Lørdag ettermiddag
... (for bare noen timer siden) i Gamlebyen / Fredrikstad, og "turistene" er i siget igjen, etter en lang og kjedelig vinter. Vårstemning i solskinnet!
Bildet inngår i albumet Mitt Fredrikstad - En rusletur gjennom byen, sett gjennom mine objektiver.
Fotograf
Utstyr
  • FUJIFILM X-T20
  • Fujinon XF 50mm f/2 R WR
  • Brennvidde50.0mm
  • Blenderf/8
  • Lukker1/600s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1102849} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (24)
Roar B.
Vil si et klassisk Walter bilde, gatelangs i kjente omgivelser og med folk og bygninger i vekslende ettermiddagssol. Som fokuspunkt vender blikket umiddelbart mot treet i bakgrunnen og ikke menneskemengden som ville ha vært et mer naturlig blinkkfang. For her ligger nok også nerven i motivet, kjernen til dette lille ekstra som er så viktig for å
fange den nødvendige oppmerksomhet.
Et 'avgjørende øyeblikk' er alltid vanskelig med såpass mange faktorer til stede.
Per L.
Tydelig vårstemning med blide folk i gaten, varene til utstilling i fri luft og flotte, gamle bygninger! Når været da også stiller på fotografens side, blir det severdige bilder! Mvh Per
Geir F.
Fine farger og bra skarphet, men som Roar påpeker faller blikket på treet i bakgrunnen og ikke folkemengden som kanskje hadde vært et mer naturlig hovedmotiv. Fokus synes å sitte på treet og ikke på menneskene i nærområdet. Litt uforståelig utsnitt på venstre side. Foreslår et kutt her for å få bort tornebusken, evt. med litt kloning.
Geir
Arild T.
Jeg opplever dette som et fint bilde som tar pulsen på hverdagslivet der og da, i dette tilfellet en lørdags ettermiddag! Varme og klare farger av sollyset og mange elementer å studere.
Jeg reagerer på Roar B. sin kommentar der han skriver at fokuspunktet ligger på treet. Javel, men på Roar B. sitt siste bilde her inne eksisterer det ikke noe fokuspunkt i det hele, da alt er ute av fokus. Jeg ville bare nevne det i rettferdighetens navn.

Hilsen Arild
Avsluttet .
Herlig vårstemning har du fanget her, Walter. Som vanlig er lys og farger helt topp. Jeg synes det er godt gjort å få så bra tilpasning av lyset både i skygge og solskinn.. vennlig hilsen Kjell Øyvind
Roar B.
Og det var også meningen, Arild, som jeg også kommenterte under bildet mitt.
Walter er nok mer opptatt av det skarpe og detaljerte, derfor gis også et fokuspunkt større betydning nettopp i slike bilder. Og bare for ordens skyld; et fokuspunkt trenger absolutt ikke være i 'fokus'. dvs skarpt. (ifr. mitt siste bilde)
Robert L. S.
Fin stemningsbeskrivelse fra Gamlebyen. Tydelig at våren er i anmarsj. Skarpheten og fargene er det som vanlig ikke å si noe på.
Mvh.
Robert
Walter S.



Her er det ikke noe å diskutere. Både Roar B og Geir F. har nå i snart 5 år forfulgt meg med stadig nedlatende og negative kommentarer til mine bilder og oppfører seg som små fornærmede unger som "skal ta en" for enhvers skyld. På barneskolenivå kalles det for "mobbing" - hva jeg skulle kalle denne oppførselen her inne, vil jeg ikke en gang nevne - jeg hadde forventet en mere voksen reaksjon fra noen som gjerne fremhever seg selv som "kunstner" - R.B.

G.F. ha ennå ikke glemt at jeg en gang for ca 5 år siden kalte de 5 fuglebildene hans - han la ut på en og samme dag - for kjedelige (noe de faktisk var!!!). Langsint og vonbroten ...?

Ungestreker er det jeg kaller dette og jeg bryr meg døyten om det. Jeg kommer ikke til å falle ned på deres nivå og skrive tullete kommentere under bildene til disse to medlemmene her - fordi jeg holder meg for godt til det og dessuten ALDRI ser på de bildene likevel ...

Jeg har bare en ting å si: - Se og bli voksen og hold opp med denne barnslige oppførselen.

Ellers er det jo helg og alt er vel hos meg, så jeg benytter anledningen til å takke de voksne medlemmene, Per, Arild og Kjell Øyvind - for sobre og vanlige kommentarer - og så ses vi igjen på søndag!
:o) -- P.S.: Jeg har flere slike gatescener fra Gamlebyen på lager, siden jeg kom hjem med fult minnekort ...
;o)

Mvh, til alle de tre sistnevnte -
Walter

P.S.: Jeg kommer ikke til å svare noen av de andre eller fortsette å diskutere med de, det har jeg gjort i 5 år og ser ikke nytten til å bruke min dyrebare tid på de ..
:o/

RB og GF:
http://foto.no/i/1070644 - ordfører !!!
http://foto.no/i/1089195 - en sjømann går om bord
http://foto.no/i/1061910 - Fotorama
http://foto.no/i/1101718 - Abbey Road ... Cliffhanger?
http://foto.no/i/1090776 - Sommer i byen
http://foto.no/i/1091136 - Det er sommer

... og mitt aller siste ord til RB er nettopp - http://foto.no/i/1091136 - "Det er sommer"
Keshav N.
Her ser det ut som våren er på veg og med den folkelivet på gatene. Kaldt er det fortsatt siden vinterklærene fortsatt er i bruk.Ekstra pluss for det fine treet i bakgrunnen. Ser frem til fortsettelsen.
mvh Keshav
Avsluttet .
Jeg tenker at dette bildet først og fremst skildrer et bymiljø. Min erfaring er at et bymiljø ofte kan fremstå som ganske mangfoldig, kanskje litt kaotisk. Bygninger av ulik karakter, vegetasjon av ulikt omfang, butikker med salgsvarer kan ofte inngå i en tidvis kaotisk men helhetlig, og ofte trivelig blanding. Videre tenker jeg at det kan være hensiktsmessig for fotografen å gjengi denne blandingen uten å fjerne detaljer.

Det sies tidvis at å fotografering skal innebære at man skaper orden i kaos. Hvorfor skal man egentlig det? Hvis den virkelighet man vil skildre, er ganske kompleks, kanskje på grensen av kaotisk, hvorfor skal man ikke la fotografiet gjenspeile det?

Jeg tenker videre at foto er en mangfoldig uttrykksform hvor både ren dokumentasjon og kunstneriske uttrykk inngår som relevante sjangere, som alle kan bli gitt meget tiltalende og interessante uttrykk. Personlig føler jeg at dette bildet dokumenterer og forteller meg mye om denne konkrete byen og dens miljø, og at denne fortellingen, dette inntrykket jeg får, kunne blitt mindre relevant med mer selektiv utnyttelse av bildets enkelte elementer.

Dertil kommer at farger, lys og den stemning av vår bildet utvilsomt bringer med seg, er meget tiltalende og skaper en fin helhet som her er verdifull. Dermed er ikke sagt at bildet er perfekt, men jeg har da heller aldri sett eller hørt om et perfekt bilde.

vennlig hilsen Kjell Øyvind
Roar B.
Skal prøve å fatte meg i korhet siden så pass mye av spalteplassen allerede er brukt opp.
1.At du ønsker å trekke fram tidligere feider, for nye 'lesere', viser vel bare en ting: Et hissig gemytt og relativt stor trang for bruk av harde ord. Syns forøvrig mine egne kommentarer var overraskende 'nedpå' og reflekterte ved ny gjennomgang.
2. Jeg skriver bildekritikk ikke bare for å tilkjennegi mitt eget syn overfor deg, Walter, men aller mest for alle de andre som ser den samme kritikken. Og forhåpentligvis staker sin egen kurs utifra det de faktisk ser, leser og erfarer. Greit å legge seg på minne !
3. Har en fersk tegning av Greta Thunstrøm hengende på veggen. Hun skal minne meg om to viktige ting:
* 'Din tanke er fri'
* Jeg lar meg ikke kneble.
Roar
Walter S.
Takk også til Robert, Keshav og Kjell Øystein en gang til!

@ Robert: Ja, det var en våryr stemning i hele byen.

@ Kjell Øystein: Kloke og forsonende ord!

@ Keshav: Hyggelig at du nevnte treet !!

Mvh,
Walter
Roar B.
Bare en replikk til Kjell Øyvind (viktig med rett navn, Walter..)
Har med stor respekt og glede mottatt mange flotte tilbakemeldinger fra deg, noe jeg også har gitt uttrykk for, flere ganger. Men det jeg også merker meg generelt er at en slik 'forsonende' stil også kan bidra til å ta mye av brodden fra det som egentlig bør være et levende og lærerik bildeforum, med stor takhøyde.
Alt med måte, selvsagt. Viktig å støtte, være positiv, særlig mot de nyankomne. Men bør heller ikke bli slik at vi hele tiden bare går inn på bilder vi liker, av trygghetshensyn og med ovasjoner, nettopp i 'redsel' for ikke å skulle motta tilbakemeldinger av samme sort. Kameraderi og taktikkeri har blitt nevnt tidligere, tror fortsatt det har sin aktualitet.
Og til slutt, et velmenende råd til de som pøser på med bilder. Blir som en bjørnetjeneste, vanskelig å rekke over og gi kommentarer, bidrar også til at andre, interessante bilder lett forsvinner i mengden.
Ja, vet du er gullmedlem, men..
Avsluttet .
Til Roar, mitt hovedpoeng var at man bør evaluere bilder ut fra den sjanger de hører til. Det blir gjerne ikke helt relevant hvis man vurderer et rent dokumenterende bilde etter kriteriene for et kunstfoto, for å si det litt upresist. Det blir litt som å vurdere smaken på en pære etter hva man kan forvente av smaksopplevelse fra en gulrot. Jeg tenker også at rene dokumentasjonsfoto har en berettiget plass her på Foto.no. Jeg synes også man skal etablere stor åpenhet med hensyn til valg av motiver.

Det er mulig at jeg generelt legger for lite vekt på å lete etter mangler eller negative trekk ved bilder som i utgangspunktet tiltaler meg. Jeg har en forestilling om at det ikke finnes fasitsvar med hensyn til komposisjoner og detaljer. Jeg tenker også at min middelmådige kompetanse tilsier at jeg bør være meget varsom med å kritisere andre med mindre jeg ser for meg endringer som med rimelig god sikkerhet kunne gjort bildet bedre. Jeg skal tenke mer over min "kommentarpolicy".

Generelt mener jeg for øvrig at bildekritikk bør formes på en slik måte at det ikke skaper ubehagelige følelser for deltakerne. Det går an.

vennlig hilsen Kjell Øyvind
Roar B.
Helt enig, Kjell Øyvind. Det gikk an før og det bør også gå an nå, forutsatt litt større takhøyde.
Ellers syns jeg du klart undervurderer din egen "middelmådige kompetanse". Ikke bare er du en dyktig fotograf, men har også stor evne til å formulere gode og innsiktsfulle tilbakemeldinger, til beste for oss alle.
Espen J.
Herlig bilde Walter. Dette bilde var det ikke vanskelig og kjenne igjen hvem som hadde tatt. Det er din stil og jeg liker den. Jeg synes bilde er todelt i god positiv måte. Man ser sommeren/Våren kommer frem i bakgrunn og man kan kjenne de blålige tonene og kulden i forgrunn som gir bilde en form for dynamikk som jeg liker. Situasjonsmessig sitter det godt som alltid. Jeg har selv vært i Fredrikstad og får ikke mindre lyst å dra tilbake når jeg ser slike bilder. Nå gleder jeg meg virkelig til vår og sommer.

Mvh Espen.
Walter S.
@ Roar Brødsjø:
Du har 5 innlegg under mitt bilde her - og beviser dermed at du har et meget stort behov for å markere deg som en som kan alt og vet alt, du opptrer som selvbestaltet "kunstner" og vil gjerne tilhøre kultur-intelligentsiaen med noe skarve forsøk på barnslige smørerier og høyttravende snakkeperler om kunst ...

- I ditt 3. innlegg her - dette med 3 konkrete punkter sier du at du har en fersk tegning av Greta Thunstrøm hengende på veggen ...

- Thunstrøm ...?

Det riktige navnet hennes er Greta Thunberg: The Swedish teen inspiring climate strikes.

- (Viktig med rett navn, vet du R.B.!)

- Det forundre meg ikke at valget falt nettopp på Greta Thunberg - hun har jo også Aspergers syndrom - som kjennetegnes ved at vedkommende mangler vanlige sosiale antenner, sosial ferdighet og ellers mangler totalt medfølelse for andre enn seg selv ...

Treffende, vil jeg si ... det forklarer jo en del ting ved dine ytterst merkelige kommentarer - at du egentlig bare er opptatt av din egen sak - at du må NEDSNAKKE andre for å selv føle at du er noe ...

Synes synd på deg .... du må ha hatt en vond barndom ...
Roar B.
Vi ble nok vel ivrige, begge to, dermed også fort gjort å gjøre en slik graverende feil, i 'kampens hete'. Ingen problemer med å beklage dette ovenfor deg, Walter. Og ikke minst ovenfor Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg selv, en engasjert tenåring jeg virkelig beundrer. Og som jeg kjenner forhistoria til, uten å ty til stigmatisering.
Hva du så videre bringer til torgs må jo bare tale for seg sjøl. Innholdsmessig på et nivå jeg umiddelbart avstår fra å kommentere.
Men hva med dere andre, lurer jeg på, som også leser dette. Skal en slik språkbruk bare bli en prantes, en del av forumets vidre 'politikk'. Og i såfall, hvis det ikke kommer noen reaksjoner, kan jeg da bare gå ut i fra at den som tier, den samtykker ?
Roar B.
'parantes' ( seint, over midnatt..:) )
karin s.
Utrolig fint lys, med delikate farger, ingen harde skygger,;) herligt med det gamle treet midt i bymiljøet.
Mvh Karin.
Erik F.
Kan jeg få be om litt edruelighet i kommentarene her. Det virker som om noen har noe imot noen andre, og kommenterer ut fra det i stedet for ut fra bildet.

Prøv å unngå personkarakteristikker. Prøv å unngå kommentarer som "Hvor for kritiserer du det? Dine blilder er jo ikke noe bedre". Det er lov å kommentere et bildet uten å være perfekt fotograf selv.

Det er også lov å være kritisk til et bilde, men ikke vær det bare fordi fotografen var kritisk til ett av dine bilder tidligere.

Ikke ta all kritikk personlig, se på det som innspill til bildet. Det er bedre å få tilbakemelding på hva som kan gjøres bedre enn å forvente hyllest for bildene man legger ut. Dette er tross alt bildekritikk og ikke skryteside.
Geir B.
Helt enig med Erik Faarlund her.

Her ble det mye skittkasting for åpen scene. Egentlig bare flaut for oss andre utenforstående å lese.

For oss som ikke kjenner bakgrunnen blir det hele ganske uforståelig.

Jeg synes bildet gir en god beskrivelse av vårstemningen i Gamlebyen en lørdag ettermiddag.

Dette er vel ment som er reportasjebilde og ikke "fine art photo".
Med dette i bakhodet fungerer dette bildet helt fint for meg. Bra balanse mellom solskinn og skygge. Fargene er passe intense og virker naturtro.

Tornebusken i venstre bildekant er nå engang der, og hvis man kloner den bort bryter man reglene for reportasjefoto.

Selv om det store nakne treet i bakgrunnen er godt synlig, dras mitt blikk mot mamma'en med blått skjerf som triller barnevogn.

Jeg venter på flere bilder fra Gamlebyen og andre deler av Fredrikstad.

MVH


Geir
Per Ivar B.
Hyggelig dokumentasjon av en flott lørdag ettermiddag. At treet er ett blikkfang, hva er galt med det?
Knut N.
HELT enig med de tre siste kommentarene!! Har en filosofi om at ..har man ikke noe pent/fornuftig å si..så la vær. Jeg skrev også på forum at enkelte prøver å påvirke meg til å ta bevegelsesuklare bilder gjerne med link til en eller annen gammel musiker/kunstner..DET SKJER IKKE Flott bilde Walter :o)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu