These Colours are for Real
Ingen triksing her, bare transponering av fargebåndene oppover i spektret. Her er alle ''fargene'' hentet fra tre distinkte bånd i infrarødt istf. synlig lys, men de beskriver landskapet likefullt. Om våre sanser hadde strukket til kunne vi også sett noe slikt selv, men heldigvis så har vi kameraet til hjelp.

R = [900-1000 nm]
G = [800-900nm]
B = [700-800 nm]

Tilnærmet simultant trippelopptak med 3 DSLR kameraer
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2004-12-09 18:53:03
    Versjon #2
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger1060
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_118332} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (20)
Rune H.
Spenstig bilde - i flere plan innover!
Fargebruken er, som alltid, levende - og fengende!
Interessant å lese om hvordan bildet er tatt.
Rune :)
Tone B.
Det som fanger meg her er fargene og dybden i bildet. Føler en kan vandre langt bak i kulissene. Sier kulissene fordi fargene er ikke slik vi selv opplever det i naturen (ikke negativt ment). Liker også den lagdelte oppbygggingen av bildet. Et spennende naturbilde fra deg som absolutt falt i smak. Interessant å se hva man kan få til med kamera var det også!

mvh Tone
Birna R.
Takker for kommentarene.

Som de fleste vel har fått med seg viser bildet det nå stekrt klisjépregete, klassiske utsnittet fra Dørålen mot Høgronden og Midtronen (Digerronden kommer akkurat inn i høyre kant av bildet). Jeg ankom denne morgenen 45 minutter før reste nav ulveflokken og hadde god tid til å rigge opp 5 stativer med diverse kameraer ,deriblant 3 stk. for IR. Nå var det litt besværlig med å ta bilder simultant som jeg hadde tenkt fordi jeg var 1 stk. objektiv (28 mm) i underskudd, så det ble endel fikling med objektiv av/på og samtidig holde tunga rett i munnen angående de IR-filtrene som skulle hhv. av og på samtidig. Eksponeringstidnee ble også litt forskjellige med de ulike filtrene, men jeg holdt nå på såpass lenge at jeg antok materialet burde holde. Neste dag gjorde jeg tilsvarende ved Snøhetta.

Erfaringene fra disse forsøkene med *ekte* IR-farge er noe blandete. Det er genuine refleksjonsforskjeller i IR-båndet uten tvil og disse forskjellene kan fanges opp ved høvelig teknikk og konverteres til fargeinntrykk. Men det er også relativt samstemmighet i refleksjonsmønstrene, iallefall på de motivene jeg prøvde meg med, så fargeskalaen blir veldig neddempet og for våre kresne øyne - tilvent glødende høstfarger - temmelig ensformig. Kanskje andre motivvalg hadde gjort dette annerledes, kanskje ikke. Jeg får eksperimentere videre.

Derimot var det såre enkelt å lage ''EIR'' farger ved å ta ut grønt, rødt og nær-IR som hhv. B, G og R, da trengs også bare 2 opptak og synkronisering er lettere. Fargene ble veldig lik det jeg fikk med den gode, gamle klassiker Infrared Ektachrome (IE) på 1970-tallet.

Jeg hadde tenkt å kombinere vUV, IR og utvalgte bånd enten i synlig lys eller IR, men tiden strakk simpelthen ikke til. Høstdagene i fjellet bare raser av gårde og selv med omhyggelig planlegging er det grenser for hva jeg klarer å få gjennomført på kort tid. Jeg får bruke vinterpausen til å finslipe teknikken foran neste sesong.
Cristina B.
Du verden for ett fargespill, fantastisk lys og storslått natur på en gang.
Vakkert og samtidig dramatisk.
Liker det mørke partiet i midten som skiller kontrasten mellom det blå og fjellene øverst. På en måte er det to bilder i ett. :-)
Skikkelig imponerende hvordan hele bildet er komponert og teknisk utført.
Mesterlig utført.
mvh Cristina

Avsluttet .
Dette var imponerende. Jeg synes faktisk det var ganske så pent. Noe slikt kunne jeg gjerne hatt på veggen over sofaen min. Morsomt at du beskriver noe av teknikken bak.
Ann F.
Mja, for meg blir dette en avansert lærebok i anskueliggjøring av avansert fysikk, noe tungt stoff å tilnærme seg for en filolog som ikke har åpnet en fysikkbok siden realskolen.
Som er et par år siden, for å si det sånn.
Interessant, selvsagt, og med saaaaaaakte lesing av din forklaring gikk noe av stoffet inn. Tror jeg. Ære være de som kan og vil bruke tid på å endre vår oppfatning av våre sanser og deres absolutte ''sannhetsverdi''.

Billedmessig: jeg har vel nevnt det før, ENKELTE ganger drukner former og linjer i de sterke fargene i dine bilder, jeg blir mer opphengt i fargenes formidling av egen tilstedeværelse i bildet. Så også delvis her, i nedre del av bildet.
Men det jeg har sittet lenge og sett på, er den vakre gulorange linjen som formelig kjæler med linjene i fjellet midt i øvre del av bildet.
Og det lille glimtet av blått som gjentar nesten samme form nedenfor til høyre for denne linjen før det mørke midtpartiet tar over.
Mvh Ann
Avsluttet .
Resultatet er iøyenfallende flott! Noen annen kvalifisert oppfatning av bildet har jeg ikke.

Forklaringen din har jeg ingen ambisjoner om å forsøke å forstå, men uansett fint at du forklarer hva du har gjort.
Avsluttet .
Imponerende teknikk, innsats og flott bilde av natur, men g(ille) farger har det blitt..
Birna R.
Gilde eller ille, fargene eksister nå i kraft av seg selv de og er en illusjon som det meste innenfor fotografiet.

Det jeg lærte mest av var at nysnø ikke nødvendigvis reflekterer så mye som vi oppfatter med våre øyne. Ren, hvit snø med sol sies å reflektere mer enn 90% og alle sonesystemer tar med dette. Nå er det imidleritd slik at snø kan inneholde mye vann, og i hele IR-området så er snøen faktisk mørk grå pga. vanninnholdet. I IR er sn ø som en gråplate, verken mer eller mindre. Det alene endrer hvordan landskapet fremtrer etter snøfall.
Ronnie S.
Skulle gjerne sett dette på veggen i STORT format, ja!
Ketil M.
Jo dette var spennende, men for meg blir det vel mye blått i forgrunnen, et kutt til mere panorama hadde gjort seg.
Mari Eckhoff T.
Bjørn, jeg regner med at du har et meget gjennomtenkt svar på lager nå, men hvorfor kutter du ikke en smule på høyre side? Det er da ikke noe spennende som skjer der? Synes det blir litt kjedelig med den lilla åskammen i midten.

P.S. Det heter *iallfall*. Der tok jeg deg på fersken!

Mari
Birna R.
svaret er i all enkelt at jeg tok bildet at det som var foran kameraet, og hvordan dette evt. ville bli seende ut var helt ukjent på det tidspunktet bildet ble tatt. så bildet er først og fremst en dokumentasjon. kan ikke kutte etter forgodtbefinnende da. byttet jeg om på fargekodingen ville f.eks. det lilla feltet forsvinne og andre områder få sære farger.

du har rett ang. rettskrivingen. gamle vaner er vonde å vende. og denne versjonen er jo den jeg vokste opp med.

referansebildet (v.2) er tatt noen timer senere så lysretningene kan ikke sammenliknes med morgenlyset i v1, men terrengformen kommer jo frem. og nysnøen.
Frode S.
Pussig greie.
Mvh
Frode
Avsluttet .
Veldig bra, dette synes jeg faktisk er et av dine mest spennende bilder(hvertfall for min smak). Et herlig og spennende fargespill komibnert med flott natur.

-Svein Ove-
Ina W.
Likte v2 best egentlig! men bra bilde!
Kjetil J.
Interessant bilde. Det ser ut som samtidigheten ikke har vært helt god og at det er opphavet til et par av båndene innover i bildet (som for såvidt gjør seg bildemessig). Det som overrasker meg er hvor rent det er ''blå''-kanalen som blir eksitert i forgrunnen (det vil si hvor lite som ligger lengre ut) Eler er det en smitting fra rødkanalen eller en ulik respons i de ulike kameraene?
Den blå forgrunen ble litt for dominerende for meg.

Hva med å snu fargeskalaen og la rød være rødt og lengste bølgelengde bli blå i denne typen bilder? Tror det kan gjøre fargene mer ''naturlige''.
Birna R.
3 kameraer og 2 objektiver gir ingen mulighet til 3 simultanopptak, men det kan alltids jo noen ekstra bonuspoeng. Det kom en kraftig solstrålebunt på bakgrunnen da de to siste bildene ble tatt.

Området i forgrunnen mottar mye himmellys og det er som kjent ikke særlig rikt på IR.

Man kan selvsagt legge fargekodingen akkurat som det man føler for. Jeg valgte en logisk løsning med B,G,R i stigende rekkefølge. Jobber jeg videre med disse prosjektene vil jeg prøve ut andre muligheter, men det får bli på et annet bilde.
Tarjei Ekenes K.
en vulkan av psychedelia

:-D ! son tarjeiav !
Avsluttet .
Hei!
Takk for kritikk på mitt bilde :)
Wow, tøft bilde... spennende!
Kan ikkje sei kva versjon eg likte best, begge to er like bra synes eg.

- Guro -
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu