Gammel og ung
Bildet inngår i albumet Tromsø og omegn - Bilder tatt i og rundt Tromsø.
Utstyr
  • Olympus E-M1 Mark II
  • Olympus 40-150mm
  • Brennvidde125mm
  • Blenderf/2.8
  • Lukker1/60s
  • Nei
  • Annet400 ISO. Frihånd. Focus stacking.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger69
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1094715} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (15)
Agnar H.
Usedvanlig lekkert av gammel og ung. En i sin ungdoms vår, den andre mett av alder og år. Kunne tenkt meg litt info om teknikken bak focus stacking. Hadde trodd det var nødvendig med stativ, men ser du skriver frihånd. Ligger denne teknikken i kamera, etterbehandling eller begge deler. Og fungerer det med all optikk? En focus stacking for dummies om mulig.
Ingrid Milly L.
Nydelige farger som gjør veldig mye
Mvh. Ingrid Milly
Ingrid Milly L.
Ligger demo for focus stacking på youtube.
Per L.
Nydelig blomsterbilde med utmerket skarphet, god komp og tiltalende farger! Mvh Per
Avsluttet .
Dette er et helt suverent makroarbeid med utmerket skarphet der så skal være, fine farver, også i den passe diffuse bakgrunnen. Dertil er motivet meget bra, et hakk mer spennende enn et hvilket som helst godt blomsterbilde. vennlig hilsen Kjell Øyvind
Bjørnar P.
Agnar: Focus stacking er det få kamera som gjør, da det innebærer å både ta flere bilder med ulike fokuspunkt OG å sy disse sammen til ett bilde med stor dybdeskarphet. Olympus E-M1 i versjon I og II kan gjøre dette. Med Pen F må du visstnok gjøre sammensmeltingen eksternt.
Du trenger dog ikke sammensmelting i kameraet for å drive focus stacking, da selve sammensmeltingen kan gjøres minst like godt og med større fleksibilitet i Photoshop og en del andre bildebehandlere.
Det du trenger er mulighet for å ta en serie med bilder med ulike fokuspunkt. Med mitt utstyr (Olympus E-M1 mark II og div. Olympus m4/3-objektiver) krever dette bare et trykk på utløseren, og alle bildene er på minnekortet i løpet av et brøkdel av et sekund. Dersom ditt kamera ikke støtter dette, må du ta flere bilder ved å endre fokuspunktet gradvis og trykke på utløseren gjentatte ganger.
Dette fungerer, men det er mer krevende å få dette til på frihånd på denne måten, da det tar mye lengre tid å gå gjennom hele prosessen, noe som lett fører til at motivet eller kameraet beveger seg for mye.
Et stativ anbefales derfor i slike tilfeller.
Pass også på at motivet ikke beveger seg nevneverdig, da du ellers får problemer under sammensmeltingen forutsatt at du vil ha et mest mulig "normalt" bilde.
Opptak på frihånd forutsetter at du bruker programvare som kompenserer for små endringer av utsnittet fra bilde til bilde. I Photoshop er dette funksjonen Auto-Align Layers.
Hele prosessen i detalj fra opptak til ferdig bilde blir for omfattende å gå inn på her, og det er i alle fall bedre å se en film hvor dette demonstreres.
Søk etter "focus stacking" på nettet, og og finner mange gode videoer som beskriver dette i detalj.

En lite omtalt fordel med focus stacking er at du kan ta bilder med største blenderåpning og likevel oppnå en dybdeskarphet som matcher kraftig nedblending. Dette gjør at du kan bruke mye lavere ISO og / eller mye kortere lukkertid enn på et tradisjonelt opptak med kraftig nedblending. Sluttresultatet blir dermed ofte teknisk sett overlegent det du kan få til med tradisjonell teknikk.
En annen også lite omtalt pluss med focus stacking og stor blenderåpning er at skarpheten stopper brått etter siste fokuspunkt. Dette i motsetning til hva som skjer ved kraftig nedblending, der skarpheten avtar gradvis. Dermed blir bakgrunnen ofte skarpere enn ønskelig.
Ved focus stacking kan du dermed få både skarphet over et stort område OG uskarp bakgrunn. Nøyaktig hvor skarpheten skal begynne og slutte, styrer du i bildebehandleren.
Jostein S.
Hei
VAKKERT Bjørnar
Flott motiv
Agnar H.
Takk for nyttig info om teknikken. Har et par Olympus, bl.a. PEN F, men har ikke sjekket om den har slike muligheter. Ser du også nevner Photoshop. Benytter Lightroom 5. Må sjekke litt mer rundt dette. Ukjent terreng, men om en behersker teknikken blir resultatet svært bra. Noe dette bildet er et godt eksempel på :-)
Harald N.
Flott dette, takk for interessant informasjon om focus stacking, må studere det nærare.
Mvh Harald
Roar K.
Nydelig med oransje mot grønt.
Skarpheten er det ingenting å si på.

Roar
Geir K.
Fantastisk flott makro du viser. :-)
Skarpheten er det i alle fall ikke noe og si på.
Fargene likeså.
En liten fortelling i seg selv dette bildet. Fortellingen om selve livet. Man blomstrer opp og visner sakte men sikker bort.
Focus stacking bør absolutt sjekkes ut.

Geir
SveinM M.
Nok et veldig bra resultat fra deg! Skarpt så det holder, fin bakgrunn og i det hele tatt utmerket! :)
Arvid O.
Ble vakkert dette også Bjørnar.
Interessant info i utvidet kommentar fra deg.
Arvid.
Ragnar S.
Selv om det kan ligne litt på dine tidligere bidrag så er det bare å konstatere at du viser oss nok et kb\kvalitetsbilde. Klart og rent. Honnør
til din fyldige orientering om tekninkk ang. Focus stackning mm.

Mvh Ragnar S
Bjørnar P.
Takker for alle kommentarer
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu