Gamle Storwartz gruve
Én mil nordøst for bergstaden Røros ligger gruven som betegnes som Røros Kobberverks funngruve: Gamle Storwartz.
Gamle Storwartz er sentrum i Circumferensen - Røros Kobberverks opprinnelige privilegieområde, som ble inntegnet på kartet med en radius på fire gamle norske mil (ca. 45,2 km).
Selv om gruvene på Storwartz forlengst er lagt ned, med Nyberget og Olavsgruva som museumsgruver, har området rundt Storwartz sett en del aktivitet også i moderne tid. Området har vært i flittig bruk som leirskole, hvor elevene lærer om geologi, historie og miljø - i tillegg til at «månelandskapet» rundt er godt egnet og tatt i bruk som aktivitetsplass til snøkitere fra hele landet.
(Sakset fra nettside Berstaden.org)
Utstyr
  • FUJIFILM X-T2
  • Fuji 18-135mm
  • Brennvidde24.3mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/1500s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriLandskap
  • Lastet opp
  • Visninger42
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1096853} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (8)
Arild T.
Interessant bilde ledsaget av informativ tekst!
Det hviler en previnterlig stemning over landskapet i form av et lite snøfall, den noe ustabilke værhimlen og det litt dunkle lyset.
Lurer på et kutt i venstrekant slik at de to antennene ble borte pluss litt mindre himmel.

Hilsen Arild
Walter S.
Den bly-grå himmel passer bra til slik gammel industri- og Bergverks-landskap. Okerbyggningen gir balanse i paletten og de to menneske-skikkelsene, borterst i skråningen gir spenning og målestokk over anlegget.

Så vidt jeg kan bedømme, ut i fra det jeg ser her, finnes det en del forskjellige byggestiler og bygge-tider på de hus som er med. Ytterst på høyre siden i bildet finner man vel det eldste (går jeg ut i fra) i grått og dekket med torvtak. Så er alle de forskjellige bruks- og produksjons-hus kommet opp, etterhvert.

Artig og lærerikt, sammen med underteksten, selv har jeg aldri hørt om Storwartz, som i mine ører høres ut som noe som har oppstått fra tysk - med sin TZ-ending ...?

Bare spekulasjoner, som, hos meg , straks setter i gang når jeg ser på slike spennende bilder. Elsker historie og "gamle ting" av alt mulig ...

Takk for titten, Ragnar!

Mvh,
Walter
Ragnar S.
Arild og Walter:
Takker for hyggelige kommentarer.
Arild:
Masta til venstre i bildet er minner fra transport av malm ned til Olavsgruva. Den hører med til bildet/komposisjon. Litt usikker på om de to stolpene ved siden av hører med til masta og transporten av malm til Olavsgruva å gjøre. To antenner på høyresiden i bildet kunne nok med fordel blitt tatt bort.
Walter:
Det er nok tysk ingeniørkunst som sto bak gruvedriften både på Røros (og på Kongsberg). Mange tysklignende navn på gruver med mer på disse stedene.
Skj
Arild T.
Skjønner. Takk for ytterligere informasjon!

Hilsen Arild
Avsluttet .
Jeg er i grunnen enig med Arild i hans kommentar over. For øvrig synes jeg bildet preges av god skarphet og fine detaljer. vennlig hilsen Kjell Øyvind
Roar K.
Fint utsnitt og komp der en halvering av himmelen vil øke dybdefølelsen betraktelig.
Scroll oppover og finn best punkt hvis forslaget er av interesse?

Roar
susanne j.
Koldt og enssomt ser det ud ...sikkert også meget stille her :-)
Ragnar S.
Du må ta deg en tur til Røros, mye å oppleve der, og noe ensomt som du skriver på dette stedet, en nedlagt gruve. Takker for din hyggelige kommentar !
Skj
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu