Sopp
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriMakro/micro
  • Lastet opp
  • Visninger326
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_107317} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (9)
Jørgen S.

Skarpt og fint med stor detaljeringsgrad. Fint lys og forgrunn. Savner litt mere farge i motivet. Jeg har bilde av en tilsvarende sopp som er knall rød i toppen.

Jørgen
Birna R.

dvs. lav (antakelig en Cladonia), ingen sopp.

uirolig bakgrunn drar ned helhetsinntrykket
Morten R.

At laven ikke er sopp er vel å ta lit hardt i. Lav er en symbiose mellom sopp og alger eller blå-grønn bakterier.

Jeg likte de fine strukturene. Syns ikke bakrunnen er så ille, men det hadde vært bra å luke vekk den tingen i forgrunnen som ikke er i fokus.

- Morten
Birna R.

lav er en egen gruppe.

det blir som å kalle bil for fly fordi begge har motor.
Morten R.

He he, Bjørn. En lav diskusjon? Vel. Lav er vel en ganske fin gruppe, men den er kunstig. Hvilket rike tilhører den? Lav er heller en tillstand eller handling mellom sopp og en fotobiont. Begge deler som du finner i lav kan leve uavhengig fra hverandre. Men sammen er den en ting vi kaller lav og blir veldig hardfør. Ordningen lav har nok blit dannet mange ganger i løpet av tiden. De fleste planter har jo et sammerbeid med sopp. Slik som kantarellen hjelper grantreet å ta opp næring og vann fra bakken mot at soppen får sukker tilbake.

- Morten
Birna R.

Takk for belæringen. Jeg skal altså kalle en lav en sopp fordi den har en soppkomponent (symbiose). Så hva skal jeg kalle et høyt tre som har mycorrhiza (sopprot) - lav? Tror jeg fortsetter mede de vanlige betegnelsene jeg og der er lav lav (lichenes) og sopp sopp (fungi). Relevansen av alt dette til det foreliggende bildet er dog lav og ikke sopp.

(PS: jeg er utdannet botaniker. og dikotomien plante/dyreriket er for lengst smuldret hen. i systematikken teller vi heller ikke støvbærere og grifler lenger slik salige Linné foreslo. DS)

Morten R.

Bra Bjørn. Jeg trodde du var botaniker på forhånd, må ha plukket det opp et sted.

Beklager belæring, du er mye bedre på bakrunn ting en meg. Men Olav som kaller lav for sopp må jo få litt rett:-) Lav kaller vi selfølgelig lav og trær for trær. Og sopprot for sopprot om det er den vi ser på. Men om noen hadde vist deg en sopprot og utropt ''se på denne soppen''. Du hadde vel ikke sagt at det der ikke er noen sopp?

Jeg vet ikke hvordan man arts bestemmer lav. Vet du det?
Birna R.

En lavflora er hendig. Dette er nok en Cladonia-art, men jeg har dem ikke lenger i hodet.
Lars B.

Trodde dette var et forum for bildekritikk og ikke botanikk. Jeg synes det er et flott bilde over noe som vi vanligvis ikke ser etter når vi er ute og trasker i naturen. Synes fargene er bra. Lars
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu