Med Photoshop i Spirabukta
Krabbefiske i Spirabukta.

Jeg har Photoshop 5.0 Limited Edition. Har nettopp begynt å forstå meg på kloneverktøyet og dette med flere lag. Dette er første forsøk.
Bildet inngår i albumet Glimt fra Asker - Mer eller mindre karakteristiske og/eller gjenkjennelige utsnitt av hjembygda
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2004-08-25 13:38:41
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2004-08-25 13:45:50
    Versjon #3
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • AnnetJeg har ryddet vekk noen forstyrrende elementer i PS LE, og lurer på folkets synspunkter. Sammenlikn med originalen som ligger som versjon 2.

    Trenger også litt hjelp til å behandle ulike lag (''layers'') i PS.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDiverse
  • Lastet opp
  • Visninger488
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_101762} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (4)
Paul K.

Siden du er veldig interessert i måten å gjøre ting på i Photoshop, skal jeg konsentrere meg om det. Bildet, med alle elementene det inneholder, er et godt utgangspunkt for de forsøk du eksperimenterer med.

For å forstå hvordan lag er bygd opp i Photoshop, så tenk deg en god og gammeldags ''Overhead Projektor''. Tenk deg så at du har en transparent med f.eks. et landskap. Hvis du legger en ny transparent med et hus oppå den med landskapet, så vil det jo se ut som om huset er plassert i landskapet.

Og sånn kan du fortsette med å legge transparenter oppå hverandre med bilder og mennesker etc. inntil du har et ''bilde'' du mener kan være et sluttresultat. Du kan også flytte ting rundt for å endre plasseringen.

På samme måte fungerer lag i Photoshop. Lag på lag, og det som er gjennomsiktig i et lag gjør at du ser det som er i laget under. Tenk deg hvis du har en ny transparent med et hus, men i denne er huset malt med en så svak farge at du omtrent kan se gjennom det. Hvis du legger denne på ''Overhead- bildet'' ditt, vil du kunne se naturen under. Dette kan sammenlignes med ''Opacity'' i Photoshop. Du kan endre opacity prosentvis slik at det som ligger i laget under vises.

For å ta siste eksempel litt lenger, så kan du jo tenke deg hvis du har to like transparenter med dette huset med svak farge. Hvis du legger disse nøyaktig oppå hverandre så vil du kanskje ikke se det som ligger under. Dette kan sammenlignes med ''Blending Modes'' i Photoshop som du finner i lagpaletten. Sett det øverste laget til ''Multiply'' og den slår sammen fargene i de to lagene. Altså omtrent samme effekt som med de to transparentene.

Hvis du legger en ny transparent oppå ''Overhead- bildet'' som er veldig tett i fargene slik at den omtrent ikke er gjennomsiktig, så vil du dekke over alle de andre lagene som ligger under. Dette er svaret på hvorfor du ikke ser endringene du har gjort i de lagene som ligger under i lagpaletten i Photoshop. Du har mest sannsynlig kopiert hele laget, gjort endringer, og så har du gjort det samme med et annet kopiert lag. Det ene dekker over det andre.

For å kunne se de andre endringene som du har gjort i lagene under, må du rett og slett fjerne det som ikke skal være med i et lag slik at det som ligger under vises. (På samme måte som bare huset på transparent- eksemplet. Ingenting annet rundt).

Dette ble litt banalt, men håper det var forståelig for å komme i gang med å jobbe med lag. Etter hvert som du begynner å bli vant med denne måten å jobbe på, vil du se hvilken styrke det gir å beherske denne teknikken.

Det finnes et utall av måter å bygge opp et bilde ved bruk av lag. Mange metoder har vært diskutert tidligere på foto.no. Gjør et søk og du vil komme opp med mange gode forklaringer på diverse problemstillinger du kan og helt sikkert vil komme ut for.

Lykke til.
Paul K.

Rettelse:

Tredje avsnitt skal være ''... Og sånn kan du fortsette med å legge transparenter oppå hverandre med biler og mennesker etc. inntil du har et ''bilde'' du mener kan være et sluttresultat.''

Ikke bilder og mennesker altså. Huffda.
Anders F. R.

Du verden, takk for grundig forklaring!

Jeg har fått med meg det med ''opacity'', men har ikke klart å gjøre det på deler av laget. Det er riktig som du antar at jeg har kopiert bakgrunnen over til et nytt lag, og deretter gjort de aktuelle endringene på kopien. Det går greit med bare to lag (bakgrunn og ett til oppå), men når det tredje kommer, dekker det over det andre.

Hvordan gjør jeg deler av laget gjennomsiktig? Har dette noe med ''layer mask'' eller hva det nå heter å gjøre?

Og et spørsmål til: Det er kanskje feil tankegang, men jeg ser for meg at man kan gjøre justeringer i eksponering og kontrast m.m. i et eget lag. Men da får jeg samme problem. Enten synes justeringene, men laget dekker over andre lag, eller jeg gjør laget gjennomsiktig, men da forsvinner justeringene. Dette er jo endringer som gjelder hele bildet. Hmmm?

Jeg blir kanskje nødt til å lese litt i litteraturen.....

Takk for innspillene. Jeg er i hvert fall på riktig vei!

Mvh Anders F. R.
Paul K.

Hei igjen

Dette er beskrevet i 7 avsnitt i hovedinnlegget mitt, men vi tar den gjerne igjen og med en annen vinkling. :-)

Layer mask er absolutt riktig vei å gå når det gjelder å fjerne deler av et lag. Du kan da male direkte i lagmasken med sort eller hvitt for å fjerne eller vise det du maler over. Mal med en eller annen gråtone og du vil se at du maler med ''Opacity'', altså det blir som å male forsiktig for å få fram en effekt gradvis.

Eller så kan du lage en markering med markeringsverktøyet og deretter slette det som er markert. Da får du et ''hull'' i laget og det som ligger under vil vises. Eller du kan markere f.eks. en bil og kopiere den til et nytt lag. Da vil det laget kun bestå av bilen, og alt annet som vises rundt bilen vil være fra laget under.

Men du har bedre kontroll med ''Layer Mask''.

Lagene kan du ta tak i og flytte opp og ned i ''stabelen''.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu