Tro og Tvil
..i ei ytterst turbulent tid.

Mange søker fortsatt trøst i Vår Herre.
For egen del har jeg eventyr nok med å beskue Mannen i Månen.

http://youtube.com/watch?v=4BrVgyF8SY0&si=vV9Qs0MPpCuA2PKg
Utstyr
  • FUJIFILM X10
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDiverse
  • Lastet opp
  • Visninger234
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1164086} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (28)
Øyvind B.
Jo kan være mye mellom himmel og jord. Mellom jord og måne likeså. Enkelt og fint. Stusser litt over månens store størrelse ved bruk av 10mm brennvidde. Men den er kanskje satt inn i ettertid?
Mvh Øyvind
Roar B.
Månen ble flytta noen mm tilbake for å få samsvar i et midtstilt uttrykk. Økte også litt på størrelsen for at den skulle bli mer fremtredende til selve fortellingen.
Takk for kommentar, Øyvind!
Jostein S.
Hei
Bra du åpner opp for tro og tvil (bildeteksten)
Jeg synes ikke en bør kalle det for eventyr
Jeg har en åpen holdning til det jeg ikke forstår
Bra du har lagt ned såpass arbeid i redigeringen med det lysende korset
Ikke bare lyser det, det kommer så godt til syne
Å fremheve korsmerket på denne måten synes jeg er fint
Andreas K.
Bare for å ha nevnt det for de som ikke har fått det med seg enda: det finnes ingen guder!
Guder kommer fra en tid da folk var uopplyste, kunne hverken lese eller skrive og var uten utdanning.
Takk for en fin sang av Vreeswijk.
Pål M. S.
Der er ingenting mellom denne himmelen og jorda....
Et bilde som en kan sette i mange kontekster, litt etter hvilket ståsted en har. Selv er jeg troende nok til og tvile....
Kreativt i sin enkelhet og symbolisme.

Hvor en havner, er ikke godt og si, men henger meg på sitat fra Willie Nelson:

Heaven is closed and hell's overcrowded
So I think I'll just stay where I am...
Geir F.
Tro og Tvil; -en kognitiv reise (konf. Tolstojs "Krig og Fred"). Et spennende bilde med et åpent spørsmål. God illustrasjon og interessant undertekst.
G
Olaf M.
Et spennende talende motiv
Mvh Olaf
Arild T.
Syntes dette bildet er dekorativt, men samtidig assosiativt. Vil ikke gi meg inn på tolkning, men du skal ha ros for din kreativitet. Godt utført fotoarbeid!


Arild
Ingvald Bright N.
Jeg har smakt døden ganger. Siste gang det fatale slaget ,som jeg sliter med enda. Jeg er sikrere nå, på vår Herre. Jeg ser at du bryr deg om Ukraina. Jeg ser nå fred og frihet handler om tingene på er global arena ,men på personlig plan (sykeseng) du kan kjenne tryggheten alene. Et flott arrangert bilde som alltid vil engasjere. Mvh Ingvald
Roar B.
Jeg må bare si tusen takk for alle kommentarer og personlige refleksjoner knytta til bildet. For meg kjennes det godt at et motiv som dette engasjerer og for folk i tale.
Selv legger jeg sterke meninger og føringer til bildet. Komponert ut fra mange års tankevirksomhet og frustrasjon over menneskets trang til å bestemme, over andre, gjerne i kombinasjon med dårskapens uhyrlige virkelighet. Slik det skjer igjen, akkurat nå.
Mye kunne ha vært skrevet og sagt. Tror jeg heller lar bildet tale for seg og overlate til hver og en å gjøre sine egne og personlige refleksjoner.
Vidar S.
Hva er dette for vrøvl!
Hvilken fortelling? Den overmettede månen, gul å heslig, montert på et elendig fattig og meningsløst bilde av et Sion bedehus. Skal dette liksom være en fortelling? Det ser ut som en unge på tre år som har laget dette. Det er skammelig å prøve og gjøre narr av folks tro og forherlige sin egen tvil. Nå er ikke jeg spesielt religiøs, men det får da være visse grenser på respektløshet Roar?

Dette vil jeg si er på grensen til hva som bør være tillatt her ute på Bildekritikken. Alvorlig talt!
Sitat "Selv legger jeg sterke meninger og føringer til bildet. Komponert ut fra mange års tankevirksomhet og frustrasjon over menneskets trang til å bestemme, over andre"

Du verden for en selvmotsigelse...
Sitat "Mange søker fortsatt trøst i Vår Herre.
For egen del har jeg eventyr nok med å beskue Mannen i Månen" Tekst under dette bildet.

I beste fall kan denne grafiske "fortellingen" minne om eventyret Pannekaka (Dette er eventyret om pannekaka som nektet å la seg spise av moren, gamlefar og alle de syv ungene som alle ventet på at den skulle bli ferdigstekt. Pannekaka spretter i stedet ut av pannen, triller avgårde og nekter alle den møter å spise den. Helt til den treffer grisen.)
Ref: Google books

En plass må grensen gå Roar, dette er smørje og selvmotsigelse lag på lag av selvmedlidenhet og pjatt som hører hjemme på en helt annen arena.
Bildemessig er dette helt bak mål, rett og slett en forferdelig smørje spør du meg.

Vidar

Øyvind H.
Hei Roar! Dette var et flott bilde, som jeg tror min farmor også hadde likt. Hun var i pinsemenigheten og mistet sin mann altfor tidlig. Hun satt igjen med seks barn og levde enslig i 60 år til hun ble 97. Ingen av hennes barn ble spesielt religiøse. Selv beholdt hun sin sterke gudstro, mest for seg selv og trengte nok troen, for å overleve og holde alle barna samlet i en familie, spesielt under krigsårene 1940-45. Beklager at denne kommentaren ble vel personlig og ber samtidig om fred i hennes minne. Takk og med hilsen fra Øyvind
Jostein S.
Hei
Betryggende å høre Ingvalds kommentar
Og likedan Øyvind H. Noen kan finne styrke der. Trenger ikke ha noen sterk tro, kanskje en undring!
Roar B.
Fra stua mi ser jeg bort på Sion, dette forsamlingslokalet som særlig i min ungdom, på 60 og tidlig 70 tall hadde stor aktivitet og innflytelse både blant unge og voksne. Nå, rundt femti år seinere er det mest gamle (som meg) og enda eldre som tar turen innom hver søndag. Og har nok insett at svikt i rekrutteringa virker å være nærmest uunngåelig. Der også, som i andre relegiøse sammenhenger.

Selv har jeg ikke frekventert hverken Sion eller andre guddommelige steder. Men har i mange tiår hatt gleden av en familie på sju medlemmer der Sion har vært det naturlige forankringspunktet. Og til tross for helt ulike trosretninger har vi allikevel hatt et svært så godt naboskap, takket være en felles forståelse og respekt for hverandres ulikheter. En lærdom som virkelig har fulgt meg videre.

Takk Øyvind for en sterk beretning. Slike historier gjør inntrykk, så absolutt. Og til deg Jostein som igjen tok turen innom. Og ikke å forglemme Vidar som tydeligvis har en helt annen oppfatning enn de andre som har kommentert.
Derfor sier jeg som så mange ganger før:
Leve mangfoldet,
det er det som virkelig gjør livet interessant!
RoarB
Vidar S.
Hei Roar!
Det er ikke noe poeng i seg selv å krangle, det tar bare tid og krefter. Jeg ser at du kritiserer andres innlegg på både godt å vondt, det er jo bra selvfølgelig, men det jeg reagerer på er at du klager gang på gang på at folk ikke gir kritikk som svir eller at folk får kjeft, for lite politikk eller hva det nå er, du ønsker her på bildekritikken. Slik jeg oppfatter det er at du opphøyer deg selv uten at du helt skjønner det, det er nok av eksempel på dette. Som i dette bildet, eller i denne komposisjonen om jeg kan kalle det for det da.

Om vi holder oss til dett bildet Tro og Tvil.
Her skilter du med at du ikke er interessert i religiøse forestillinger, og du har sitat "eventyr nok med å beskue Mannen i Månen"
Likevel er det medlemmer her som sier, å for et pent bilde, å så fint! Hjelpe det meg, for en dobbeltmoral. Det må da gå an å si det rett ut, altså at dette er en smørje fra ende til annen.

Det jeg mener er i klartekst - Du bør ta selvkritikk på dette Roar, ikke feie det vekk som om at dette handler om noe annet enn at du vil få frem et budskap som opphøyer deg selv, du burde skjønne at folk her ute, ikke er naive, selv om formen på tilbakemeldinger er av høflig grad.

Komposisjon:
En måne som øyensynlig er tilfeldig plassert, midtstilt og trangt i toppen. Denne er ikke tilpasset i denne komposisjonen i det hele tatt, her må man forvente litt mer arbeid med å tilpasse denne, plassering og størrelse er ganske mislykket i så måte, men fargene på månen, er det jeg reagerer mest på med dette. Her burde du kunne klare noe mer spennende enn dette Roar.

Bildet av Sion forsamlingslokalet er delt og plassert i bunn, dette er jo ikke noe å skryte av er det vel? Jeg ser jo at du prøver å få både måne og hus innenfor formatet, men dette er slett arbeid. Personlig må jeg si det som det er, dette er dårlig arbeid. Plasseringen av månen er verst, i midten og helt i toppen, altså det ser så avisutklippet ut som det er mulig å få det. Nei dette var svakt!

Om man ser på dette isolert sett, og med religiøse øyne, fungerer nok bildet, da det er gode kontraster og man skjønner at tidlig at dette dreier seg om noe religiøst. Men det er teksten og dens innhold, ja den såkalte "Fortellingen" som byr meg i mot i dette tilfellet. Du har brukt noe som mange holder av og nærer følelser for, til å fremme og sammenligne dette med krigshissere og annet pakk på jorden. Her må du rydde opp i først dine egne tanker før du slenger det ut her Roar.
Merkelig at du ikke ser dette selv?

Vidar

Pål M. S.
@Vidar S, hva i all verden er poenget med og komme med to lange utredninger om at du ikke liker Roar og det han gjør?
Ligner mistenkelig på et «takk for sist». Dette kan du/dere ta på privat meldingstjeneste, for dette har ingenting med bildekritikk og gjøre.

Ikke rart det er krig i verden….
Vidar S.
Jo, det skal jeg si deg Pål!
Det du sier at jeg ikke liker Roar har jeg ikke sagt, så det får du korrigere. Roar etterlyser hele tiden Kritikk og det skal han få. Det er ikke rart det er krig i verden sier du, nei - det er ikke det, når aktører får sippe å klage på folk uten at noen gir beskjed. Du sikter til Roars lille kommentar til Julestemning bilde mitt, der kan jeg forsikre deg om at ingenting kunne bry meg mindre, enn at Roar ikke ser noe i dette bildet.

Det er ikke derfor jeg skriker litt opp mot det jeg ser og hører, jeg blir forbannet på at noen fremhever seg selv på denne måten. Fint at du sier noe om dette, og beklager om jeg har støtet deg eller andre. Det er ikke meningen i alle fall. Mener bare at det er ikke riktig å la tro eller andres meninger bli tråkket på.

Mvh
Vidar
Pål M. S.
@Vidar, kan korrigere meg til og si det virker ikke som du ikke liker Roars væremåte. Ærlig sak det. Kanskje dere begge skal ta en titt i speilet, og så oppsummere etterpå.
Når det gjelder ditt bilde, så har jeg ikke sett det eller lest kommentarer, men blir vel nødt til og ta en titt innom nå;-)
Geir F.
Et bilde kan vurderes ut fra mange forskjellige kriterier. Det kan være figurativt, et abstrakt, informativt eller rett og slett en ren formidling av egne tanker og meninger. Momenter i BK kan være teknisk kvalitet (-noe jeg ikke tror var Roars primære hensikt med dette bildet), komposisjon, evnen til å skape refleksjon og assosiasjoner, evnen til å lage en historie samt formidling av tanker og meninger. Symbolikk er også en viktig del av fotografiets formidling. Ofte er de beste bildene ikke av optimal teknisk kvalitet, og det er da vanligvis heller ikke fotografens hensikt med bildet. Legger en ut bilder og BER om BK, må en også tåle kritiske tilbakemeldinger uten å bli fornærmet. Vi har noen tilfeller her på foto.no der fotografen har reagert med å skjelle ut den som har kommentert bildet, hvilket jeg ikke finner særlig kreativt eller passende. Jeg oppfatter ikke Roars bilde som provokativt på noen måte, men det etterlater seg et åpent spørsmål som er opp til hver enkelt å forholde seg til. Bilde og tittel beskriver menneskenes dualisme (tro og tvil) samt formidler fotografens tanker om disse vanskelige problemstillingene. For meg et illustrativt bilde som skaper ettertanke i disse tider.
G
Vidar S.
Hei Geir!
Kjekt å lese din kommentar og få et lite innsyn i dine tanker vedrørende. Jeg er enig i din beskrivelse vedrørende kriterier og annet som tilbakemeldinger her på BK.

Helt konkret, bildekritikk omhandler selve bildet, det er derfor vi kaller det nettopp bildekritikk. I dette tilfellet må det være lov å spørre seg om dette omhandler bildet? Det virker på meg som om det ikke gjør det, om man leser teksten til Roar her, så er det vel innlysende, at han trør på noe som andre holder hellig? Det er dette jeg reagerer på, samt at jeg syntes bildet er i dette tilfellet, lite bra!

Alle skal og har rett til en mening om hvordan vi skal ha det her på BK. Jeg er kanskje lei av å høre på det negative, det er feil vei å gå etter min mening.
Derfor har jeg skrevet noen ord, i håp om bedring og at vi sammen blir bedre fotografer, ikke samfunnsvitere. Jeg har ikke troen på den gamle metoden med straff og korreks som eneste vei fremover, det er for mye brems på sakene da. Det går an å veilede uten alt det negativt ladede noen velger å bruke som middel. Det å få lite visninger, lite kommentarer er jo i seg selv et klart tegn på at dette ikke er godt nok?

Det får holde fra meg nå, fint om dere her på BK også kommer med synspunkter.

Mvh
Vidar
Gunnar F.
Jeg hadde tenkt å holde meg unna dette, men ser Vidar ber om synspunkter. Det jeg reagerte på var, sitat : "Mange søker fortsatt trøst i Vår Herre. For egen del har jeg eventyr nok med å beskue Mannen i Månen". Makan til respektløs tullprat skal man vel lete lenge etter. Utover dette har jeg ingen kommentar.
Mvh Gunnar
Pål M. S.
Nå må en holde tunga rett i munnen.
Er vel ikke respektløs og gi uttrykk for sine egne tanker og meninger.
For egen del, og nettopp for egen del, har han nok med og beskue mannen i månen. Er også inne på at mange finner trøst i Vår Herre.
Er vel kanskje respektløst andre veien, for de som ikke deler troen. Respekt går begge veier.

Vidar S.
Hei Gunnar! Godt å høre fra deg:-)

Til Pål!
Det er tydelig at du prøver å beskytte eller verne Roar. Han er stor nok til å svare selv skulle jeg tro.
Men jeg syntes det er fint gjort av deg, det skal du ha. Det kan sikkert se ut som om det er jeg som har startet dette, men det er det ikke. Jeg bare ser og reagerer spontant når jeg ser urett. Mener som sagt at dette er feil måte, feil forum og feil bruk av BK.

Du snakker om at ikke alle deler troen, og at respekt går begge veier - klart det går begge veier.
I dette tilfelle er det helt tydelig at Roar har tråkket i salaten, da er det forventet at han beklager dette.

Oppfordrer folk til å komme med synspunkter!

Mvh
Vidar

Gleder meg til å se mer av bildet til Jostein (Is-Rose)
Nå har jeg litt tid:-)

Pål M. S.
@Vidar, så uttaler jeg meg på generelt grunnlag og ut fra egne meninger og synspunkter.
Roar B.
Å jo da, en replikk eller tre, som det en slags oppsummering vil garantert komme. Ønsker bare å vente (enda) litt slik at jeg får med meg de siste? kommentarene i en rekke som virkelig har gitt meg Tro (og ikke Tvil) på at stillbildets evne til å engasjere fortsatt lever i beste velgående, bare en trykker på de rette knappene. Og som nå synliggjøres t.o.m. på den ellers så trauste og fredelige Bildekritikken.
Så grip sjansen folkens, bare å slenge seg på med ytterligere kommentarer.
Fortsatt god plass til å manifestere mangfoldet.
Og ikke minst, ytringsfriheten.
Roar B.
* ..som en slags oppsummering..
Roar B.
Tro og Tvil har roa seg og det er tid for en sluttreplikk.
Først takk alle som har vist interesse både via kommentarer og antall visninger. Viktig med engasjement selv når uenigheten blomstrer.
Ja, kanskje nettopp da.

Men, Vidar, du har virkelig satt noen historiske avtrykk når det gjelder slakt. Opplevd enkelte tidligere også, men ikke i nærheten av ditt vokabular. Du er i særklasse. Hadde bildet mitt  fått tilsvarende håndtering i en riksdekkende avis kunne jeg antagelig solgt det for en sum som hadde gitt null bekymring både for høy rente, strøm og økte priser på dagligvarer.

Beklage, sier du. Ja, hvem bør i så fall gjøre det, når jeg på nytt leser gjennom en verbal "vendetta" som savner sidestykke.
Og for de som da mangler - eller ønsker nye adjektiver i fremtidige kommentarer så tar jeg en liten gjennomgang med fare for at jeg har glemt enkelte:

Vrøvl - Heselig - Elendig - Fattig - Meningsløst -  Skammelig - Respektløshet - Pjatt - Bak mål -  Mislykket - Slett arbeid - Dårlig arbeid - Svakt -  Byr meg i mot - Sipper - Lite bra - Tråkker i salaten - Forferdelig smørje (Sitat slutt)

Gunnar: Tror vi skal være enige om at vi er uenige. Kommer nok ikke videre her, men bør leve greit med det. Lover dessuten at jeg fortsatt skal se og evt. kommentere bilder fra din hånd. Og ikke praktisere full taushet som jeg opplever andre gjør til mine bilder når jeg faktisk kun mener det jeg mener. Og i tillegg kommer med forslag til forbedringer.

Geirs innlegg vil jeg sammenfatte med to ord: 
Glimrende skrevet. Og legger til at jeg håper at så mange som mulig vil ta med seg disse ordene før de evt. trykker på Send-knappen.

Og til slutt deg Pål M. Fint at du nevner dette med gjensidig respekt, også for de som har divergerende tro og meninger.

RoarB

Ps. "Det å få lite visninger, lite kommentarer er jo i seg selv et klart tegn på at dette ikke er godt nok?"
Denne skjønte jeg ikke, Vidar, når jeg i skrivende stund har 216 visninger. Men antagelig har det også med kommentarenes innhold å gjøre. Har erfaring med slikt fra tidligere - også..
Vidar S.
Har bare en ting og si til deg Roar!
Dette var nok en skammelig replikk.

Bare det å tro at du kan sette eller komme med en sluttreplikk i det hele tatt, er ganske fantastisk.
Du sier ingenting om sakens kjerne, men prøver å vri deg unna sannheten - Ja, det faktum at du har trødd på andres tro og mening. Eller oppfatter du at alt er lov å si, så lenge du sier det? Bare et spørsmål!

Det hadde vært stort av deg om du kunne innrømme noe som helst, men jeg ser at det aldri kommer til å skje. Derfor mener jeg å ha sagt det jeg ville sagt til deg og om dine uværdige tanker om andre.

Du nevner mine adjektiver. Sannheten er at jeg kunne nok vært mer presis, men da må man gå inn på ord som ikke passer seg her.

Ønsker deg lykke til videre!

Vidar

Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu