Sommer i oktober
Litt kunstig vanning fra en vannslange.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2017-10-02 18:48:57
    Versjon #2
Utstyr
  • Olympus E-M1 Mark II
  • Olympus 60mm Makro
  • Brennvidde60mm
  • Blenderf/2.8
  • Lukker1/60s
  • Nei
  • AnnetBrukt stativ og focus stacking. Smeltet bildene sammen som lag i Photoshop.
    200 ISO.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriMakro/micro
  • Lastet opp
  • Visninger64
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1075818} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (11)
Arild T.
Her går jeg for originalen. I originalen er det mer energi; ikke så statisk som versjon 2 uten å si noe galt om den versjonen. Makro av ypperste klasse begge variantene.
Hva foretrekker du: Focus stacking rett fra kameraet eller etterbehandling gjennom Photoshop. Du kan vel jobbe med raw-bilder i Ps? Er det noen forskjell rent bildemessig, på kvaliteten?

Hilsen Arild
Bjørnar P.
Arild: Begge metodene har sin fordeler og ulemper.
Ved frihåndsopptak virker det som kameraets eget system for sammensmelting fungerer best, men med stativopptak ser jeg liten forskjell.
Den største forskjellen er ikke bildekvaliteten, men den praktiske fotograferingen.
Når jeg bruker kameraets egen focus stacking, tar kameraet et utsnitt. Ca 10% av bildet blir borte på det ferdige bildet. Denne beskjæringen ser jeg ikke i søkeren før jeg tar bildet, så jeg må ta høyde for dette ved å legge inn litt ekstra luft rundt motivet. I teorien er dette ikke vanskelig, men det er lett å glemme seg og komponere tett, og da blir det lett FOR tett på sluttproduktet.
En annen begrensning ved focus stacking i kameraet er at dette tar både tid og strøm. Det tar flere sekunder for kameraet å lage det ferdige bildet, og i mellomtiden kan du ikke ta nye bilder. Det kan være frustrerende noen ganger. Prosessen trekker også mye strøm, så du må ha med deg minst ett ekstra batteri dersom du tar mange slike bilder.
Sist, men ikke minst, har du de begrensningene alle jpeg har sammenliknet med RAW.

Satser du på å bare ta en serie med bilder med ulik fokus og gjøre focus stacking i Photoshop i stedet, forsvinner disse begrensningene.
Det du ser i søkeren kommer med på sluttbildet, du kan ta nye serier etter et brøkdel av et sekund, og du bruker lite strøm. I tillegg jobber du i RAW hele veien.
Til gjengjeld blir det en del jobbing i ettertid foran datamaskinen, og prosessen er såpass kraftkrevende at du bør teste ut på egen maskin om det tar urimelig lang tid. Husk også på å velge flattening image før du lagrer det etter jobben i Photoshop. I motsatt fall ender du lett opp med et bilde på mer enn 1GB....
Per L.
Det kan vel ikke gjøres stort bedre - supert! Mvh Per
Avsluttet .
Med eller uten vanndråper opplever jeg dette som makrofoto av høyeste kvalitet. Skarphet og detaljer er imponerende i begge. vennlig hilsen Kjell Øyvind
SveinM M.
Fargefint og skarpt! Herlig med de vanndråpene. :)
Arild T.
Takk for svar på spørsmålet mitt, Bjørnar!
Jeg har prøvd focus stacking i Ps, men ble ikke helt fornøyd, men må prøve igjen. Har prøvd programmet Helicon focus. Fungerte bra, men det ferdige bildet ble ikke lagret i Lightroom etterpå. Så da får jeg ikke redigert det videre. Ser på nettet at flere har problemer med at bildet ikke blir lagret i Ligtroom igjen.

Hilsen Arild
Espen J.
Støtter meg på Per Lande sin kommentar. Fantastisk bra Bjørnar.

Mvh Espen.
Arvid O.
Mener det holder med ett ord her : Vakkert !
Arvid.
Sindre J.
Kjempebilder begge to!
Sissel Kleivdal H.
Lekkert utført - med 'dryss' av magi.-

Sissel
Bjørnar P.
Takker for alle tilbakemeldinger.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu