Onan -et portrett og en historie
Onan var ifølge Det Gamle Testamente i Bibelen Judas sønn. Da Onans eldre bror døde anmodet Juda Onan å gjøre hans brors enke gravid. Onan innså at barnet ikke kom til å bli hans, derfor «lot han sæden gå til spille på jorden», men det Onan gjorde «var ondt i Herrens øyne, og han lot også ham dø».
De tidligste tolkningene av historien gikk på at Onan hadde vanæret sin døde bror og sneket seg unna sine forpliktelser i forbindelse med leviratisk ekteskap.
En annen jødisk fortolkning er at Onan ble straffet fordi han spilte sin sæd. Denne tolkningen er lagt til grunn for forbudet mot både onani og coitus interruptus. I middelalderen tok katolske teologer også med forbud med prevensjon. Denne tolkningen ble viktig i kristendommen, og kirkefaderen Hieronymus skrev: «Tror man at vi aksepterer noen annen seksuell omgang enn den for å lage barn?»
Kilde: Wikipedia

Gelada. Morgenstund (og "hyrdestund") i Simien Mountains 3000-3300moh.
Interessant nok kan en som turist komme svært nær geladaen, men de holder avstand til de innfødte da de vet at de innfødte ikke sjelden kaster sten etter dem. De er trolig meget intelligente.

For mer informasjon, se bilde:

http://fokus.foto.no/bildekritikk/bilde/1129046-dødskampe...p;offset=0
Utstyr
  • Nikon D800
  • Nikkor 80.0-400.0 mm f/4.5-5.6
  • Brennvidde80.0mm
  • Blenderf/8
  • Lukker1/320s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDyr
  • Lastet opp
  • Visninger98
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1155816} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (7)
Arne S.
For noen fantastiske bilder Geir. Å med en sånn historie til så blir det topp karakter fra meg.
Bilde i den første linken er jo også fantastisk.
Mvh Arne
Roar B.
Enig med Arne, fantastisk portrett av karen!
Geir B.
Hei Geir.

Skikkelig blinkskudd du har fått til her. Det må ha vært spennende å komme så nær disse flotte skapningene. I og med at bildet er tatt med f=80 mm, må du ha vært på temmelig nært hold. Bra vi ikke har samme sensur her på BK som på Facebook og Instagram. Da hadde nok bildet blitt slettet med én gang. ;-)

MVH

Geir
SveinM M.
God "historiefortelling" til et bra bilde av geladeaen... :)
Geir F.
Takk for kommentarer. Kjekt at dere likte bildet. Trolig litt "for sterk kost" dette, også for en del på Foto.no
G
Jan-Erik S.
En artig type med et salig blikk, men hvis du er ute etter å provosere tror jeg kanskje du mislykkes. Tror ikke at det er så mange lenger som blir provosert av å lese om Onan og det å se en tissefant. :-)
Geir F.
Takk for kommentar, Jan-Erik. Dette er absolutt ingen forsøk på å provosere. Der er nok både VG, Dagbladet, TV og internett langt foran! Dette er et litt artig øyeblikksfotografi av en stor og fantastisk flott fjellbavian som kun kan påtreffes i høyfjellet i Etiopia. Dette er den eneste nålevende art i slekten Theropithecus (geladaer, kappebavianer eller fjellbavianer). Den gjenlevende geladaen er endemisk for de etiopiske høylandene og lever i høyder på omkring 1800–4400 moh. Disse er vanligvis ikke farlige for mennesker (selv om bildet jeg har linket til kunne gi inntrykk av noe annet). De spiser stort sett gress og er derfor delvis i konflikt med lokalbefolkningen på disse høyereliggende fjellplatåene. Jeg var kun en håndfull meter fra disse. Tittel og fotografi for å sette fokus på denne flotte bavianen.
G
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu