noe direkte med bildet her å gjøre. Bildet er meget flott det!

Problemet er at det etter hvert blir glidende overganger. Rent offisielt er dette ikke det man anser som kontrollerte forhold. Men i praksis? Klart at mye av situasjonen her er kontrollert.


Derfor synes jeg det er fornuftig å opplyse nærmere om hva det i tilfelle omfatter – så viser man åpenhet og unngår problemet. Men det går utover Biofotos krav og kan anses som vel rigorøst. Dette bildet passer bra å ta denne diskusjonen under, og representerer som sagt overhodet ikke noen kritikk av din åpenhet Tor!


Jeg begynner å ha sett ''dette'' havørnbildet såpass mange ganger - tatt av andre - at jeg gjerne vil se noe mer, noe annet av havørn. Gjerne uvanlige nærbilder med dynamikk, hvor det er spesielt lys osv. Når et motiv er tatt før, øker kravet til den neste som tar bildet. Hvor er oppfinnsomheten til fotografen, oppdagelsen av motivet osv? Det tekniske er fortsatt krevende, men med dagens fotoutstyr ikke lenger så vanskelig som tidligere. Kravet vil derfor i større grad komme til å ligge på den kunstneriske utformingen av naturbildene enn den tekniske, det er det vel lite tvil om.
Tore W.

Hei igjen.
Du har rett i mye av det du sier Ketil, ikke minst når du sier, sitat: ”Kravet vil derfor i større grad komme til å ligge på den kunstneriske utformingen av naturbildene enn den tekniske, det er det vel lite tvil om”. Her tror jeg mye spennende vil skje innen naturfoto i tiden framover. Samtidig er det som du påpeker viktig til en hver tid å diskutere etiske kjøreregler, hvor en ofte tilslutt lander på sunn fornuft og egen magefølelse for det en driver med.
Jan-Eilert skriver som rett er at en sparer tid med å kjøpe seg inn hos en profesjonell ”mater”. Akkurat det kan jeg underskrive på. I alle de år jeg har drevet med rovfuglfotografering har jeg selv stått for tilrettelegging av åteplassene, mating (om natta) og fotograferingen (selvsagt). Dette tar utrolig mye tid, for ikke å snakke om all kjøringen. Slike rovfuglplasser er ofte avsidesliggende og knyttet til det miljøet hvor fuglene holder til. Åtefotografering av rovfugler dreier seg fort fra 500 til 1500 timer før bildet sitter, det er mange arbeidsdager det!
Det er derfor ikke til å undres over at mange sier ja takk til tilrettelagte foringsplasser, hvor andre har gjort forarbeidet. Uansett arbeidsmåte, så må det være bilderesultatene fotografen blir målt etter. Uten å tilrettelegge for foring ville vi knapt fått sett et eneste rovfugl- eller rovdyrbilde av de store rovdyra.

Med hilsen tore w
Ketil K.

Takker for ditt svar Tore, setter pris på din utdypning av hvordan du ser på dette. Det klargjorde problemstillingen ytterligere.
Tore H.

Fantastisk bilde, ikke noe å pirke på her. Hadde vært interessant og lagt det ut på billedkritikken og hørt hva ''proffene '' sier.

Vh
Tore
Avsluttet .

Fantastisk rovfugl-bilde! Full ekstensjon på vinger, og fingerfjær som danner nydelige små buer. Perfekt varmt kveldslys. Joda, dette smaker det fugl av.

Mvh Ola.
kai j.

Så bildet ditt først nå, ikke mye annet en å si at dette sitter som ei kule.
For et lys, for en sprut.
HERLIG !

MVH KJ
Rolf S.

Dette var ett skikklig blinkskudd av Havørna, her stemmer alt, fart, lys og skarphet er helt topp, ett av de beste Havørnbildene jeg har sett og det begynner å bli mange gode Havørnbilder se etter hvert.
Mvh Rolf
Stine J.

Jøss, dette var et skikkelig flott blinkskudd. Det meste er allerede sagt ovenfor, måtte bare få gratulere deg! :-)
mvh Stine
Rune H.

Har vært innom bildet mange ganger siden det ble bokmerket for en uke siden! Det meste er kommentert ovenfor!
Meget bra!!
Rune :)
Ketil M.

Han steike ke bra! dette må vel være en gang i livet timing! at det er tatt med fil er jo flott det og!
Frode H.

Rått! Nydelig fugl!
Ketil M.

Gratulerer med seieren Tore den hadde du fortjent!
Stein N.

Blinkskudd, topp komposisjon, topp skarphet, topp lys og masse action - hva mer kan en natur/fuglefotograf ønske seg?? Veldig bra utført!
Stein
Avsluttet .

Gratulerer med seieren i konkurrasen. Lett å se hvorfor dette bildet vant. Fokus sitter som det skal!

Mvh

PMN:-)
Simen Sebastian T.

Fantastisk snap-shot! Bra balansert og fine farger. Jeg elsker ørner!
Aleksander M.

Utrolig bra bilde av havørna der den snapper en fisk.
Blinkskudd!

Mvh Aleksander
MaiLis S.

Wow,for et blinkskudd.Også så klart også.Flott!mvh Mai-Lis.
espen h.

Det er mange bra bilder av ørn, men dette er i toppsjiktet. Kjempebra
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu