Høst 2004. II
Jeg kjøpte forleden en D70 til, med tanke på å bygge det om for spesialfotografering (UV, IR). Som sagt så gjort og hvor vellykket prosjektet blé, finner jeg nok ut etterhvert. Inntil videre får vi nøye oss med testbilder, f.eks. dette
Bildet inngår i albumet By Invisible Light - UV/IR bilder:
Fotografering uten å se noe som helst. (i søkeren), men med alle muligheter for å ta bilder på tradisjonelt vis likevel
Utstyr
  • D70 (ombygd)
  • EL-Nikkor 63 mm f/3.5, U-360 filter
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger711
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_112949} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (20)
Pål B.
Gyselige farger som med en gang fanget min interesse. Kan det være Bjørn som har lagt ut et bilde? Javisst var det det. Nok et visuellt sterkt bilde. Jeg føler jeg blir tvunget til å se og tenke - det er umulig å være likegyldig til denne blandingen av ''kunstige'' og ''naturlige'' farger. Kombinasjonen av noe gjenkjennelig og noe ikke fullt så gjenkjennelig liker jeg godt. Ettervært syns jeg at jeg har sett samme type bilder mange ganger før, - alle fra samme fotograf. Jeg vet ikke om jeg skal tolke det som at du har din egen originale stil, eller at du er i ferd med å slutte å være original ( målt opp mot deg selv). I alle fall har du ikke sluttet med å stimulere min fotografiske syn, Bjørn og jeg tåler å se mye mer fra ditt nye kamera!
Avsluttet .
Gyselige farger? Nei så aldeles ikke. Dette synes jeg var rett og slett vakkert, og mener det. Snacksy sak med den bilen (?) i bevegelse til høyre. Komposisjonen sitter som ei kule.
Birna R.
Alltid ''morsomt'' å høre utsagn av typen ''original som vanlig, Bjørn'', men det blir slitsomt i lengden. Jeg forsøker bare å ta bilder som jeg føler for, på en måte som jeg følerfor. Siden jeg ikke nå eller tidligere heller har snudd kappen etter vinden så blir det vel en slags repetisjon i det hele, men slik er det nå bare. De som ikke vil se kan bare la være. Og kanskje det er nok å være annerledes i disse konforme tider for å bli betraktet som original? Jeg har selv ingen følelse av å gå tom for nye idéer.
Cristina B.
I mine øyne er da dette temmelig vellykket. Liker spesielt den skrå nedover linjen i bilen og den rød/gule stripen. Høstbladene liver opp mye. Uten de hadde det blitt kjedelig. Eller for å si det slik, alle elementene i bildet, farger og vinkel gjør det nettopp meget interessant.
Denne gangen er jeg usikker på hvilken plan du hadde med bildet? Jeg tolker slik: naturen dekker over stygge ting, som her ett bilvrak. Det viktigste allikevel er at de skrå linjene gir en helt spesiell dybde.
mvh Cristina
Kristian S.
Komposisjonen er genial, og teknisk er det vel perfekt.
Artig høstbilde.

KES
Christoffer A.
Snasent testbilde i såfall! :D Linjene, formene, trikken/bussen som kjører forbi, gjør dette bildet sinnsykt bra. Og selvfølgelig de herlige fargene som du får fram med IR ...

Chris
Stine J.
Liker dette. Fine linjer og flotte farger. Fin kontrast mellom den stillestående, høstdekte bilen og farten i det som beveger seg forbi i høyre bildedel. Skjønner meg ikke på dette med IR fotografering og hva det gjør med fargene, men i dette tilfelle syns jeg testbildet ditt ble veldig vellykket. Kan se lenge på dette! :-)
mvh Stine
Odd Eirik S.
Et bilde med rom for mange tolkninger. Det kalde mot det varme. Det rød varme som haster forbi. Nesten som en god norsk sommer. Det blå kalde som representerer hoveddelen av året i dette vårt langstrakte land. Ispedd høstløv som gir passe varme så vi får en opplevelse av at det ikke er helt ulevelig. Hvordan kjøretøyene passer inn har jeg vel egentlig ikke noen ide om. Men noe må man jo feste blikket på og da er det greit å ha noen faste holdepunkter. I så måte fungerer det for meg. Linjer og utnyttelse av bildeflaten er også innenfor de rammer som jeg vurderer som bra i et bilde.
Etter å ha studert dette vel og lenge så sitter jeg allikvel igjen med en følelse av at det er noe som ikke stemmer. Øynene dras mot det røde for så å kastes tilbake i det blå. Finner vel ikke helt roen her og blir litt sliten over tid.
Men ser dette problemet stadig vekk og legger ofte skylden på formatet. Tror i mange tilfeller at opplevelsen hadde blitt noe helt annet om det hadde vært mulig å se bildet på en vegg med riktig belysning og i en annen skala.
Men så lenge et bilde gir rom for å abstrahere så er det fengende nok for meg.

mvh
OddES
Jonas L.
Et forfriskende høstbilde synes jeg, takket være fine kombinasjoner av sterke farger.

mvh JL
Lars-Anders M.
Ja dette er vad vi kan vente oss mye av. Strålende bra. Liker farver og utsnitt.
Kai-Wilhelm N.
God start for nytt kamera... Du legger lista høyt når testbildene blir som dette.
Det er fres i dette bildet; både på den ene og andre måten..
*Jeg* kunne nok tenkt meg dette uten vindu og visker men med panseret dradd godt oppover vinduet slik at linjer båder i farge og fart ble litt lengere på bilen.
Men det er meg... Bildet står selvsagt bra slik det står nå.

mvh
-k
Thomas R.
Så bildet litt sent, må bare hive meg på bølgen av superlativer. Bra (som vanlig). Komposisjonen sitter jo, og bildet er fargesprakende som få. Noe som får høstbildet til å bli interessant og anderledes. Trang beskjæring/utsnitt som virkelig kutter til beinet er med på å forsterke synsinntrykket. I likhet med ditt forrige bilde, svært dekorativt og severdig. Jeg vet ikke om det er mulig å være original innen foto lenger, det kommer vel an på øynene som ser.
Knut Ådne F.
Er det den lille røde bilen din du har tatt bilde av?
Er fargene sånn rett ut fra kamera eller tillater du deg å justere fargene som du vil, i og med at ingen vet hvordan de egentlig er ved uv/ir foto? Og er dette egentlig ir eller uv?

Synes teknikken er veldig facinerende, men bildet tok meg nok desverre ikke med storm...

Knut
Birna R.
ikke min bil denne gangen og ikke var den rød heller så vidt jeg erindrer. men hva jeg så med mine øyne og hva kameraet så er ikke nødvendigvis det samme. såpass lærer man da etterhvert.

du har intet å beklage, KÅF.
Knut Ådne F.
Skjønner at hva kamera (med et filter forran) ser og hva vi ser er forskjellig, men når du får en gitt farge ut fra kamera, beholder du da den? Eller justerer du fargene sånn at du får det som du vil ha det?

Det spiller jo egentlig ingen stor rolle, men hvordan fargene er tiltenkt kan jo ha noe og si for hvordan jeg oppfatter bilder. Derfor jeg lurer...

Forøvrig tror jeg kansje jeg liker bildet likevell, eller kansje ikke... det får meg i allefall til å tenke/undre meg litt, og det er vel på en måte bra.

Knut
Birna R.
Farger ut fra kamera ved UV (eller IR) har ingen mening i seg selv, de *må* pr. definisjon være falske (i betydning ikke-oppfattbare og ikke-eksisterende). Kameraet og Bayer-mosaikken vet imidlertid ikke sånt og spektralresponsen til R,G,B-pikslene er ikke begrenset til de antatte R,G,B-fargene heller. Med andre ord, kameraet *lager* farger og jeg tar imot og bruker dem for hva de er verdt. Noen ganger kommer det farger ut av kameraet som jeg finner godtakbare som de er, andre ganger jobber jeg med hvitbalansering først. Sluttresultater er viktigst og med UV/IR er uforutsigbarheten en vesentlig del av sjarmen med teknikken.
Knut Ådne F.
Takker for utfyllende svar.

Ir/Uv-foto må nok prøves, og da Ir i første omgang tenker jeg.
Kan da Heliopanfiltere fra Maco brukes, eller bør jeg bestille et annet type filter?
Og er det røde eller sorte filter som bør brukes? Hva blir evt forskjellen?

Knut
Birna R.
Alt som sperrer synlig lys helt eller delvis kan brukes. Putt filtret på objektivet og fyr løs. Et 89B-type filter er det mildeste av IR-filtrene, men øyet klarer likevel å se gjennom filteret (såvidt), siden det er etpar % av dyprødt som passerer.
Anja Nylund H.
Sinnsykt bra farger! Mitt favoritthøstbilde. Hilsen Anja
willy m.
spennende å lese kommentarer her..lærer av de som kan det..synes bildet er estetisk vakkert å se på og spennende å se resultater som dette gjort av de som kan det..kan man kjøpe slike filtre hvor som helst og kan jeg bruke det evnt. til mitt canon eos filmbasert? kunne vært morsomt å teste ut dette men må ha noen flere turer inn på hjemmesiden din å lære mer:)
mvh willy
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu