Variasjon over tema
Vi trodde vi kun så én art sothøns i forskjellig aldersutvikling i dammene i Costanera reservatet midt i Buenos Aires. Men etter litt undersøkelser forstod vi at det var snakk om tre forskjellige arter! Versjon #2 viser navnene på hver enkelt art. Spesielt på litt lengre hold var det nesten umulig å se forskjell på disse artene.
Bildet inngår i albumet Argentina - Jeg skal forsøke å legge ut en serie med bilder fra Argentina etter hvert fra Ildlandet, Patagonia, Pampasen og det sydlige og nordlige Andes. Med den sterkt devaluerte pesosen er Argentina blitt en rimelig turistmagnet og et ypperlig reisemål for den som liker storslått natur. Noen bilder fra Buenos Aires kommer nok også.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2005-01-04 02:25:08
    Versjon #2
Utstyr
  • Nikon D70
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger348
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_121471} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (5)
Erik A.

Artig collage, fin til dokumentasjon/læring, som bilde middelmådig. Bør skjerpes med både økt kontrast/levels og USM. Men som sagt lærerikt.
Carsten A.

Jepp, helt enig med EAa - jeg har forresten også sett sot/sivhøne-varianter i naturfilmer fra Afrika, hvor mange arter av disse svært så like riksene er det rundt om på kloden?

MVH CA
Ketil K.


Takker for kommentarene

Carsten, faktisk finnes ikke flere enn i alt 11 arter.

KNOPPSOTHØNE (Vesentlig Afrika)
SOTHØNE (Europa/Asia)
HAWAIISOTHØNE Hawaii
AMERIKASOTHØNE Nord-Amerika
KARIBSOTHØNE Mellom-Amerika

Sør-Amerika har det største antallet:
GULPANNESOTHØNE
ANDESSOTHØNE
HOSEBÅNDSOTHØNE
RØDPANNESOTHØNE
KJEMPESOTHØNE
HORNSOTHØNE
Stig B.

Fin collage som viser ulike arter, visste ikke dette.

Mvh Stig
Ketil K.

Av rene sivhønearter finnes ikke flere enn 9 arter:
DVERGSIVHØNE
SIVHØNE
FLEKKSIVHØNE
TASMANSIVHØNE
TUSSOKSIVHØNE
SAMOASIVHØNE
SKOGSIVHØNE
AUSTRALSIVHØNE
VANDRESIVHØNE

Av riksearter ellers finnes ca. 120, men mange er utryddet av menneskelig fjerning av habitater og drenering av våtmarker (og innføring av katter etc. på øyer som tidligere ikke hadde predatorer) i nyere tid dessverre. I Norge finnes myrrikse, vannrikse og åkerrikse. Sydover i Europa også dverrikse og sumprikse.

I tillegg finnes noen purpurhønsarter -sultanhøne, afrikapurpurhøne mfl., men her er også flere truet eller til dels utryddet.

Fuglearter som blir utryddet er en sviende indikator på hvordan mennesket beskikker sitt bo dessverre. Og det er en utvikling i sterk aksellerasjon. Om hundre år vil vi se skremmende resultater av arter som forsvinner i store antall. På mange steder er det nå bare restpopulasjoner igjen, som neppe har tilstrekkelig antall til å bevare nødvendig genetisk variasjon for overlevelse i veldig lang tid.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu